Exmoderátor na sociální síti popsal, jak se vše seběhlo. „Před rokem jsem vypadal o dost jinak. Čas od času mi sice trocha vlasů vypadla, když jsem zažíval nějakou delší stresovou etapu, ale nepovažoval jsem to za nic zvláštního. To všechno se začalo měnit na začátku léta,“ vzpomínal. „V tuhle chvíli je jasné, že se jedná o alopecii universalis - kompletní ztrátu všeho, co má folikuly. Má to výhody: nemusím se nikde holit. Ale i nevýhody. Třeba tu, že mi schází chlupy v nose,“ píše s nadhledem.

Když útočí vlastní imunitní systém…

Zdravý imunitní systém nás chrání před škodlivými vlivy zvenčí. V případě alopecie však imunitní systém považuje za nežádoucí vlasové folikuly, a proto je napadá. Ty se díky tomu zmenšují a přestávají vyživovat vlasy, které následně vypadnou. „Je ale potřeba zdůraznit, že vlasové folikuly zůstávají »živé«, a proto vlasy mohou znovu narůst. Onemocnění se vyskytuje v kterémkoli věku, nejčastěji však mezi 15. a 29. rokem života. Alopecií trpí přibližně 2 % celosvětové populace,“ přiblížil pro Blesk.cz docent Spyridon Gkalpakiotis z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Přesný spouštěcí faktor je těžké určit, ale jak bývá zvykem u jiných autoimunitních onemocnění, může to podle odborníka být prodělaná infekce, stres či užití léků. Důvod onemocnění ale také často není známý. Na vině ovšem může být i genetická predispozice, stejnou nemocí například trpí i sestra Tomáše Drahoňovského, scenáristka Tereza.

„Vyšší riziko vzniku alopecie mají pacienti, kteří trpí i jiným autoimunitním onemocněním, jako jsou atopický ekzém nebo autoimunitní zánětlivé onemocnění štítné žlázy,“ vysvětluje další důvody vzniku choroby Gkalpakiotis.

Vliv očkování?

Jako jeden z možných spouštěčů své nemoci vidí Tomáš Drahoňovský i očkování proti covidu. „Jednou z variant je i reakce na očkování. Časově se zhoršení mého stavu shoduje s první dávkou Comirnaty. Asi by nebylo divu: po očkování na žloutenku jsem kvůli imunoreakci skončil v nemocnici,“ popisuje bývalý moderátor.

Primář Spyridon Gkalpakiotis přiznává, že okolo očkování se vede velká diskuze, v hodnocení by ale byl opatrný. „Očkování stimuluje náš imunitní systém, takže pokud je v těle skrytý nějaký autoimunitní proces, který se ještě neobjevil, očkování teoreticky může byt spouštěcím faktorem. S největší pravděpodobnosti by se ale dané onemocnění objevilo v průběhu života i bez tohoto očkování, protože těch spouštěcích faktorů je spousta. Proto obecně benefity očkování stále převyšuji jeho rizika,“ domnívá se dermatolog.

Pomůže nový lék?

Snadné to bohužel není ani s léčbou.  Podle odborníka může u některých pacientů dojít k spontánnímu růstu vlasů i bez terapie. Jinak ale existuje cela řada léčebných metod, často však záleží na rozsahu onemocněni. „Můžeme použít lokální kortikosteroidy (masti, roztok), které tlumí autoimunitní reakci. Lze použit také jiné lokální preparáty, které vyvolávají mírnou zánětlivou reakci, aby se naše tělo začalo věnovat této reakci a „zapomnělo“ na imunitní reakci proti vlasům. Lze také použít přípravky, které stimulují vlasové kořeny,“ popisuje Spyridon Gkalpakiotis.

Pro nejtěžší formy alopecie přichází v úvahu i celková léčba některými preparáty, bohužel tyto přípravky nebyly v rámci klinických studií na tuto diagnózu zatím vyzkoušeny.  „Nyní je nicméně ve 3. fázi klinického zkoušení lék, který se jeví velmi slibně,“ doufá dermatolog.

Dlouhodobá léčba kortikoidy spíše ne

„Kortikoidy podávané formou tablet, které systémově účinkují v celém těle, se zpravidla nepoužívají, protože sice po nasazení vlasy mohou narůst, ale po vysazení vlasy opět vypadávají. Takto podané kortikoidy ovšem nejsou vhodné pro dlouhodobé podáváni, hrozí riziko cukrovky, vzniku hypertenze nebo řídnutí kostí,“ přiznává pro Blesk.cz odborník.

Nemoc má i psychologický aspekt. Je potřeba se smířit s novým vzhledem, který choroba přináší. To přiznává i bývalý moderátor: „Jen 10% lidí s universalis vlasy opět získá. Velká část z nich je navíc získá jen přechodně. Je to příležitost věnovat se spíš nitru než vnějšku.“

Collina jako vzor

O dosahu nemoci na naši psychiku mluví také Spyridon Gkalpakiotis. „Je potřeba zdůraznit, že se sice nejedna o život ohrožující onemocnění, ale má velký dopad na kvalitu života. Vlasy jsou nezbytná součást našeho „sex appealu“ a pro spoustu lidí, zejména žen, je výpad vlasů velký problém. U mužů je to trochu lepší, existuje cela řada úspěšných a slavných mužů s alopecia universalis, například slavný fotbalový rozhodčí Pierluigi Collina (61),“ připomíná dermatolog, který zároveň upozorňuje, že je dobré nebát se říci si o pomoc.

„Stres z vlastního vzhledu totiž průběhu nemoci neprospívá a my se pak ocitáme v začarovaném kruhu. Bohužel se s alopecií setkáváme ve své praxi i u dětských pacientů, kde je to ještě složitější. Často se totiž přidává i šikana na školách,“ uzavírá Spyridon Gkalpakiotis.

Také Blance kvůli alopecii vypadaly všechny vlasy, obočí i řasy. Nyní pomáhá jiným ženám.

Video
Video se připravuje ...

Blance kvůli alopecii vypadaly všechny vlasy, obočí i řasy. Nyní pomáhá jiným ženám, které mají stejný problém. 

Fotogalerie
8 fotografií