Nepříjemné projevy mohou s ohledem na délku pylové sezóny trvat i několik týdnů či dokonce měsíců. Zmíněné potíže mají často neblahý dopad na kvalitu života jako takového. Alergici v pylové sezóně hůř spí, dostavuje se tak nepříjemná únava, s níž jsou běžné úkony mnohem náročnější. Navzdory označení za tzv. sennou rýmu nemůže seno. Jedná se o pylovou alergii, při níž přecitlivělý imunitní systém přehnaně reaguje na neškodné podněty, v tomto případě zrna rostlinných pylů. Obvyklé příznaky připomínají zánět horních cest dýchacích, proto označení „senná rýma“.

VYBAVENÁ LÉKÁRNIČKA

Trpíte-li alergiemi, je nutné nechat se vyšetřit odborníkem, který jediný správně určí, jaká opatření posílí vaši obranyschopnost, a také, jaká léčba či léčiva jsou pro vás vhodná. Nejrozšířenější terapií alergické rýmy je léčba antihistaminiky. V rámci prevence mohou odborníci doporučit začít s jejich užíváním již před nástupem pylové sezóny. Pro kritické období se pak vyplatí mít po ruce nosní spreje či kapky do nosu, které by měl ale rovněž doporučit lékař. Pomoci při léčbě alergií může i homeopatie a také akupunktura.

ZMĚNY V CHOVÁNÍ

Jako prevence pomůže kromě léků dodržování určitých pravidel a změny v běžném chování. Kromě vyhýbání se pylům, sledování pylového zpravodajství sem patří i ochrana očí kvalitními slunečními brýlemi, které by měly být ideálně velké. Víte také například, že alergikům je lépe v blízkosti vodních ploch a při dešti nebo že koncentrace pylů je nižší u moře než ve vnitrozemí?

Autor: Shutterstock

10 ZÁSAD PREVENCE

1. navštivte lékaře, který správně posoudí míru a typ vašich potíží a doporučí vhodnou léčbu

2. buďte v kritickém období vybaveni doporučenými léky

3. vyhýbejte se pylům – není rozumné polehávat na rozkvetlé louce

4. sledujte v médiích pylové předpovědi, které udávají aktivitu a koncentraci určitých pylů v ovzduší

5. při vysoké koncentraci právě „vašeho“ alergenu omezte pobyt venku

6. musíte-li ven, chraňte své oči velkými a kvalitními slunečními brýlemi

7. v autě vám pomůže tzv. pylový filtr, který zajišťuje filtraci vzduchu

8. v pylové sezóně si myjte před spaním vlasy a častěji perte oblečení

9. nekuřte a ani se nevystavujte pasivnímu kouření, obojí může podpořit rozvoj alergií i astmatu

10. můžete-li si to dovolit, letní dovolenou vybírejte raději u moře, kde je koncentrace pylů v ovzduší nižší než ve vnitrozemí.