Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Přeživší výbuchu Černobylu spáchal sebevraždu. Viktor Smagin (†75) trpěl nemocí z ozáření

Autor: amb - 
25. října 2023
10:37

V Moskvě našli bezvládné tělo Viktora Smagina (†75). Muž, který pomáhal odklízet škody po tragédii v Černobylu, podle všeho skočil z okna. Údajně už nezvládal boj s rakovinou, měl za sebou sedm operací. Manželce nechal dopis na rozloučenou. 

V Moskvě měl spáchat sebevraždu Viktor Smagin (75), údajně skočil z okna severomoskevské výškové budovy. Měl vést směnu v jaderné elektrárně Černobyl, zrovna když tam 26. dubna 1986 došlo k výbuchu. Novaja Gazeta uvádí, že dostal nemoc z ozáření a od tragédie prodělal sedm operací.

Pár dní před svou smrtí se údajně svěřil své ženě, že „cítí několik dalších nádorů“. Měl se o nich zmínit také v dopise na rozloučenou, který po sobě zanechal. Ukrajinský web Obozrevatel  zdůrazňuje, že to je verze ruské propagandy a v Rusku v poslední době umírá hodně významných osobností. V dopise prý stálo:

„Dnes byl potvrzen nový nádor, takže mám minimálně čtyři další nádory. Jsou nevyléčitelné a já nemám sílu na to, abych se o léčbu snažil. Prosím, odpusťte mi, že jsem odešel. Moc děkuji za společná léta. Bylo to štěstí. Je mi to líto!" citují ruská média text. Podle Obozrevatele se přitom Smagin s manželkou dohodl, že půjdou na onkologii.

Smagin byl jedním z prvních, kdo do černobylské elektrárny po katastrofě dorazil. V osudný den měl v osm hodin ráno vystřídat kolegu, v noci ale došlo k výbuchu. Z okna svého bytu ve 14. patře jaderný vědec viděl, jak je v bloku číslo 4 zničená centrální hala. Začal pomáhat odstraňovat škody, pak dostal nemoc z ozáření.

lucie13 ( 25. října 2023 19:20 )

Proč má tolik mladých lidí rakovinu? Když se stala katastrofa v Černobylu, tak nám naše milá komunistická vláda nic neřekla. A lidi ještě sbírali houby jak diví, rostlo jich hodně.

AHel ( 25. října 2023 17:08 )

chudák to vydržel dost dlouho....

Zobrazit celou diskusi