Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Syn jí umřel v inkubátoru, dcera Verunka si pláčem utrhla sítnice. Lenka prosí o pomoc

Autor: VaB - 
6. října 2021
05:10

Mamince Lence zemřel první syn v inkubátoru, dcera Verunka do toho neměla daleko. Dnes se potýká se slepotou a mnoha dalšími problémy. V nemocnici brečela bolestí tak moc, že se jí utrhly obě sítnice. Teď s maminkou potřebují pomoc.

Když se malá Verunka narodila, vážila ani ne jedno kilo. Málem ji potkal stejný osud jako Lenčino první dítě – syn jí tehdy zemřel v inkubátoru. Když už si ale myslela, že jsou ze všeho venku, nastaly další problémy.

Jelikož se Veronika narodila předčasně, prasklo jí střevo, to ale lékaři v nemocnici zaměnili za výrůstek u jater a na operaci došlo až po třech týdnech. Prasklé střevo způsobilo těžkou otravu. Chvíli nato se na sále objevila znovu.

„Dodnes slyším, jak mi říkali, aby neplakala, jinak by se jí mohly utrhnout sítnice. Utrhly se, obě. Chtěla bych vidět dospělého, který by měl za sebou operaci střev, a ještě by se usmíval, natož takové malé kuřátko,“ vypráví Lenka, která první půl rok své dcery neměla vůbec jednoduchý. Kvůli utrženým sítnicím trpí slepotou.

Domova si ale moc neužily, po chvíli v domácím prostředí malou holčičku čekala hromada dalších vyšetření. A s tím spojené i diagnózy. Nejdřív se ukázala mozková obrna, následně epilepsie. „Od té doby jsme byly na JIPce častěji než doma. Všelijaké streptokoky a virózy totiž představovaly extrémní nebezpečí. Bylo to šílené. Celou situaci navíc ztěžovala slepota – Verunka se bez pomoci nenají, neobleče a ani se nikam nedostane,“ popisuje maminka.

Potřebují pomoc

Mezi tím vším došlo i na operaci Achillových šlach, kyčlí nebo očí. Holčičky zdravotní stav se zlepšil návštěvou rehabilitačního stacionáře, kde začala i krásně lézt. Významným posunem je i domácí cvičení se speciálními ortézami nebo aktuálně rehabilitace v Neurorehabilitační klinice AXON.

Maminka teď ale potřebuje finanční pomoc, léčbu v AXONu totiž pojišťovna neproplácí. „Každý den jsme o kousíček blíž našemu cíli. I když to někomu jinému může přijít jako zcela nepatrné krůčky, pro nás znamenají obrovskou naději,“ dodává maminka. Podpořit je můžete zde.

Peníze ze sbírky rodina použije na intenzivní terapie. „Ze srdce děkuji všem těm, kteří se rozhodli našemu sluníčku pomoci. Chtěla bych se rozloučit videem o Verunce, které si pouštím, když potřebuju dodat odvahu,“ vzkazuje všem dárcům maminka.

Partnerkou sbírky je herečka Andrea Růžičková, jeden z přispěvatelů může vyhrát její portrét. 

Video  Verunka se narodila předčasně, odtrhly se jí sítnice a ona oslepla.  - Donio.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi