Pokud se však vystavíte slunci příliš dlouhou dobu, začínají potíže. Na vzniku poškození kůže se podílí UV záření, které může po delším působení vyvolat i rakovinu. Proto je nezbytné důsledně a správně používat opalovací přípravky.

U moře nebo doma?

Na dovolenou k moři si většina z nás opalovací přípravek přibalí automaticky, ale chránit se před spálením a rizikem vzniku rakoviny kůže je potřeba i u nás. Velmi snadno se můžete spálit i při práci na zahradě nebo při pochůzkách po městě. „Použití opalovacích přípravků s dostatečným ochranným faktorem by mělo být v letních měsících samozřejmostí i v České republice. A obzvláště letos, kdy většina z nás nezískala během jara dostatečné množství pigmentu, může být kůže ke spálení ještě náchylnější,“ zdůrazňuje Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory.

Jedna tuba nestačí

Aplikaci přípravku s ochranou proti UVA i UVB je nezbytné opakovat několikrát denně. Lidé často podceňují množství přípravku. „Pro dostatečnou ochranu je potřeba po těle rozetřít množství o objemu šesti kávových lžiček (cca 30 ml), na obličej pak zhruba jednu kávovou lžičku (cca 5 ml). Pokud plánujete rodinnou dovolenou, je potřeba počítat s tím, že čtyřčlenná rodina potřebuje denně zhruba 100- 120 ml opalovacího přípravku,“ upozorňuje Mgr. Aleš Krebs.

První pomoc při spálení

Přiložte příjemně chladný obklad na spálenou pokožku.

● Je možné vyzkoušet i chladnější sprchu.

● Osvědčeným pomocníkem jsou přípravky s obsahem dexpanthenolu nebo aloe vera.

● Na svědění kůže a sluneční alergii pomohou antihistaminika.

● Během slunění a po spálení omezte příjem alkoholu, naopak pijte hodně vody (20 – 40 ml/kg tělesné váhy).

● Pokud se objeví horečka, zimnice, zvracení, puchýře, vyhledejte lékaře.

Slunění a léky?

Kromě ochrany před možným spálením je potřeba také myslet na to, jaké léky v současné době užíváme. „V letních měsících lékárníci pacienty často upozorňují na to, že by se při užití některých léků neměli slunit. Jedná se o léky podané vnitřně (tablety, injekce, čípky atd.), ale i lokálně (masti, gely, spreje atd.). Slunění se nedoporučuje ani v místě aplikace náplasti s účinnou látkou prostupující přes kůži. Pokud si pacient není jistý, je vhodné možnost slunění při užívání nějakých léků konzultovat s lékárníkem,“ radí Krebs.

Nebezpečný melanom už i u malých dětí. Přednostka z Bulovky o prevenci rakoviny kůže nejen na dovolené.

Video
Video se připravuje ...

Nebezpečný melanom už i u malých dětí. Přednostka z Bulovky o prevenci rakoviny kůže nejen na dovolené Pavlína Horáková