Lence zasadil život mnoho bolestivých úderů. Týden po porodu ve Zlíně přišla o chlapečka. Za zázrak považovala, když otěhotněla znovu. Holčička se ale narodila předčasně a vážila pouhých 730 gramů.

„Dala jsem jí jméno Veronika. Znamená to vítězství. Vše se vyvíjelo slibně. Jenže pak jí prasklo střevo a lékaři na to nepřišli. Za tři týdny dostala těžkou otravu. Stačilo málo a skončila by v nebíčku,“ vypráví Lenka. „Zachránila ji doslova na poslední chvíli operace v Brně. Vzápětí se jí utrhly obě sítnice a zůstala slepá,“ dodává se slzami v očích.

Týden za 80 tisíc

Když byl Verunce rok, přidaly se ještě epilepsie a dětská mozková obrna. „Nyní již epileptické záchvaty nemá. Hezky leze a s pomocí se snaží chodit. Navštěvuje speciální školu. Je to moje sluníčko. Motivujeme ji, jak to jen jde,“ vypráví maminka. „Jezdíme do Zlína na speciální rehabilitační cvičení. Vždy je vidět značný pokrok, ale stojí to spoustu peněz. Tři týdny po třech hodinách denně přijdou na 60 až 80 tisíc. Šest tisíc měsíčně dám za potravinové doplňky, které jí pomáhají. Není nemocná, netrpí nachlazením ani dřívějšími průjmy.“

Operace pomohla narovnat nožky

Verunka nedávno v Olomouci podstoupila náročnou operaci kolen a šlach, aby se jí nožky narovnaly a s chodítkem byla schopna chůze. Obě nohy má nyní v sádře. „Pooperační stav byl náročný, hodně bolesti a slz,“ popisuje Lenka, která na poloviční úvazek pracuje. Proto velmi vítá pomoc kunovického domova pro osoby se zdravotním postižením Bělinka, kde po dobu její práce Verunka pobývá.

Konečně harmonický vztah

Lenčino manželství se po deseti letech rozpadlo. „Trvalo mi dlouho, než jsem prozřela a odstěhovala se,“ přiznává. „Velkou oporou mi byla maminka a přátelé. Nyní žiju v Modré. Konečně v klidu a v harmonickém vztahu s přítelem Romanem. Exmanžel mi bohužel ale řádně neplatí výživné a z bývalého vztahu dodnes splácím dluhy.“

Peníze na cvičení a doplňky

Jelikož Blesk sleduje Verunčin osud od doby, kdy byl holčičce rok a půl, rozhodl se ji navrhnout Nadačnímu fondu KlaPeto. „Každý rok nám Blesk doporučí nějaké dítě, kterému také poskytneme příspěvek. Letos to byly děti dvě – Verunka Vyhnalíková, která má dětskou mozkovou obrnu a je nevidomá, a Tomášek Fiala se spinální svalovou atrofií. Verunce dáme 30 tisíc korun na cvičení a speciální výživové doplňky. Tomášek stejnou částku využije na rehabilitace,“ potvrdila spoluzakladatelka NF KlaPeto Kateřina Klasnová s tím, že letos se podařilo vybrat, a především rozdat do poslední koruny téměř 1,5 milionu korun. Peníze se spravedlivě rozdělily mezi 49 handicapovaných a nemocných dětí, které je potřebují nejvíce!

Další výšlap na Sněžku: 28. května 2022

Pozor! KlaPeto již zná termín dalšího charitativního výstupu. Jubilejní desátý ročník výšlapu na Sněžku se uskuteční v sobotu 28. května 2022. Pokud chcete KlaPeto podpořit již nyní, máte šanci. Na transparentním účtu běží sbírka celý rok! Jakoukoliv částku můžete zaslat na účet č.: 2001375049/2010. 

Maminka roku Dita Szymanská: Snažím se pomáhat lidem s podobně těžkým osudem

Fotogalerie
9 fotografií