Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Amálka a Jozífek se narodili předčasně: Chlapeček zemřel, holčička bojuje s nelehkým osudem

Autor: VaB - 
13. srpna 2021
13:01

Dvojčátka Amálka a Jozífek se narodila ve 25. týdnu těhotenství. Amálka tehdy vážila pouhých 700 gramů a její bráška bohužel po deseti dnech zemřel. Dnes už čtyřletá holčička bojuje o lepší a kvalitnější život. Má za sebou několik operací hlavy a nevidí. Velký pokrok dělá po neurorehabilitacích, na ty ale rodině docházejí peníze.

Rodiče se radovali, že budou mít dvojčátka. Holčičku Amálku a chlapečka Jozífka. Vše se ale zkomplikovalo a miminka na svět musela přijít předčasně – ve 25. týdnu těhotenství. Jozífek bohužel po deseti dnech zemřel na závažnou infekci.

Amálka tehdy vážila pouhých sedm set gramů. Během porodu u ní došlo ke krvácení do mozku a lékaři jí nedávali mnoho šancí na život. Jenže holčička všechny překvapila. Dnes jsou jí čtyři roky, a přestože ji trápí spousta zdravotních komplikací a diagnóz, bojuje dál.

Operace hlavičky

Malá holčička si už prošla i několika operacemi, celkem pětkrát jí museli lékaři operovat hlavičku. Když se narodila, neodtékal jí mozkomíšní mok, lékaři ho museli obden odsávat. Až když povyrostla, mohl jí být voperován shunt s hadičkou do dutiny břišní.

Jenže to nebyl poslední problém. „Do toho potom přišla další komplikace, retinopatie očiček. Dvakrát ji vezli do Prahy do Motola, kde se snažili oči zachránit, ale marně. Řekli nám, že na levé oko nevidí vůbec a na pravé trochu. Bylo to strašné,“ popisuje statečná maminka.

Po dlouhých sedmi měsících se Amálka konečně dostala domů. Rodiče se snaží holčičce zlepšit kvalitu života, jak jen to jde. V tom jim pomáhají neurorehabilitace, na které společně dojíždějí. Nejúčinnější je speciální obleček TheraSuit. Na tuto formu rehabilitací dojíždějí společně do rehabilitačního centra Sarema v Liberci.

Motivuje ji bráška

Rehabilitace v oblečku si holčička oblíbila, stejně tak i svou fyzioterapeutku, se kterou si vybudovala vzájemnou důvěru. „Je to pro Amálku to nejlepší, co nás mohlo potkat. Je šťastná, těší se, směje se a má chuť do života,“ říká maminka.

Velkou podporou je i vymodlený syn, který se jí narodil před dvěma roky. Náladu v rodině rozjasnil a všem dodává tolik důležitou energii. „Hlavně pro Amálku je to veliký tahoun a motivace. Dnes už ve čtyřech letech váží 13 kilo a je velmi snaživá. Vývoj jde sice pomalu, ale jde. Věříme, že za pomoci neurorehabilitací v oblečku TheraSuit, které si Amálka zamilovala, to bude ještě lepší,“ doplňuje maminka.

Potřebují pomoc

Intenzivní neurorehabilitace jsou finančně velmi náročné, pro Amálku jsou ale nepostradatelné a velmi důležité. Rodina si bohužel nemůže dovolit je dlouhodobě platit ze svých zdrojů. Potřebují proto pomoc od ostatních. Finančně můžete malou bojovnici podpořit zde.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 13. srpna 2021 15:02 )

Ano, zdravotní pojišťovna má léčbu zaplatit. No co feťáci, alkoholici mají léčbu zadarmo a ještě mají nárok na invalidní důchod.

chosevo ( 13. srpna 2021 14:43 )

A to se ve světě bojuje, aby se zachraňovaly i mnohem dříve narozené děti kde je možnost nejrůznějších postižení téměř 100%.

chosevo ( 13. srpna 2021 14:40 )

Holčičky je mi nesmírně líto, ale ... já si prostě myslím, že zachraňování hodně předčasně narozených dětí není dobré.

Zobrazit celou diskusi