Patříte k těm, kteří se rádi vystavují slunečním paprskům? Pokud máte štěstí a opalujete se dobře, gratulujeme! Někteří lidé se neopálí téměř vůbec, a pro další mohou mít sluneční paprsky dokonce nepříjemné zdravotní následky ve formě sluneční alergie, akné nebo dalších vad na kráse. Jak nepříjemným projevům zabránit?

Sluneční alergie

Jde o nejčastější reakci na slunce po delší pauze, např. po zimě nebo při pobytu u moře nebo po delší pauze, kdy pokožka nebyla vystavena slunci a není ještě zvyklá na UV záření. Alergie ve formě svědivé vyrážky postihuje především ty části těla, které jsou nejvíc vystaveny slunci: ramena, obličej, dekolt, paže.

Jaterní, nebo stařecké?

Řeč je o pigmentových skvrnách. Vznikají nahromaděním hnědého pigmentu melaninu v různých vrstvách kůže. Ty nastanou, pokud není citlivá pokožka během léta dostatečně chráněna kosmetikou s UV faktorem. Pokud víte, že jste k pigmentovým skvrnám náchylní, používejte minimálně SPF 50. Pigmentové skvrny jsou často problémem hlavně z estetického hlediska, ale rozhodně byste je neměli podceňovat.

„Kdykoliv pozorujete nový pigmentový projev na pokožce, který mění barvu, tvar a mění se v čase, je nejlepší navštívit lékaře. Laik může jen těžko rozpoznat, zda se jedná o melanom, pigmentovou, či stařeckou skvrnu,“ radí dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic.

Akné Mallorca

Dalším projevem alergie na slunce je akné Mallorca, způsobené kombinací slunce a kosmetiky nebo krémů na opalování s obsahem mastných látek. „Následně pak na pokožce vznikají bolestivé svědivé skvrny, které vypadají jako akné,“ popisuje Dušan Sedláček ze společnosti Aveflor.

Jak o podrážděnou pokožku pečovat?

✔ Vyhněte se na několik dní silnému UV záření.

✔ Ochlaďte svědivá místa a zarudlé oblasti.

✔ Aplikujte chladivé přípravky s obsahem panthenolu ve formě pěny.

Na alergií postiženou kůži dobře působí poopalovací přípravky s extrakty z rakytníku a vitaminu E.

✔ Abyste se vyhnuli akné Mallorka, používejte nemastné opalovací produkty, bez vůně, emulgátorů, barviv a konzervačních látek.

Méně slunce, méně vrásek

Co dělat, pokud si chcete zachovat mladistvě vypadající pleť s minimem vrásek a víte, že UV záření způsobuje předčasné stárnutí? „Radím ženám v letních měsících obličej slunci vůbec nevystavovat, nosit klobouk, kvalitní sluneční brýle a používat na obličej, krk a dekolt krémy s SPF 50. Dávno už neplatí, že tyto přípravky jsou hutné a vytvářejí na pleti film. Většina značek dnes nabízí i lehké verze krémů, vhodné pro citlivou, normální i mastnou pleť,“ vysvětluje Ivana Pokorná z kliniky Formositas.

Nebezpečný melanom už i u malých dětí. Přednostka z Bulovky o prevenci rakoviny kůže nejen na dovolené.

Video
Video se připravuje ...

Nebezpečný melanom už i u malých dětí. Přednostka z Bulovky o prevenci rakoviny kůže nejen na dovolené Pavlína Horáková