A nutno podotknout, že nijak lichotivé. Co ale čekat jiného, když svou tělesnou schránku roky zanedbávali?! Oba odvážlivci trpí poměrně zásadní nadváhou a výsledky jen potvrzují, že je čeká těžký boj. A to nejenom s tukem, ale především s vlastní hlavou. V té budou muset přehodnotit svůj dosavadní přístup k jídlu i pohybu.

Na fyzických testech totiž oba dva pohořeli a odstrašující je i jejich jídelníček. A to ve velkém. Petr Havlíček jim proto připravil tříměsíční plán, jak se stravovat a co dělat. Někoho by možná potěšilo, že bude muset navýšit příjem kalorií.

Spousta zeleniny, žádné pivo

U Vládi to ale vyvolalo upřímné zděšení, protože si nedokáže představit jíst každý den takové množství jídla. „Já budu minimálně měsíc, nebo dva strašně nafouklý. Nikdy jsem nejedl zeleninu a teď budu muset sníst denně mísu,” neskrývá obavy z rostlinné nálože na svůj talíř.

Souboj tukem napěchovaných pupíků může začít.
Autor: Mall.tv

To Patrika naopak čeká odpírání. Přijde o pivo s kamarády, se kterými je zvyklý si jich každý týden pár vypít. Takže tři, dva, jedna… stop! Petr Havlíček je sice nekompromisní, ale žádný ras, a tak umí nejen zakazovat, ale i překvapovat. Dobře totiž ví, že pozitivní přístup je základ úspěchu, proto oba své svěřence ještě před začátkem jejich snažení odměnil.

Říkáte si za co a čím? Tak na to se podívejte v pořadu Kila dolů! na internetové televizi Mall.tv.

A teď už výmluvy stranou a jde se na to. „Bál jsem se, že ten jídelníček bude radikálnější. Taková veganská strava. Ale Petr nám tam nechal maso,” raduje se Vláďa.“

„Je to variabilní, báli jsme se, že tam bude nějaký tempeh, nebo tak něco, ale to se nestalo,” ulevilo se očividně i Patrikovi. Jak oba ale přiznávají, co se týče přípravy jídla, bez svých manželek by ji zvládali jen stěží. Naštěstí v nich mají oba velkou oporu, a tak roztáčí divoký kolotoč v kuchyni, který se pokusí společnými silami ukočírovat.

Vláďa i Patrik jsou na tom fyzicky hodně podobně. Oba dva se pyšní velkým břichem.
Autor: Mall.tv

Vysoký cholesterol i problémy s pohybem

Nejde totiž jen o nadbytečná kila, ale o mnohem víc. O zdraví! Kvůli zvýšenému obsahu kyseliny močové v krvi oba čeká dodržování tzv. nízkopurinové stravy, což znamená vyřazení alkoholu, zákaz mladého masa, vnitřností, masných výrobků, ryb, kakaa a kvasnic. A to není všechno.

Obávám se, že kvůli rozhozeným cholesterolům budou muset oba dva na delší dobu na zauzené klobásky nebo pěkně prorostlou slaninku zapomenout,” má jasno Petr Havlíček. Další nedílnou součástí jím sestaveného tříměsíčního plánu je pohyb. Je potřeba se začít hýbat, a to ideálně denně. Že na to není čas? Ale no tak! Cvičit se dá i v obýváku. Jaké má tohle domácí lopocení na koberci výsledky, ukáže další přeměřování a konzultace!

Řád podle Petra Havlíčka

A je to tu. Po prvním měsíci je čas nechat promluvit čísla a udělat první zhodnocení. A tomu přizpůsobit další fázi hubnutí, na které každý reaguje jinak. Vláďa i Patrik půjdou cestou tří jídel denně. První z nich ale bude večeřet o trochu dřív, než je obvyklé. Místo 2-3 hodin sní poslední jídlo 4-5 hodin před spaním.

To vše proto, aby si tělo i hlava během spánku odpočinuly. Když se totiž člověk nacpe před tím, než jde do postele, zaměstná organismus dalším trávením a ten pak místo regenerace pořád pracuje na plné obrátky. „U Vládi zavedeme tzv. přerušovaný půst, neboli omezenou dobu pro jedení,” stanovuje Petr Havlíček. Vláďu tedy čeká doba lačnění 14 hodin.

Patrik působí jako obchodní ředitel ve firmě. Pracuje téměř nonstop a na sebe nemá vůbec čas. Proto trpí i jeho životospráva.
Autor: Mall.tv

U Patrika vše pojede spíš v klasických kolejích. „Patrik mi přijde trošičku víc psychicky rozbitý než Vláďa. Proto zvolíme standardní rozložení. Takže 12 hodin na lačnění,” vysvětluje Havlíček.

Co se týče pohybu, není v žádném případě žádoucí větší přetěžování, protože nemají absolutně žádnou kondici. Takže o tvorbě nějakého tréninkového plánu nemůže být řeč. „Měli by se držet základních doporučení. Začátek by měl být o nějakém aerobním cvičení, třeba chůze, plavání nebo kolo,” doporučuje s tím, že optimální zátěží je váha vlastního těla. Jak si tohle doporučení oba reprezentanti těžké váhy osvojili, sledujte na www.mall.tv. Podívaná je to vskutku nevšední.

Dietolog Petr Havlíček
Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan

Kolik kluci zhubnou?

„Kolik kilo Vláďa s Patrikem zhubnou a za jak dlouho, to je věštění z křišťálové koule. Pokud za měsíc přijdou s váhovým úbytkem čtyř kilogramů, tak řeknu wau. Pokud to ale bude deset kilo, tak se budu chytat za hlavu. Tak velký váhový úbytek v tak krátkém časovém horizontu je totiž dlouhodobě neudržitelný,” varuje Petr Havlíček v novém pořadu Kila dolů!

Je libo jablíčko?

Podle výživového poradce Petra Havlíčka je nejdůležitější sledovat, jak se mění obvod nejvíc kritické části těla obou účastníků. To v praxi znamená zaměřit se na břicho. Oba dva mají typ postavy jablko a oběma se největší množství tuku ukládá právě v oblasti pasu, což představuje zvýšené zdravotní riziko. Takže o důvod víc, proč počítat centimetry.

Emoční jedení

Důležitým faktorem, který by si měl každý člověk srovnat v hlavě, když se chce pustit do změny životního stylu, jsou emoce spojené s jídlem. Často se totiž stává, že je stravování propojeno s emocemi (negativními i pozitivními). Proto člověk často jí, když třeba vůbec nemá hlad a psychicky mu to přinese jen velmi krátkou úlevu.

Hubněte s Bleskem!

Tři diety, které teď nejvíc frčí. Dietolog Petr Havlíček rozebírá jejich pro a proti a radí, jak je nejlépe zvládnete. Navíc ke všem přidává přesné recepty na sedm dní. Od 11. ledna každé pondělí zdarma v deníku Blesk.

Fotogalerie
8 fotografií
Petr Havlíček podrobně rozebírá jídelníčky u Vládi a Patrika. Důraz je kladen hlavně na spánek a odpočinek, aby došlo k úplnému očištění mozku při spánku.