Medicína má léky, ale...

Moderní medicína umí autoimunitní onemocnění diagnostikovat a pomocí léků potlačovat jejich projevy. Typicky se podávají léky, které tlumí imunitní systém, nebo léky proti zánětu, který bývá v místě napadení běžně přítomen. Další možností je biologická léčba. Vyléčit autoimunitní nemoci ale neumíme.

Speciální dieta

Relativně novým terapeutickým přístupem, který se šíří zejména na sociálních sítích, je přísný dietní režim, který má omezit zánět v těle a napomoci tak v terapii autoimunitních nemocí. Dietoterapie autoimunitních nemocí se označuje jako autoimunitní protokol. „V online světě a zahraničních knihách najdete detailní popisy, jak by měla strava vypadat. Zde nabízím shrnutí nejčastějších doporučení a můj postoj k této léčbě,“  vysvětluje Margit Slimáková.

Autoimunitní onemocnění je celoživotní zdravotní problém. A určitě má smysl věnovat alespoň několik měsíců zkoušení i přísnějšího stravovacího režimu, který by mohl pomoci jeho řešení. Autoimunitní protokol je zjednodušeně řečeno přísná eliminační dieta, po které následuje postupné zavádění jednotlivých potravin do jídelníčku. Průběžně sledujete, jak na vás jednotlivé potraviny působí, jestli vám spíše prospívají nebo přitěžují. Podle toho si sestavujete vlastní stravovací režim.

Co je vhodné?

Jídelníček je při autoimunitním protokolu založený na mase se zeleninou, je proto ze známých výživových směrů nejblíže paleo stravě.

Vylučuje zpracované potravinářské produkty a potraviny zvyšující riziko vzniku zánětu. Konkrétních seznamů vhodných, nevhodných a zakázaných potravin najdete více, ale zpravidla se doporučuje jíst zeleninu (mimo lilkovité), maso a ryby. Zpravidla jsou povoleny sladké brambory a do jisté míry i ovoce, z tuků se doporučuje avokádový, olivový a kokosový olej. Povolené jsou fermentované a nedochucené mléčné produkty, fermentovaná zelenina, bylinky, masové a kostní vývary, omezeně med.

Zakázané potraviny

Mezi zakázané potraviny patří všechny obiloviny a pseudoobiloviny, cukr a sladidla mimo medu, nefermentované mléčné produkty, vejce, luštěniny, oleje mimo výše dovolených, máslo, lilkovitá zelenina, aditiva, káva a alkohol.

Tato nejpřísnější strava se má dodržovat asi 4 až 6 týdnů. Pak je čas přidávat postupně ty nejlepší potraviny ze skupiny zakázaných. Mezi prvními je dobré zkusit vejce, ghí máslo. Testovat zdravotní prospěšnost cukru nemá smysl, ten můžeme vynechat napořád.

Rady Margit Slimákové

„Při zkoušení autoimunitního protokolu vždy doporučuji časové omezení, objektivní vyhodnocení, individuální nastavení," doporučuje odbornice.

Nechte tělo odpočinout

Přísné omezení stravy na krátkou dobu dává u závažných celoživotních zdravotních potíží smysl. Nehrozí vznik zásadních výživových deficitů a tělo si odpočine. Vaše střeva se budou regenerovat a začnou lépe fungovat. Nemá ale smysl stravu omezovat dlouhodobě. Přísnější diety přinášejí riziko omezeného přísunu živin a také stresu. Proto je třeba po několika týdnech dietu vyhodnotit a podle stavu obohacovat o další potraviny.

Poraďte se s lékařem

Problémem u těchto diet může být subjektivní hodnocení, protože úspěch může přinést i placebo efekt. Proto považuji za ideální, když stav vyhodnocujete s vaším lékařem a funkčnost dietoterapie je potvrzována i nezávislým pohledem a objektivními parametry.

Sledujte své tělo

Doporučeními, co přesně při autoimunitních onemocněních jíst a nejíst,se hemží internet a ne vždy se shodují. To nemusí znamenat, že některá z nich jsou mylná. Spíš je to způsobeno rozdílnými potřebami každého z nás. „Proto vždy doporučuji v průběhu terapie detailně sledovat své vlastní tělo. Pozorujte, jak reagujete na dietu, jak se cítíte. Podle toho si postupně nastavujte svůj vlastní autoimunitní protokol,“ radí Slimáková.

Video: Tereza prodělala zákeřnou infekci. Co o ní řekla?