„Šikana je častější, než jsme zatím ochotni si přiznat,“ říká Tomáš Ervín Dombrovský, analytik LMC. Podle jejich průzkumu má šikana kořeny v ponižujícím jednání, které občas v práci zažívá 45 % zaměstnanců. Přímo šikanu pak v posledních šesti měsících zažilo 20 % zaměstnanců.

Podhoubí vidím i v nedostatku uznání za odváděnou práci a nedostatečném zájmu o lidi ve firmě (což zažívá 61 % zaměstnanců),“ míní analytik. Dopady pracovního teroru jsou přitom velmi závažné. Odhaduje se, že šikana na pracovišti je příčinou pětiny všech sebevražd a každý desátý šikanovaný zaměstnanec musí vyhledat psychiatra.

Před šikanou v zaměstnání chrání zákon

Zákoník práce jednoznačně zakazuje na pracovišti jakoukoliv diskriminaci a stanovuje povinnost zajištění rovného zacházení se zaměstnanci,“ vysvětluje JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany DAS.

Shánějte důkazy

O šikaně svědčí důkazy, které si musíte obstarat. „V první řadě je nezbytné získat co nejvíce důkazů o tom, že jste šikanováni,“ potvrzuje JUDr. Pospíšilová. Jako důkazy je možné použít např. e-maily, SMS nebo fotografie. Můžete si vést i »deník šikany«, tedy jakousi inventuru útoků. Měli byste si tam zapisovat co, kdo, kdy, kde, jak a případně proč.

Najděte si spojence

Pátrejte mezi kolegy po spojenci. Pokud byl svědkem vaší šikany, zkuste ho přemluvit, aby o tom vypovídal. Počítejte ale s tím, že to nebude snadné. „Zvláště v pracovněprávních vztazích je získání takového člověka náročné, neboť zaměstnanci se často bojí, že by mohli přijít o práci či že by mohli být následně sami šikanováni,“ vysvětluje právnička.

Obraťte se na nadřízeného

Pokud vás šikanují kolegové, obraťte se na nadřízeného. Je jeho zákonnou povinností situaci řešit. V případě, že se vám zdá, že situaci podceňuje nebo neřeší, tak si stěžujte písemně a kopii můžete předat personálnímu oddělení nebo vedení firmy.

Pomoc hledejte »venku«

Nepomohl vám nadřízený a ani vedení firmy? Hledat pomoc můžete i u zřizovatele (např. v případě školy) nebo u odborové organizace. Pomoci vám může i návštěva u psychologa nebo psychiatra.

Oslovte inspektorát

 V případě, že jsou v rámci šikany porušovány i pracovněprávní předpisy, můžete kontaktovat i oblastní inspektorát práce. Opět ale budete potřebovat důkazy.

Poraďte se s právníkem

Pokud se šikana stupňuje a vy už nevíte, kudy kam, vyplatí se problém řešit s právníkem. Poradí vám, jestli se vám vyplatí mimosoudní, nebo soudní cesta. „Šikana je často založená na subjektivním vnímání člověka, a to, co se jednomu může zdát jako šikana, může někomu jinému přidat zcela v pořádku. Zjistit hranici je tak mnohdy velmi náročné,“ dodává právnička.

 Video: Policie vyšetřuje šikanu na střední škole v Humenném.