Viktorie je gymnazistka a distanční výuku bez osobního kontaktu s profesory a spolužáky zavřená doma v pokojíčku s každým dalším týdnem zvládá hůř a hůř. „Učiva je dost a dopadá na mě, že nemůžu kromě obrazovky vidět svoje profesory, kamarády. Cítím se izolovaná, chybí mi řád jako dřív. Vstávám rovnou na hodinu. Ty první dvě klidně prožiju v pyžamu v posteli,“ začala vyprávět.

A za problém považuje, když »spadne« internet. „Profesor vykládá látku, a najednou jsme bez spojení. Stává se to docela často, internet je v našem okolí přetížený,“ konstatovala.

Nesoustředí se

Doma jsou studenti už více než 250 dnů. „Nejhorší je pro mě ta bezmoc. Už to nějak nedávám. Přichází naštvanost, vztek. Je ve mně velká úzkost. Když se sekne počítač, tak i třískám učebnicemi. Z displeje mě poslední dobou strašně bolí oči. Používám kapky a na noc si dávám pásku jako v letadle, abych měla pořádnou tmu. Po hodině výuky se už nedokážu soustředit a začnu dělat jiné věci. Třeba utírat prach. Tím se můj organismus nějak brání,“ řekla.

Žádný život....

Viktorka se těšila se spolužačkami na fajn středoškolský život, který jim popisovali kamarádi i rodiče. „Přišly jsme o lyžák, koncerty, výlety. Všechno padlo, a ještě jsme ztratily kontakt. Voláme si spíš jen kvůli škole. Dřív jsem hrávala házenou. Dnes mám fyzičku pryč, cítím se naopak vysílená a pomalu se ani neusměju,“ konstatovala studentka.

Psycholožka Lenka Čadová: Viktorko, naplánuj si den a neřeš jen školu

Psycholožka Lenka Čadová Viktorce radí, aby si připustila problém. „To je dobrý první krok, tím druhým je jeho řešení. Doporučila bych jí, aby si udělala denní řád, ráno si ideálně zacvičila, nasnídala a neučila se z postele. Docení to pak při studiu na vysoké škole nebo při pracovní kariéře, kde si bude čas a studium již organizovat sama,“ doporučuje Čadová.

Na chmury z izolace pak navrhuje silnější spojení s kamarády a známými. „Určitě je dobré vzájemně starosti sdílet. Viktorka může třeba založit s kamarádkami skupinu na sociálních sítích, kde by se nevěnovaly škole, ale řešily běžné kamarádské věci, jako co si koupí na sebe, co na jakém e-shopu viděly, kam vyrazí po lockdownu, jak zahánějí chmury a starosti, nebo aby si obyčejně pokecaly a zasmály se u toho,“ radí psycholožka.

Svěřte se Blesku, specialisté vám poradí!

Máte psychické potíže, se kterými si nevíte rady, a nechcete jít v tuto chvíli za specialistou osobně? Bojujete s vyčerpáním, strachem? Máte problémy v rodině, s partnerem či dětmi? Nezvládáte současnou nejistotu a sociální izolaci? Máte pocit, že se na vás všechno akorát valí? Zkrátka potřebujete radu psychologa, terapeuta, odborníka na řešení vztahů? Napište si o ni! Tým odborníků je připraven vám pomoci!

Pište na: psycholog@blesk.cz nebo nebo na adresu: Blesk, Komunardů 1584/42, Praha 7, 170 00, dopis označte heslem »PSYCHOLOG«

Pozor! Pokud máte akutní problém, který potřebuje okamžité řešení, volejte např. krizová centra, v krajním případě pak Zdravotnickou záchrannou službu, tel.: 155. 

Speciál už v neděli v Nedělním Blesku!

Odpovědi odborníků na vaše první dotazy

Nemůžete vídat kamarády, kolegy, spolužáky…

Jak si poradit se sociální izolací? 

Osvědčené rady pro zlepšení nálady

Cvik pro psychické zdraví

Kontakty na krizová centra

Fotogalerie
5 fotografií

VIDEO: Mám depku! Co je opravdová deprese a jak narůstá počet nemocných v populaci