Katka musela na léčbu čekat neuvěřitelných šest měsíců. Tak dlouho totiž trvalo, než si vyslechla diagnózu. Před tím na radu lékaře pouze šetřila koleno, jedla želatinu a jezdila na kole a rotopedu. Když se ale oblast kolene zvětšila do velikosti melounu, konečně ji poslali na rentgen.

„Z rentgenu pak na druhý den na CT a z CT mě okamžitě poslali na biopsii do Motola. Ukázalo se, že mám v koleni osteosarkom, tedy nádorové onemocnění kostí,“ vzpomíná na hrůzné okamžiky před léty Katka.

Sprchování se zavřenýma očima

Začala náročná léčba s intenzivními chemoterapiemi, které ale nebyly úspěšné. „Ukázalo se, že mi bude třeba amputovat levou nohu. Zpočátku jsem byla proti, protože přeci jen v patnácti letech je to určitý ‚společenský‘ konec,“ vypráví Katka.

Nakonec ale pochopila, že amputace je to jediné, co jí může zachránit život.  „První půlrok, když jsem se sprchovala, tak jsem musela mít zavřené oči, protože jsem se nedokázala smířit s jizvou místo nohy,“ vzpomíná dále.

Protéza jako módní doplněk

Se ztrátou končetiny se nakonec vyrovnala i díky mamince, která oplývá úžasným černým humorem. A pomohli jí také noví přátelé. „Chvíli po léčbě a amputaci jsem se dala dohromady s lidmi, kteří pořádají postapokalyptický festival, kde nemít nohu brali jako děsně hustý kostým! A vždycky člověka dokázali podpořit a případně vymyslet originální design protézy, nebo svítící nohu. Možná i proto to snáším víc než dobře, nohu mám jako designový doplněk,“ usmívá se Katka, která dnes žije s přítelem a pracuje jako grafička v malé firmě.

Jak sama říká, zvládá skoro vše, co běžný člověk, přesto zažila mnohé horké chvíle. Naposledy loni, kdy si zlomila zdravou nohu. „V tu chvíli mi došlo, že být úplně sama by bylo strašné, protože člověk bez pomoci nedokáže dojít ani na toaletu,“ popisuje mladá žena.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Katie (@katie_oneleg)

Na koni i na vodě

S pohybem jí dnes pomáhá moderní bionická protéza. Přesto se vrhla i na sporty, kde náhradu za amputovanou nohu využívat nemůže. „Jezdím na koni a tam ta protéza není úplně nejpohodlnější, takže jezdím s jednou nohou. Rekreačně zkouším i paddle board, ale opět u toho nohu mít nemůžu, protože protéza není voděodolná,“ vysvětluje Katka.

S přítelem by ráda do budoucna vyměnila panelákové bydlení za bezbariérový domeček, ale to je zatím hudba budoucnosti. „Momentálně žijeme plány ohledně financování a stavby,“ přemýšlí Katka a dodává: „To, že člověk nemá nohu, neznamená, že je konec světa, ale možná je to nový začátek. Vše je v hlavě a nejdůležitější je naučit se mít rád sám sebe. A jak říká mamka, důležité je se z toho nepos*at.“

Co je osteosarkom

Osteosarkom je nejčastějším zhoubným nádorem kostí v dětském věku. Vyskytuje se zejména u mladých lidí, maximum výskytů je mezi 10. a 20. rokem života. Nejčastěji roste v dlouhých kostech v blízkosti kolenního kloubu. Brzy může vytvářet metastázy do plic a do mozku.

 

Video
Video se připravuje ...

Ve FN Brno vůbec poprvé v Česku prodloužili nohu Lucince (9) za použití magnetů a titanového hřebu, který umístili přímo na povrch stehenní kosti. Jiří Nováček

Fotogalerie
15 fotografií