Vašík přišel na svět moc brzy, po narození vážil pouhých 900 g a měřil kolem 32 cm.  Zkolabovalo mu srdíčko, plíce, játra, střeva, slezina, ledviny, začal krvácet do mozku, prodělal zánět mozkových blan, tři různé typy žloutenky a tři infekce.

Krutý verdikt

„Doktoři nám tehdy řekli větu, kterou už nikdy nedostanu z hlavy: „Připravte se na to, že vaše dítě může zemřít.“ Mojí okamžitou reakcí bylo ne, tohle nedovolím! A Vašík to viděl stejně,“ vzpomíná na těžké okamžiky maminka Michaela Bezoušková, která má s manželem doma už tříletou holčičku.

Vašík od porodu povyrostl a váží skoro pět a půl kila. Za sebou má už tři operace mozku a už navždy bude mít v sobě hadičku odvádějící mozkomíšní mok do bříška.  Kvůli hrozícímu riziku úplné ztráty zraku prodělal i operaci očí.

Absolvoval přes 40 různých ultrazvuků, nespočet odběrů krve, transfuzí, infuzí a rentgenů, 2 lumbální punkce a tři magnetické rezonance. „Přesto se pořád směje, miluje, když si s ním povídáme a hrajeme, šimráme ho na bříšku a hladíme po vláskách. Je to miláček,“ popisuje maminka, která se rozhodla bojovat za chlapcovu budoucnost. 

Pomoci v tom má sbírka na dobročinné platformě Donio, která tři dny po svém startu zatím vynesla téměř 400 tisíc korun. Původní cílová částka přitom byla 270 tisíc. A sbírka ani zdaleka nekončí. „Vánoce bývají, co se týče dárcovství, poměrně štědré období. Takové množství příspěvků není příliš obvyklé, většinou se schází více menších dárců,“ potvrdila úspěch sbírky pro Blesk.cz  Michaela Kulhánková z Donio.

Na co vybrané finance půjdou?

Vašík pořád potřebuje pomoc s prospíváním, proto je dokrmován speciálním mlékem, dostává různé vitamíny a léky, které ovšem neproplácí pojišťovna. Tyto náklady dělají zhruba sedm tisíc korun měsíčně. Rodiče s Vašíkem cvičí a rehabilitují, v současné době je Vašík sledován u dvanácti různých doktorů! Rodiče by také rádi docházeli na párovou terapii, která by jim pomohla vyrovnat se stresem, strachem a únavou.

Podívejte se na povídání s vedoucím lékařem neonatologické JIP porodnice na Obilním trhu Tomášem Jurenem. 

Video
Video se připravuje ...

Vedoucí lékař neonatologické JIP porodnice na Obilním trhu Tomáš Juren Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
8 fotografií