Otužování má kromě zvýšení odolnosti organismu mnoho dalších efektů – zlepšení nálady, posílení energie, snížení stresu, zvýšení odolnosti proti infekcím. Pokud s ním chcete začít, nemusíte rovnou skákat do ledového rybníka. Mezi otužování počítejte i to, že se budete méně oblékat a doma méně topit. „Plavání v ledové vodě je extrém a není vhodné pro lidi s onemocněními srdce, vysokým krevním tlakem a plicními onemocněními,“ říká pak MUDr. Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě.

Ledovka zvýší tlak

Jedinci s vysokým krevním tlakem by si měli dát při otužování pozor. Kontakt s velmi chladnou vodou cévy stáhne, krevní tlak se výrazně zvýší, a to je pro kardiaka nebezpečné. „Pacienti léčení s vysokým krevním tlakem trpí tlustší svalovinou srdce a to je náchylnější ke vzniku arytmií. A chladná voda tomu napomáhá,“ vysvětluje MUDr. Kociánová. O tom, jak a zda se vůbec otužovat, by se měli kardiaci poradit se svým lékařem.

„Víme také, že dlouhodobé a pravidelné střídavé vystavování teplu a chladu zlepšuje pružnost cév. Toho se dá dosáhnout saunováním nebo třeba i střídavými koupelemi. Cévy, které jsou pružné, jsou zároveň mladé,“ doplňuje. Často si lidé berou k otužování čepici, protože si myslí, že jim pomůže se zahřát. To se ale nestane, protože ztráta tepla »přes« hlavu je mýtus.

Začínejte pomalu

● Zkuste ochlazování vzduchem, např. krátkým pobytem v chladném povětří nebo úspornějším oblékáním.

● Ve sprše ochlazujte končetiny, postupně prodlužujte čas a rozšiřujte ochlazované zóny.

● Trénujte alespoň 3 týdny každý den se studenou sprchou. Stačí si na 10 vteřin pustit studenou vodu. Když vydržíte několik minut, jste připraveni jít ven.

Stačí půl minuty

Aby otužování mělo pozitivní dopad na organismus, stačí vám krátké ponoření, tak na 30 sekund až tři minuty. Plavání v chladné vodě byste měli ukončit, když...

... cítíte silný chlad končetin a horší pohyblivost.

...vám přeskakuje srdce.

...se dostaví bolest na prsou.

...ztíženě dýcháte.

V Lužicích se konal nultý ročník Lužického Drsňáka.

Video
Video se připravuje ...

V Lužicích se konal nultý ročník Lužického Drsňáka. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
7 fotografií