Těhotenství s Danečkem bylo už od počátku rizikové. Z počátku to vypadalo, že to dopadne jako u těch předchozích dvou těhotenství. „Díky Bohu to dopadlo dobře a Daneček se narodil ve 35. týdnu těhotenství. Jako nedonošené dítě měl 51 cm a 3,65 kg. Známky nedonošenosti tam sice byly, ale jinak bylo vše v pořádku,“ vzpomíná maminka Radka.

Autismus odhalili ve 3 letech

Už od narození ale hošík nejevil zájem o hračky ani žádné slovní hříčky. Okolo druhého roku začínal mluvit, dokázal si říct o vše, co chtěl. Vše se výrazně změnilo před třetím rokem před nástupem do běžné školky. Rodiče si všimli, že se vytrácejí nabyté dovednosti i vědomosti.

Daneček začal být velice pasivní, přestal reagovat na zavolání a začal ztrácet zájem o svoje okolí. Potupně se vytratila i řeč. Rodiče vyhledali odbornou pomoc a ve třech letech byl chlapci diagnostikován dětský autismus a těžká psychomotorická retardace.

Obrovská agrese: Sám si několikrát zlomil nos

„Ve čtyřech letech se u Danečka spustily těžké záchvaty agresivity a sebepoškozování, při kterých si již několikrát zlomil nos, a my byli samá modřina. Záchvaty se dostavují většinou bez zjevné příčiny. Daneček je mívá každý den, a to i několikrát denně. Teď už záchvaty trvají maximálně hodinu, ale byly časy, kdy to trvalo i čtyři hodiny v kuse,“ popisuje maminka každodenní situaci rodiny.

Bez dohledu vše ničí

Daneček potřebuje ke všemu dopomoc druhé osoby. K zabavení, ke krmení, k oblékání i k udržování osobní hygieny a chození na záchod. Péče o Danečka je pro rodinu hodně vyčerpávající psychicky i fyzicky. „Neustále potřebuje dozor a péči, není schopen se sám zabavit, a pokud je chvíli bez naší pozornosti je schopen vše zničit, rozbít, rozlít, umazat, pokakat, počůrat a jinak znehodnotit. A to stačí i dvě minuty nepozornosti,“ vysvětluje paní Radka.

Vyčerpávající kolotoč

Každý den rodiče reší rozbité sklenice, hrnečky, a dokonce i rozbité chladící vitríny v hypermarketu. „Neustálé praní špinavého prádla, každodenní převlékání postele, drbání znečištěných koberců. Pořád dokola řešíme ty stejné věci. A to jsou jen malé střípky s každodenního vyčerpávajícího kolotoče,“ vypočítává maminka.

Probdělé noci plné křiku

Do toho ještě přicházejí i probdělé noci, kdy Daneček nespí a jen křičí a ubližuje si. „Jelikož jsme z péče o Danečka vyčerpaní fyzicky a hlavně psychicky, tak se někdy dostavují deprese a totální vyhoření,“ popisuje Radka.

Za každým sebemenším úspěchem či pokrokem, který Daneček udělá, je veliká dřina. „Každý tento sebemenší pokrok je pro nás velikou radostí a motivací, že má cenu se Danečkovi věnovat a pracovat s ním,“ nevzdává se paní Radka.

Rodiče autistického chlapce nicméně potřebují peníze na asistenci, která by jim pomohla získat alespoň šest hodin asistenční pomoci týdně. „Mohli bychom, když je Daneček s asistentkou, načerpat nové síly do dalších bojů s autismem,“ uzavírá statečná maminka.

Pomůžete rodině?

Danečkovu rodinu podporuje Nadační fond Pečovatel, který pomáhá rodině s placením asistenční péče a peníze na ni se snaží shromažďovat na webových stránkách www.pecovatel.cz.

Staňte se i Vy pravidelným dárcem některého z potřebných lidí na www.pecovatel.cz  I malý dar je velkou pomocí!

Pavel Markovič se sám stará o autistická dvojčata Kristýnku a Pavla.