Diagnózu si Nikola vyslechla 2 měsíce po svých 25. narozeninách, v roce 2017.  „U nás v rodině rakovina prsu nikdy nebyla, sportovala jsem, stravovala se zdravě. Čím dál tím víc vidím, že to byl poslední výkřik mého těla: „Brzdi! Nestačilo, že jsem byla vyčerpaná z rozchodu, měla zlomené srdce, řešila, jak sama budu platit nájem, do toho všeho jsem bojovala o svůj život,“ vzpomíná Nikol.

Poukaz na paruku a strach ze soucitu

Mladá žena dostala žádanku na krevní odběry, markery, scintigrafii kostí, rentgen plic a srdce, ultrazvuk břicha, poukaz na paruku, žádanku na značení tumoru a genetické testy. To aby se vědělo, jestli jí odeberou celá prsa se vším všudy,  nebo je zachovají a vyjmou jen nádor.

„Doopravdy mě rozplakaly vlasy. Do té doby jsem byla příležitostnou modelkou a taky blogerkou, nedokázala jsem si představit, že tohle skončí. Taková pitomost, ale v danou chvíli byla pro mě důležitá. Rakovina není vidět, ale holá hlava jo,“ vypráví Nikol o svých tehdejších pocitech. Bála se lítostivých pohledů víc než smrti.

33 mm za 6 týdnů

Vzhledem k tomu, že nádor byl druhý nejagresivnější typ, ale byl podchycen včas (přesto dokázal za měsíc a půl vyrůst na velikost 33 mm), následovaly silné chemoterapie. Jedno ráno po dalším kole chemoterapií se Nikol probudila s obrovskými bolestmi. Zavolala si sanitku a ta ji odvezla do nemocnice.

Verdikt? Akutní zánět žlučníku vyvolaný chemoterapií. „Bylo to poprvé a naposledy, kdy jsem myslela, že už nechci bojovat. Že chci umřít a mít už klid, od nemoci, od bolesti, od nepříjemných lidí, od života,“ vzpomíná Nikol.

Prsa zůstala

Její léčba ale ani zdaleka nekončila. V pražské Nemocnici Na Františku Nikol čekala operace.  „Když jsem se probudila po operaci, ihned jsem se dívala pod košili na prsa. Nemohla jsem uvěřit, že tam jsou a nejsou ofačovaná. Doteď nechápu, že se paní doktorce podařilo odoperovat vše tak, aby prsa byla pěkná. Přibližně osmicentimetrovou jizvu mám dodnes,“ vypráví mladá žena.

Výsledky histologie dopadly dobře – uzliny čisté a nádor se zmenšil na polovinu a už nebyl tolik agresivní. Několik týdnů po operaci se šlo ozařovat. Kdyby Nikol brali celá prsa, tohle by odpadlo. Vzhledem k postavení srdce bylo Nikol indikováno protonové ozařování lépe cílící na nádor, méně ozařující plíce a srdce.

33 dávek protonového ozařování

„Upřímně pro mě bylo ozařování jedno z nejhorších období léčby. Protonové je velmi stresující. Ležíte na lehátku, na očích máte brýle jimiž sledujete křivku svého nádechu. Na nose máte kolíček, v puse dýchací trubici, rukama se držíte madla za hlavou a snažíte se co nejvíce nadechnout do plic. Když jste nervózní, nejde to.

Jednou jsem s tam suverénně rozbrečela – absolutní neempatičnost personálu centra, že prostě nemáte den. K tomu se přidala kůže spálená ozářením a když mi na konci léčby praskala do krve, byla jsem ráda, že mám svých 33 dávek za sebou,“ popisuje Nikol.

Ten rok mezi 25. a 26. narozeninami jako by pro Nikol nebyl. Pak se ale znovu vrhla na aktivity, které má ráda a které jí dávají smysl. „Nemoc mě naučila vnímat to, co mi ubližuje a říkat ne. Rozhodla jsem se o nemoci mluvit, i když to zpočátku bylo těžké. Své postřehy o nemoci jsem sdílela a doteď sdílím na svém instagramovém účtu (@ni.kiwi),“ říká.

Od léta 2018 spolupracuje s Nadačním fondem Pink Bubble zaměřující se na děti a mladé dospělé s rakovinou do 30 let, od léta 2019 pak i s projektem Bellis – Mladé ženy s rakovinou. Plánuje přednášky pro mladé slečny na školách a snaží se o své nemoci mluvit, kdykoli to jde. Nedělat z ní tabu.

Splněný sen

Také si splnila svůj velký sen a odjela sama na Nový Zéland. „I s ozářenými plícemi jsem vylezla na 1850 m vysoký kráter sopky, plavala s delfíny, užila si jízdu kajakem po moři,“ vzpomíná Nikol, která nyní pracuje na půl úvazku.

„Prostě žiju tak, abych si na konci života, jakkoli bude krátký či dlouhý, řekla, že jsem nepromrhala jedinou vteřinu a žila, jak nejlépe jsem mohla. A ta vidina se mě drží každý den, přestože mám stále hodně doživotních následků léčby,“ dodává mladá žena.

Znáte Bellis?

Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu je projektem Aliance žen s rakovinou prsu. Tento projekt se zaměřuje na mladé pacientky (do 45 let věku), které procházejí nebo prošly léčbou spojenou s nádorovým onemocněním prsu.

Hlavním cílem projektu je propojení mladých pacientek s nádorovým onemocněním prsu a poskytnutí si podpory a pomoci (odborné i laické) v průběhu léčby a po prodělané léčbě, které mohou napomoci v návratu pacientek do běžného života a začlenění se zpět do společnosti, hledání nové motivace a nových impulsů, jež pomohou pacientkám překonat obavy a nástrahy po prodělané léčbě. Zlepšuje se tím celková spokojenost pacientek po léčbě karcinomu prsu a kvalita života.

Ročně až 7000 nových pacientek

Každý rok onemocní v České republice rakovinou prsu až 7 000 žen. V posledních letech se objevuje čím dál více nových pacientek do 45 let. Právě u nich je jedinou možností včasného odhalení nemoci pravidelné samovyšetření prsu, protože pojišťovny nehradí v této věkové kategorii mamografické ani ultrazvukové preventivní vyšetření. Nicméně mnoho žen stále neví jak samovyšetření provádět nebo jim přijde zbytečné.

Že rakovina prsu není nemocí pouze starších žen, dokazuje projekt Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu. Právě ten již třetím rokem spouští kampaň #HlidejSiJe, jejímž úkolem je naučit ženy samovyšetření prsu a přiblížit jeho význam co největší části společnosti.

Pomůže samovyšetření

Pravidelnost vyšetření hraje klíčovou roli ve včasném odhalení karcinomu prsu. Pokud jej ženy provádí poctivě každý měsíc, dokáží lépe poznat, že se v prsní tkáni něco změnilo. Zároveň tím zkracují dobu, po kterou může nádor růst bez povšimnutí. Samovyšetření se provádí třemi prsty – ukazovákem, prostředníkem a prsteníkem.

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D předsedkyně Asociace mamodiagnostiků ČR, k tomu dodává: „Mladé ženy se potýkají s agresivnějšími typy nádorů než starší pacientky. I kdyby si jednou za rok zaplatily ultrazvukové vyšetření, může být už pozdě. Proto je důležité vyšetřovat se každý měsíc. Jeden měsíc jsou prsa čistá a v tom následujícím už být nemusí.“

VIDEO: Anička Slováčková v Blesku: Promluvila o boji s rakovinou! Jak to dolehlo na její rodiče?

Video
Video se připravuje ...

Anička Slováčková v Blesku: Promluvila o boji s rakovinou! Jak to dolehlo na její rodiče? David Turek