Akci už tradičně pořádal břeclavský Klub sportovního potápění Nautilus společně se Svazem potápěčů ČR a Svazem potápěčů Moravy a Slezska. 

Závodníci startovali na tratích dlouhých 100, 250, 500  a 750 metrů, ale také v neoprenu a s ploutvemi na kilometrové trati. Všichni doplavali, nikdo závod nevzdal. Účastníkům na břehu tleskaly stovky diváků, kterým tradiční podívanou zpestřily čaj, káva, svařák, slivovice i zabijačková polévka.

Voda prý jako kafe

„Voda je jak kafe, chtělo by to trochu mrznout. Šel jsem do toho bez tréninku a vyšlo to,“ svěřil se vítěz stovky Boris Janata (28) ze slovenské Skalice, kterému kryl v závodě záda jeho otec Ivan. Mladý muž přitom vyzkoušel nejkratší trať Vánočního kilometru premiérově a hned vítězně. 

Video
Video se připravuje ...

Zimní plavci si vychutnali 48. ročník Vánočního kilometru v Dyji Zdeněk Matyáš

Mezi účastníky se neztratily ani ženy, například na 250 metrech Tereza Holíková z Hodonína. „Bylo to dobré, ale mám raději, když víc mrzne," svěřila se plavkyně, která za sebou nechala řadu mužů. 

Nejprestižnější trať dlouhou jeden kilometr vyhrál stylem start-cíl René Vašíček (21) z Přerova, který si u bójky vylovil prémii v podobě láhve slivovice. Sestavu plavců z moravských plaveckých oddílů doplnili zástupci Jihlavy a Vídně.

Fotogalerie
20 fotografií