Skoro každý bere jako hlavní a jediný příznak rakoviny prsu bulku, kterou si žena nahmatá. Jenže takovou bulku, mohou klidně doprovázet změny na kůži, kterým jste nejspíše nevěnovaly žádnou pozornost. Neberte to na lehkou váhu, kontrolujte svá prsa a všímejte si všech změn. Může vám to zachránit život. Na jaké změny se zaměřit?

1. Změna textury kůže

Rakovina prsu může způsobit zánět kožních buněk, což většinou vede ke změnám textury vaší pokožky. Všímat si tedy můžete šupinaté kůže kolem bradavky a dvorce, která může být extrémně suchá. Tyto změny mohou také způsobit svědění, takže i jemu je dobré věnovat pozornost.

2. Výtok z bradavky

Pokud jste si všimli výtoku z bradavky, který může být řídký až hustý v barvě červené, oranžové nebo zelené, mějte se na pozoru. Může to být jeden z příznaků rakoviny prsu.

3. Zvětšení v okolí prsou – otok

Rakovina prsu může způsobit zvětšení celého prsu, nebo určité části v okolí prsu. V místě otoku bude kůže citlivá, může pnout a občas i pobolívat.

4. Vtažení bradavky dovnitř

Karcinom prsu může způsobit změny buněk za bradavkou, které mají za následek převrácení bradavek dovnitř prsu. Upozorňujeme, že takové změny mohou nastat i v období ovulace. V každém případě je nutné své tělo sledovat a o každé změně informovat lékaře.

5. Vyrážka podobná ekzému nebo zarudnutí bradavky

Jeden z posledních příznaků, o kterém jste možná nevěděli, je tato velmi vzácná změna. Jedná se o velmi ojedinělý typ rakoviny prsu zvaný Pagetova choroba. Tato nemoc na prsu způsobuje červenou svědivou vyrážku, která připomíná ekzém a je velmi nepříjemná. Pokud u sebe nějaký z výše zmíněných příznaků objevíte, nepanikařte. Ještě to nemusí znamenat nic vážného. Rozhodně však nepodceňujte návštěvu svého lékaře.

Prevence rakoviny prsu

Začněme otázkou, proč vlastně ženy prevenci podceňují? Podle průzkumů si jednoduše nepřipouštějí, že by rakovinou prsu mohly onemocnět, tak na vyšetření nechodí. Pokud tedy o vyšetření mamografem či ultrazvukem nechcete ani slyšet, myslete na své zdraví a provádějte doma jednou za měsíc samovyšetření, které vám zabere jen pár minut. Ty vám však mohou zachránit život.

VIDEO: Paní Radka popsala, jak na své onemocnění prsu přišla.