Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dobrali jste antibiotika? Lékař: Tohle musíte hned udělat!

/
  • 18. února 2019 ● 11:27

    Užívali jste poslední dobou antibiotika? Pak je potřeba dát vaše střeva zase „do pohody7. Velmi závažným vedlejším účinkem léčby syntetickými antibiotiky je totiž poškození střevní mikroflóry. A z něj mohou dokonce vyplynout autoimunitní nemoci, také cukrovka, obezita, ale i například deprese! 

     „Je důležité eliminovat negativní dopad menší či větší války, která v těle proběhla, případně probíhá. Přírodními prostředky je možné do velké míry napravit to, co způsobila léčba syntetickými antibiotiky, ať už se jedná o dětský nebo dospělý organismus,“ říká MUDr. David Frej, spoluautor knihy Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání). „Jde o to dodat dostatečné množství prebiotik a probiotik,“ vysvětluje David Frej a varuje před nadužíváním antibiotik.

     

    Léčivá horečka

    Pokud jsou syntetická antibiotika podána hned na začátku infekce, zarazí léčivý spalovací efekt horečky. Mikroorganismy útočí většinou pomocí toxinů. Ty ovšem při tomto druhu léčení zůstávají v organismu nespáleny. Antibiotika tudíž zabrání i rozvoji tvorby protilátek, takže limitují budoucí efekt imunitního systému a infekce se stále vrací.

    400 různých bakterií!

    V našem tlustém střevě dnes a denně bojuje za zdravou rovnováhu intestinálního systému na čtyři sta různých bakteriálních kmenů. Které potraviny pomohou obnovit zdravou střevní mikroflóru?

  • 1.

    Zelenina

    Vynikající jsou zejména druhy s vysokým obsahem vlákniny, což jsou například artyčoky, batáty, brokolice nebo kedlubny. Skvělá je i mrkev.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Ovoce

    Za ideální se považují avokádo, banány, jablka nebo kdoule.

    Autor: istock.com

  • 3.

    Kvašené výrobky

    Laktobakterie v mléce vznikají z rostlin, které zkrmují krávy. Živé kultury Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus jsou součástí téměř každého jogurtu. Vynikající je kvašené ovčí mléko i domácí jogurt z biomléka. Budete překvapeni jeho nakyslou chutí, neobsahuje mléčný cukr (laktóza), který se spotřebuje při kvašení.

    VIDEO: Jednoduchý recept na domácí jogurt!

    Video
    Video se připravuje ...

    Vyrob si sám: Jednoduchý recept na domácí jogurt! Mall.cz

  • 4.

    Kimchi

    Kimchi (kimči) je korejské národní jídlo, připravuje se z nakládané a kvašené zeleniny podobně jako kysané zelí. V první fázi přípravy zneškodní fermentovaná zelenina, namočená ve slaném nálevu, škodlivé bakterie. Ve druhé přeměňují laktobacily cukry na kyselinu mléčnou, která konzervuje zeleninu a dodává mu kyselou chuť.

    Autor: istock.com

  • 5.

    Semena a cereálie

    Chia semínka, pohanka, proso a quinoa v jakékoli úpravě. Vynikající je také amarant, který má původ v Latinské Americe.

    Autor: istock.com

  • 6.

    Rostlinné oleje

    Skvělou službu prokážou zejména ty s vysokým podílem omega-3 nenasycených mastných kyselin – arganový, bodlákový, dýňový, makadamový a lněný.

    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Ořechy

    Významný prebiotický účinek mají zejména mandle. Sto gramů obsahuje 12,5 gramu vlákniny, 30 gramů bílkovin a téměř 50 gramů tuků, v nichž převažují nenasycené mastné kyseliny.“

    Autor: Shutterstock

Dnešní horoskopy