* Rok a půl vykonávám veřejnou službu 32hodin měsíčně. Kolik hodin měsíčně budu muset pracovat od ledna, bych měla nárok na podporu? Pavla

Výkon veřejné služby nemá vliv na nárok na podporu v nezaměstnanosti. Odmítne-li uchazeč o zaměstnání vykonávat bez vážných důvodů tuto službu (v rozsahu nejvýše 20 hodin týdně), kterou mu nabídne Úřad práce ČR, bude vyřazen z evidence uchazečů o zaměstnání, a tím ztratí nárok na podporu v nezaměstnanosti.

* 23. února mi končí rodičovská dovolená, ale dcerku mi vezmou do školky až od září. Hlídání nemám, tudíž si nemůžu hledat práci. Na podpoře budu dva měsíce, ale co ty čtyři zbývající? Petra, Pardubice

Pokud paní Petra chce, aby jí Úřad práce ČR zprostředkovával zaměstnání, může být vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání , ale péče o dítě by jí neměla bránit přijmout nabízené zaměstnání nebo si plnit povinnosti vyplývající z této evidence. Úřad práce ČR při vyhledávání zaměstnání bude samozřejmě přihlížet ke skutečnosti, že pečuje o dítě ve věku do 4 let, pokud je dítě starší, pak k jeho docházce do školky nebo školy.

* Jsem se 4 letou dcerou doma, protože pro ní není školka. Jsem vedena na úřadu práce a bylo mě řečeno, že musím vykonávat práce cca 20 hodin týdně, a že nikoho nezajímá, že nemám malé dítě kam dát. Postupoval úřad práce správně? A co mám s dítětem dělat? M. K.

Tazatelka má zřejmě na mysli veřejnou službu, kterou můž  Úřad práce ČR uchazeči o zaměstnání nabídnout po dvou měsících evidence. Úřad práce ČR ale v tomot případě postupuje správně. Je na zvážení uchazeče o zaměstnání , jestli má opravdu zájem o zprostředkování zaměstnání a zda bude schopen zprostředkované zaměstnání vykonávat, když mu v tom brání péče o dceru.

*Jak dlouho mohu být evidována na Úřadu práce, když se mi nedaří zaměstnání sehnat? Jsem ročník 1955, mám odpracováno 36 let a evidována na ÚP jsem od března 2011. Pobírám částečný invalidní důchod. Dana

Délka evidence uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce ČR není časově omezena.

* Je mi 46 let a závazek u zaměstnavatele mám do roku 2015. Pokud se mnou zaměstnavatel neprodlouží smlouvu, budu muset hledat další zaměstnání a v 50letech to bude dost těžký. Mám obavy, že mi úřad práce najde zaměstnání, kde skutečný plat (ne plat, který bude zaměstnavatel slibovat při nástupu) bude po měsíci práce jako almužna a po odchodu od takového zaměstnavatele ztratím nárok na podporu. Zároveň bych rád věděl, jestli nějak stát zatočí s podnikateli, kteří bezdůvodně propouští lidi jenom proto, aby od státu dostávali dotace za to, že z úřadu práce zaměstnají další nešťastníky na opět krátkou dobu. Z. J.

Úřad práce zprostředkovává vhodné zaměstnání s přihlédnutím k zdravotnímu stavu, možnostem dopravní dostupnosti, k péči o děti apod. Nepřihlíží k finančním požadavkům uchazeče o zaměstnání. Vámi popisovaná situace může skutečně nastat. Nárok na podporu neztratíte, neukončíte-li zaměstnání  bez vážných důvodů. Příspěvky, které poskytuje Úřad práce ČR podnikatelům, jsou nenárokové. Proto má možnost, v případě že zaměstnavatel by postupoval takto účelově, jak popisujete ve svém dotazu, mu příspěvek nepřiznat.