Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obzinová po vzpouře zaměstnanců couvla: Zpravodajství Českého rozhlasu šéfovat nebude

Aktualizováno -
17. prosince 2021
19:05
Autor: trm, ČTK - 
17. prosince 2021
17:05

Jitka Obzinová se ředitelkou zpravodajství Českého rozhlasu nestane. V pátek se na tom domluvila s ředitelem ČRo René Zavoralem, informuje na twitteru mluvčí rozhlasu Jiří Hošna. Proti jmenování Obzinové se postavila skoro polovina zaměstnanců ČRo, v otevřeném dopise Zavorala vyzvali, aby jmenování zrušil s odkazem na obavy z ohrožení nezávislosti, objektivity a vyváženosti. Iniciativa zaměstnanců ČRo #nebudemezticha dnešní Zavoralovo rozhodnutí uvítala, bude ale po něm požadovat vysvětlení jím původně prosazované personální změny.

Zavoral se s Obzinovou sešel v pátek. „Oběma nám leží na srdci stabilita a silná pozice Českého rozhlasu. Společně jsme se tak dohodli, že na post ředitelsky zpravodajství Českého rozhlasu paní Jitka Obzinová nenastoupí,“ uvedl Zavoral v prohlášení. Vzpouru stovek zaměstnanců nekomentoval.

Zavoral oznámil jmenování Obzinové na místo Jana Pokorného od ledna na středečním zasedání Rady ČRo s tím, že zpravodajství potřebuje krizového manažera, který se bude potýkat s nutností významně redukovat rozpočet i počty pracovních míst, a to vše při zachování vysokých standardů kvalitního veřejnoprávního zpravodajství.

Otevřený dopis podepsali například šéfeditor zpravodajství Jan Dražan, editor Radiožurnálu Pavel Šuba, vedoucí investigativního oddělení Radiožurnálu Markéta Chaloupská, vedoucí zahraniční redakce zpravodajství Filip Nerad nebo moderátor Radiožurnálu Jiří Chum.

„Jsme přesvědčeni, že Jitka Obzinová nezávislost zpravodajství přímo ohrožuje a v minulosti to svými kroky dostatečně dokázala. Jitka Obzinová se přímo podílela na manipulaci zpravodajství. Názorně to dokládá zdokumentovaná a médii popsaná událost ze září 2015. Na poradě vedení FTV Prima tehdy Jitka Obzinová coby vedoucí zpravodajství přímo ovlivňovala vyznění reportáží o uprchlících tak, aby vzbuzovaly protiimigrační vášně. Manipulaci faktů v reportážích konstatovala i RRTV,“ uvedli signatáři dopisu. Zmínili také její působení při prezidentských volbách v roce 2013, kdy zpravodajská redakce na její popud podle svědectví tehdejšího člena redakce Tomáše Drahoňovského údajně na přání vlastníků Primy stranila Miloši Zemanovi. Zaměstnanci žádali Zavorala, aby své rozhodnutí přehodnotil a jmenování Obzinové zrušil. 

To, že Obzinová nakonec nenastoupí, zaměstnanci uvítali. „Vítáme, že Jitka Obzinová nenastoupí na pozici ředitelky zpravodajství ČRo. Jsme přesvědčeni, že tato situace poškodila jeho důvěryhodnost. Požadujeme aby generální ředitel René Zavoral na setkání se zaměstnanci příští úterý detailně vysvětlil důvody jím původně prosazované personální změny. Věříme, že ať už se v budoucnu ředitelem nebo ředitelkou zpravodajství stane kdokoliv, půjde o důvěryhodnou osobu, která zaručí pokračování nezávislosti média veřejné služby,“ uvedl mluvčí iniciativy #nebudemezticha Václav Štefan.

Během svého působení na Primě byla zmiňována v souvislosti s přístupem zpravodajství televize k uprchlické krizi. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se zabývala nahrávkou serveru Hlídací pes, která měla dokládat, že zaměstnanci zpravodajství televize Prima byli svým vedením instruováni, aby informace o migrační krizi vykreslovali jako riziko a ohrožení, a fakticky tak ignorovali zásady objektivity a vyváženosti. Nahrávka pocházela z porady a Obzinová na ní byla zachycena. RRTV během jejího působení na Primě také kritizovala nevyvážené předvolební vysílání k prezidentským volbám.

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu a Nadační fond nezávislé žurnalistiky vyzvaly Zavorala k rezignaci. „Jestliže generální ředitel ČRo po šesti letech dospěl k závěru, že jím řízená organizace vyžaduje krizové řízení, a jestliže k tomu vybral novinářku, proti které protestují renomovaní zaměstnanci, je na místě, aby rezignoval sám na svou funkci. K tomu ho vyzýváme,“ uvedli zástupci organizací v dnešním prohlášení.

hebe ( 17. prosince 2021 23:58 )

To je děs. Tak si to vydupali - smrádek a teplíčko. Kavárna vítězí ! Je to hnus !

pfoto1 ( 17. prosince 2021 20:09 )

Tak Sluníčka, balit spacáky! Rozhlas je váš!

Ievice-je-smegma ( 17. prosince 2021 20:09 )

Když jitule nebude v tak vysoké pozici, tak pornofilny s jejím synem klesnou v ceně.

Jelimanek ( 17. prosince 2021 19:24 )

Takže stávková pohotovost na adrese ČsRo Praha XII Stalinova 12 se ruší a spacáky půjdou zas pěkně zpátky do skříně

russoo ( 17. prosince 2021 19:17 )

" Proti jmenování Obzinové se postavila skoro polovina zaměstnanců ČRo" ... takže menšina " skoro polovinaŮ chce poroučet větši­ně..­..de­mokra­cie v přímém přenosu českého rozhasu.... no potěš koště

Zobrazit celou diskusi