Klíště se pohybuje nejčastěji v trávě. Narazit na něj můžeme v lesích a povodích řek či potoků, ale i v městském parku. Jejich sezona začíná na přelomu března a dubna a končí koncem září. „Klíšťatům nesvědčí mráz, ale ani suchá vedra. Jejich období může začínat dříve i končit déle podle aktuálního počasí,“ vysvětluje doc. RNDr. Alena Žákovská, imunoložka zabývající se klíšťaty.

OBLEČENÍ: Ideálním oděvem do přírody je světlé oblečení z hladké látky, které bude mít dlouhý rukáv i nohavice.

STRAVA: V boji s klíšťaty nám může pomoci také strava. „Klíšťata odpuzují například vitaminy B-komplexu kvůli charakteristickému odéru,“ říká imunoložka.

DŮKLADNÁ PROHLÍDKA: Po každém příchodu z venku bychom se měli důkladně prohlédnout a prohlídku zopakovat i večer, například při sprchování.

REPELENT: Ten bychom měli používat vždy, když se chystáme vyrazit do přírody. Aplikovat bychom jej měli pečlivě na všechna místa těla kromě obličeje. „Pokud je například na repelentu uvedena doba účinnosti 2 hodiny a my jsme venku déle, musíme včas provést novou aplikaci. Podle našeho testování účinek nejvíce opadá po 3 hodinách. Profesionální repelent vám poskytne garantovanou ochranu. Naše výzkumy dokazují, že tyto repelenty odpudí až 96 % klíšťat,“ říká Žákovská.

Kam ho nastříkat?

➤ Na samotnou kůži i oděv.

➤ Nestříkat ho na pokožku čerstvě opálenou nebo spálenou či jinak poškozenou.

➤ Vyhnout se oblasti kolem očí a úst a u dětí repelent neaplikovat na dlaně, protože by si jej mohly snadno zanést do očí.

➤ Nejlepším místem jsou nohy a ruce.

Když už jsme si klíště přinesli

Místo dezinfikujte. Pomocí navlhčené textilie lehce pohybujte klíštětem ze strany na stranu, až se po 2 – 3 minutách uvolní. Rozhodně s ním ale netočte! Použít můžete také speciální pinzety nebo karty se zářezy. Místo opět dezinfikujte.  Klíště nikdy neházejte do odpadkového koše. Zabalte jej do papíru a na nehořlavém povrchu spalte. Místo, kde bylo klíště přisáté, je nutné několik týdnů pozorovat. Sání klíštěte přirozeně vyvolává na kůži zarudnutí, které může trvat až tři dny.

Pokud se nezvětšuje a zarudnutí se nezhoršuje, klíště nebylo infikováno. Pokud ale skvrna nemizí, zvětšuje se a objevuje se v ní výrazný střed, pak je nutné poradit se s lékařem. Objeví-li se i zvýšená teplota, únava a další příznaky, které se podobají chřipce, neodkládejte cestu k lékaři.

Video
Video se připravuje ...

Kolik hodin máte na odstranění klíštěte, aniž byste se nakazili boreliózou Videohub

 

Fotogalerie
5 fotografií