Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sama si tím prošla po sebevraždě partnera: Adriana Málková (31) radí, jak zajistit úvěr pro případ tragické události

Autor: red - 
19. září 2023
09:46

Její partner spáchal sebevraždu. Měla kvůli tomu finanční problémy, nesplacené úvěry, pojistka kvůli způsobu smrti partnera nepomohla. Blesk včera zveřejnil příběh Adriany Málkové, ta se rozhodla poradit ostatním. Z vlastní zkušenosti i z pozice člověka pracujícího v centrále České spořitelny. Na co si dát pozor při pojištění úvěrů, či hypoték?

Když navážu na svůj osobní příběh, tak s partnerem jsme měli úvěr na rekonstrukci bytu a nákup auta, hypotéku jsme již rok předtím splatili prodejem nemovitosti.  Doplatila jsem v našem případě na konsolidaci úvěru kvůli nižšímu úroku, kdy nám začala běžet znovu čekací doba – 2 roky na sebevraždu. Protože jsme nebyli manželé, po smrti partnera přešly závazky v plné výši do dědictví nezletilému synovi. A jejich řešení tím pádem na mě jako na zákonného zástupce.

Pokud by úvěr běžel déle než dva roky, zaplatila by pojišťovna alespoň 50 % zůstatku. V dědictví jsme díky nezletilosti využili tzv. výhradu soupisu, ale bez pomoci právní zástupkyně bych to nikdy nedotáhla tak daleko, jelikož najednou máte řešit věci, o kterých jste nikdy předtím ani neslyšeli.

Dědictví se podařilo uzavřít s nulou a nespadly na nás dluhy kompletně. Určitě doporučuji se v případě úvěrů po smrti partnera co nejrychleji zkontaktovat s poskytovatelem a řešit s ním další postup, aby nedocházelo ke zbytečným dluhům nebo nárůstu úroků.

Pojistit úvěr lze jak spotřebitelský, tak i hypoteční. Je ale potřeba si uvědomit, že v tomto typu pojištění je obmyšlenou osobou poskytovatel takového úvěru – tedy nejčastěji banka. Pojištění tedy funguje tak, že v případě úmrtí dlužníka se banka přihlásí nasmlouvané pojišťovně o pojistné plnění z důvodu úmrtí pojištěného a pojišťovna uhradí zůstatek pohledávky přímo bance.

K čemu zajištění úvěru či hypoték slouží?

„Pakliže jste jako žadatel o úvěr či hypotéku přijatelný do pojištění – dle zdravotního dotazníku, věku a povolání, určitě bych pojištění hypotéky zvolila, protože pojištění vám odebere starost o případné dluhy.

Pokud si s manželem/manželkou berete hypotéku, oba máte pojištění na 100 % zůstatku, tak v případě úmrtí jednoho z vás se úvěr doplatí bance a polovina nemovitosti přechází do vlastnictví pozůstalého, a pokud zemřelý nemá děti, pouze manželku, pak i druhá polovina v rámci dědického řízení.“

Jak postupovat?

„Hledejte ideálně zkušené zprostředkovatele, sepište si na schůzku všechny otázky, na které chcete znát odpověď. Honba za nižší sazbou může být často vykoupená odmítnutím pojistného plnění ve vážné situaci a je opravdu důležité si tyto záležitosti hlídat. Pokud si nejste jisti, zda máte úvěry správně ošetřené, obraťte se na zprostředkovatele nebo poskytovatele a nechte si udělat kontrolu, případně vymyslet řešení.“

Na co je třeba si dát pozor?

„Podle mých zkušeností je třeba dát si pozor hlavně na pojistné podmínky pro plnění – zejména pak na výluky. Nejčastěji se jedná o dědičné choroby či prodělaná onkologická onemocnění. Určitě vyplňte zdravotní dotazník poctivě, ať vy i pojišťovna víte, na čem jste, a nedochází pak k nedorozuměním. Dále je pak důležité myslet na refinancování, jelikož při tomto úkonu zaniká původní úvěr i s pojištěním a začíná úvěr nový s novou pojistkou. Rovněž bych nezapomínala na ověření maximálního limitu a pojištění pro splacení 100 % zůstatku.“

PODPORA V RÁMCI GRANTU

Paní Málková je příjemkyní finanční podpory od Nadace EP Corporate Group v rámci grantové výzvy To zvládneme 2023 a dále Fondu pro zdravotně znevýhodněné pozůstalé děti.

Řekněte si o pomoc

Dostali jste se i vy do finančních problémů po úmrtí partnera, manžela? Jste pozůstalí prarodiče či rodinní příbuzní, kteří pečují o osiřelé dítě/děti? Potřebujete pomoci překlenout období po úmrtí blízkého a stabilizovat finanční situaci?

Nadace EP Corporate Group založená Danielem Křetínským si jako hlavní směr pomoci vybrala podporu pozůstalým rodinám s nezletilými dětmi, kde zemřel jeden nebo oba rodiče. Druhým hlavním nadačním programem je pomoc osamělým seniorům v nouzi, kteří žijí doma. A s podporou těchto projektů pomáhá i deník Blesk. Veškeré informace a aktuální grantové výzvy je možné najít na stránkách nadaceepcg.cz.