Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nadace EP Corporate Group pomáhá pozůstalým rodinám a radí: Smrt partnera? Jak nepřijít o přístup k účtu

Autor: red - 
21. září 2023
07:05

Blesk se od pondělí věnuje smutnému, ale důležitému tématu - finančním starostem po smrti partnera či partnerky. Po životním pojištění, pojistce úvěrů či hypoték je tu dnes téma přístupu k účtu. Radí odbornice z Nadace EP Corporate Group, která pomáhá pozůstalým rodinám.

Jedním z hlavních cílů Nadace EP Corporate Group, založené Danielem Křetínským, je podpora pozůstalých rodin. A právě při kontrole žádostí o nadační příspěvek, podaných do Programu pro pozůstalé rodiny a při komunikaci s pozůstalými, se tým nadace setkává s tím, že pozůstalí často řeší komplikace při nakládání s účtem po úmrtí jeho majitele. Konkrétněji se zablokováním tohoto účtu a nemožností disponovat s prostředky na něm. Jak je to možné?

„Pokud chcete předejít tomu, aby po vašem úmrtí byl tento účet zablokován a pozůstalá osoba s ním nemohla nakládat, je důležité zřídit k účtu dispoziční právo pro druhou osobu. Toto dispoziční právo znamená, že s účtem může partner nakládat i po vaší smrti. Účet úmrtím jeho majitele totiž nezaniká,“ vysvětluje Jitka Pražáková, výkonná ředitelka Nadace EP Corporate Group.

Různá oprávnění

Pozor, existují dva druhy dispozičního oprávnění. Můžete mít právo k přístupu na účet pouze za života majitele účtu nebo i po jeho úmrtí, což musí být uvedeno při sepisování smlouvy o účtu, respektive při udělování dispozičního oprávnění.

Dispoziční oprávnění ale umožňuje pouze prostřednictvím pobočky banky nakládat s peněžními prostředky na účtu, nikoliv s účtem samotným. Pokud by pozůstalá osoba chtěla disponovat s účtem samotným, např. zřídit k účtu internetové bankovnictví, sjednat platební kartu či účet zrušit, musí bance předložit potvrzení notáře, že je správcem pozůstalosti.

Dědické řízení

Po smrti majitele se účet stává součástí dědického řízení, a právě proto se zamezí tomu, aby s prostředky na něm bylo nakládáno. Neznamená to ale, že na účtu neprobíhají žádné transakce.

Samozřejmě v případě úmrtí na něj přestane chodit mzda či výplata důchodu či jiných dávek, nicméně platby, pokud nebyly nastavené jako konečné právě s úmrtím majitele, z účtu odcházejí dál, např. inkasa či různé trvalé příkazy. A to může být jedna z dalších nepříjemností, kterou pozůstalá osoba musí řešit. Na účtu by měl být dostatek prostředků na úhradu těchto transakcí.

Pokud má pozůstalý dispoziční právo, může tyto trvalé platby zrušit. Pokud toto právo nemá, nemůže ani zjistit, jestli trvale nastavené platby odchází, např. splátka hypotéky. To může vést k dalším komplikacím v běžném životě.

Vrácení peněz

Zároveň může dojít k tomu, že prostředky na účtu nemusí zdědit ten, kdo má dispoziční právo k účtu. Například partnerka měla dispoziční právo k účtu partnera, ale není dědicem. Pokud tato osoba vybírala prostředky z účtu před skončením dědického řízení, může být dědicem vyzvána k vrácení spotřebované částky.

Jedním z hlavních cílů Nadace EPCG  je podpora pozůstalých rodin. Jedním z hlavních cílů Nadace EPCG je podpora pozůstalých rodin. | Nadace EP Corporate Group (EPCG)

Správce pozůstalosti

Další, složitější možností, je obrátit se na notáře, který vyřizuje dědické řízení a požádat o jmenování správcem pozůstalosti, pak může pozůstalý s účtem nakládat, opět ale musí mít na paměti to, že nemusí být dědicem a nemůže tedy zacházet s účtem dle své libosti.

Řekněte si o pomoc

Dostali jste se i vy do finančních problémů po úmrtí partnera, manžela? Jste pozůstalí prarodiče či rodinní příbuzní, kteří pečují o osiřelé dítě/děti? Potřebujete pomoci překlenout období po úmrtí blízkého a stabilizovat finanční situaci?

Bližší informace o podpoře pozůstalých a dalších programech Nadace EP Corporate Group můžete získat na webových stránkách nadace www.nadaceepcg.cz

krapotkin ( 21. září 2023 10:31 )

Po vraždě matky mi sousedka poradila, ať z jejího konta hned vyberu co se dá. Stačil jsem vybrat 50 000 a přes ujištění notářky mi banka účet zablokovala, ale poplatky si brala dál. Vše jsem pak musel platit cash - pohřeb (bez obřadu a kecálisty) skoro 20 000, urna 1200, poplatky notářce 25 000. Kdybych si nestačil vybrat, nevím jak by to dopadlo. Proto jsem od ČSOB okamžitě, jak to šlo odešel.

Zobrazit celou diskusi