Většinou jde úbytek hmotnosti během onemocnění na vrub toho, že člověk ztratí chuť k jídlu, nezřídka trpí průjmy či nevolností. Během nemoci pacienti nemají pohyb. Zejména ti se středně závažným či těžkým průběhem onemocnění zůstávají na lůžku. To vede k úbytku svalové hmoty, ochabnutí svalů, včetně dýchacích.

„Když tělo bojuje s vážnou infekcí, organismus těžko využívá k získání energie běžné energetické zdroje a ve zvýšené míře jsou využívány vlastní bílkoviny,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá. Takové hubnutí organismu více uškodí, než prospěje.

Výživová specialistka Karolína Hlavatá

Co dietoložka doporučuje:

• Jíst častěji menší porce.

• Ke každému pokrmu zařadit potraviny s vysokým obsahem kvalitních bílkovin, například maso, skyry, tvaroh, sýry, vejce, proteinové nápoje.

Při nechutenství konzumovat speciální nutriční bílkovinné doplňky stravy a pít raději mezi jídly než zároveň s jídlem.

• Energii tělu dodají také nápoje, jako je mléko nebo ovocné šťávy.

• Při ztrátě chuti a čichu využívat více koření a bylinek.

Při dechových potížích jsou vhodnější měkké pokrmy, například pudinky obohacené proteinem, mleté maso s rozvařenou zeleninou, polévky se zavařeným vejcem či sýrem.

Jak nás ohrožují mutace: Virolog zmínil nebezpečnou supervariantu i riziko z Indie

Video
Video se připravuje ...

Jak nás ohrožují mutace: Virolog zmínil nebezpečnou supervariantu i riziko z Indie Pavlína Horáková, Lukáš Červený