Toužila jsem se osamostatnit

Někdy si s vámi osud doslova pohraje a ocitnete se v paradoxních situacích ani nevíte jak. Stejně jako Markéta Volfová. Postupně si začala uvědomovat, že život po boku manžela a jeho rodiny, která ji úplně nepřijala, jí nevyhovuje.

„Nechtěla jsem být pouze ženou v domácnosti, neuspokojovala mě „práce“ – uklízení cizích domů. Toužila jsem se osamostatnit, nebýt finančně závislá na manželovi a jeho rodině. Pochopila jsem, že když svůj život neuchopím do vlastních rukou, nikdo jiný to za mě neudělá,“ vzpomíná Markéta.

Vášeň pro rychlá auta

Naučila se perfektně italsky, udělala si řidičák a propadla vášni pro sportovní auta. „Má fobie z řízení se změnila ve vášeň k rychlým vozům, začala jsem psát články do časopisu pro automobilisty a dokonce spolupracovat na organizování rallye,“ vypráví štíhlá tmavovláska, která se rozhodla konečně naplno věnovat tomu, co ji skutečně naplňuje. Nakonec si sbalila i kufry a se synem od manžela odešla. „Když se na to zpětně podívám, tak tohle bylo nejhorší období mého života – byla jsem na to sama,“ vzpomíná.

Nenápadný útok rakoviny

Vše se ale obrátilo k dobrému a Markéta se úspěšně postavila na vlastní nohy.  Začala žít tak, jak si přála, a svět znovu voněl dobrodružstvím.  „A pak v létě roku 2015, právě když jsem se vrátila z dovolené, jsem si ve sprše našla na pravém prsu malou, sotva patrnou bulku. Jak je tomu ve většině případů, i mně tvrdili, že se jedná o nevinnou cystu. Nakonec se ukázalo, že jde o agresivní formu rakoviny,“ přiznává Markéta. „Nezabývala jsem se otázkou: proč já? Byla jsem vděčná, že neonemocněl můj syn,“ říká k děsivému období.

Následoval nezadržitelný kolotoč vyšetření, operace, silné dávky chemoterapie a ozařování. Léčba trvala necelý rok. „Ale už jsem nebyla sama. Měla jsem novou lásku, maminka za mnou jezdila i na celé měsíce a ani přátelé mě nenechali samotnou. Můj syn (v té době mu bylo 13 let) byl fantastický. Když jsme byli doma sami, byl to on, kdo mi vařil čaj a staral se o mě,“ popisuje Markéta.

Metastázy v kostech?

Většinou to vypadá tak, že po vyléčení je život už jen úžasný. Po ukončení léčby ale únava a bolesti neustupovaly.  A i dnes jsou dny, kdy se o sebe Markéta nezvládne postarat. „Když bolesti zad, kostí, ale i svalů, třeštění hlavy, návaly na zvracení byly k zbláznění, onkoložka rozhodla o tom, že mi provedou další kompletní vyšetření. Obávala se metastáz v kostech.

V noci jsem nespala, bolesti byly takové, jako bych měla v těle nespočet zlomenin. Naštěstí po rakovině nikde ani stopa… zato mi před dvěma lety diagnostikovali jinou nemoc: fibromyalgii. Je to celoživotní onemocnění neurologického původu, výsledek neurochemické nerovnováhy v centrálním nervovém systému. Jsem přesvědčená, že je to následek léčby,“ soudí Markéta.

Kniha I motýli pláčou

Život ji posadil na zadek, a tak začala psát. Kniha I motýli pláčou není deník psaný v průběhu léčby, ač by se tak podle obsahu dalo usuzovat. „Vzala jsem čtenáře za ruku a provedla ho stejnou cestou, kterou jsem ušla i já. Bylo napsáno strašně moc knih – o úspěchu, o štěstí, o lásce…Můj názor je ten, že manuál na život neexistuje. Odpovědi máme sami v sobě, naučme se je poslouchat.  Mějme více rádi sami sebe a věnujme sami sobě čas. A to nejdůležitější je chtít. Ale chtít doopravdy, to už vyžaduje velké úsilí. Nevzdávejte to, i když před vámi stoji Mount Everest,“ radí Markéta.

Markéta se  snaží podpořit myšlenku, že každá žena má nárok být krásná. A onko-pacientka obzvlášť. „Naším cílem je prosadit líčení přímo v nemocnicích nebo salonech krásy jako podporu pacientkám,“ dodává.

Pacientky v rolích modelek

Další částí projektu je benefiční módní přehlídka Královny růží, která se koná v kulturním domě Hlučín  30.11. 2019  v 18 hodin.  Na molo vystoupí onkologické pacientky s vlastním příběhem a životní zkušeností, která bude inspirací pro další, i zdravé ženy. Více na www.markyvolf.cz

Video: Jak provádět samovyšetření prsu

Video
Video se připravuje ...

Video: Jak provádět samovyšetření prsu CNN

Fotogalerie
8 fotografií