* Kde se o rodičovský příspěvek žádá a máme na něj nárok, když já mám příjem 7900 korun a manželka přibližně stejně vysokou mateřskou? Pokud ano, je možné zažádat i o jeho zpětné vyplacení? Jaroslav

O rodičovský příspěvek se žádá na příslušné krajské pobočce Úřadu práce ČR. Pokud matka v současné době pobírá ještě peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou), náležel by ji rodičovský příspěvek jen v případě, že by byl vyšší než tato mateřská, a to ve výši rozdílu mezi rodičovským příspěvkem a mateřskou. Jinak si o rodičovský příspěvek může požádat po ukončení čerpání mateřské. O rodičovský příspěvek si mohou rodiče požádat maximálně 3 měsíce zpětně.

* Mám jako ZTP roční příspěvek 3000 korun na provoz auta. Bude tento příspěvek zachován, nebo zrušen? Eva

Příspěvek na provoz motorového vozidla zaniká. Od 1. 1. 2012 bude poskytován příspěvek na mobilitu. Ten budou poskytovat (stejně jako ostatní sociální dávky) úřady práce. Příspěvek na mobilitu je vyplácený jednou měsíčně a je ve výši 400 Kč. Nárok na tuto měsíčně se opakující dávku vám potrvá do uplynutí doby platnosti vyznačené na zadní straně průkazu, nejdéle však do 31. 12. 2015. Pro další poskytování této dávky, po uplynutí uvedené doby platnosti průkazu, se musí nově posoudit váš zdravotní stav.

* V březnu jsem ukončila rodičovskou dovolenou, ale jelikož šel syn do školky až v září musela jsem odejít ze zaměstnání a nastoupit na úřad práce. Hledala jsem práci marně, dneska vás s tříletým děckem málokdo zaměstná. Jenže nyní máme ve školce problémy, syn je hyperaktivní s poruchou pozornosti a bylo nám doporučeno, aby chodil do školky tak na dvě hodiny denně. Pro mne to znamená, že s ním budu muset být doma. Nepobírám žádné sociální dávky ani podporu v nezaměstnanosti. Manželův plat je okolo 13 000 čistého. Nájem platíme 6500 Kč a těžko to utáhneme z jednoho platu. Jak to bude s úřadem práce, když kvůli péči o syna nemohu přijmout zaměstnání? Máme nárok na nějakou pomoc od státu? Eliška

Paní Eliška by si mohla požádat o přídavek na dítě - zde je rozhodující příjem obou rodičů v předcházejícím kalendářním roce. Podle uvedených informací by měla mít nárok i na příspěvek na bydlení. Pro tento příspěvek se za rodinu považují všechny osoby, které jsou v témže bytě hlášeny k trvalému pobytu. Kromě toho by si mohla zkusit zjistit, jestli v okolí není školka, která by byla zcela nebo částečně specializovaná na hyperaktivní děti.

* Kdy mám požádat o předčasný důchod, když bych chtěla jít o tři roky dříve? Mám dvě děti, datum nar. 25. 3. 1955. Mám odpracováno 39 roků. Ž.

V tomto případě je možné předčasný starobní důchod přiznat nejdříve od 25. 3. 2012. Pokud jde o stanovení orientační výše důchodu, je k tomu třeba znát řadu konkrétních údajů. Na internetových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí je umístěna tzv. věková kalkulačka a důchodová kalkulačka (www.mpsv.cz → Důchodové pojištění → Kalkulačky), pomocí kterých je možné zjistit důchodový věk, věk odchodu do předčasného starobního důchodu, potřebnou dobu pojištění a orientační výši důchodu.

* Přečetla jsem si, že příspěvek na bydlení se bude poskytovat jen osobám s trvalým bydlištěm v bytě, na který chtějí příspěvek. Dosud jsem byla příjemcem dávky příspěvku na bydlení tzv. hodný zřetele, kdy příjemce nemá trvalý pobyt v onom bytě, ale bydlí zde delší dobu (v mém případě je to už 11 let) na základě nájemní smlouvy. Do tohoto bytu jsem se původně nastěhovala se souhlasem družstva, přes realitní kancelář a na nájemní smlouvou od majitele-člena družstva (nyní už je byt v osobním vlastnictví majitele). Přijdu o dávku na bydlení? Nebo zůstanou v tomto případě stejné podmínky? K. K.

Na doplatek na bydlení má nárok nájemce bytu, pokud má trvalé bydliště v obci, v níž se byt nalézá. Tento zákon má i možnost změkčení některých podmínek v případech hodných zvláštního zřetele a jednou z nich je prominutí trvalého pobytu. Pokud tedy pisatelka pobírá doplatek na bydlení bude od ledna 2012 na příslušném pracovišti Úřadu práce, aby zvážilo, zda jde i nadále o případ hodný zvláštního zřetele a pokud ano, bude jí tato dávka nadále vyplácena. Od ledna 2012 je ale doba vyplácení této dávky omezená, maximum je 84 měsíců.

* Dvacet let pečuji o těžce zdravotně postiženého syna, který je držitelem průkazu ZTP/P. Na syna pobírám příspěvek na péči a dále dávky sociální péče - příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a sociální příplatek. Ráda bych věděla jestli budu mít na sociální příplatek nárok i nyní nebo jestli byl trvale zrušen i pro občany se zdravotním postižením. Markéta

* Mám syna diabetika I, kterému je 19 let a stále studuje. Dostávali jsme sociální příspěvek ze zdravotního důvodu, jak to bude po novém roce, když se tento příspěvek zrušil a o co si můžu žádat? K.

Od 1. 1. 2012 se »přemění« sociální příplatek na příspěvek na péči, který se zvýší na 2000 Kč. Na zvýšený příspěvek má nárok dítě do 18 let věku a rodič, který je sám příjemcem příspěvku na péči, a který pečuje o nezaopatřené dítě do 18 let věku. Nárok ale je jen v případě, že příjem v rodině je nižší než dvojnásobek částky životního minima rodiny. Od ledna 2012 je tedy nutné si zažádat o zvýšení příspěvku na péči. Pokud byl zdravotní stav dítěte posouzen pouze pro sociální příplatek a dítě nepobírá příspěvek na péči je nutné si o tento příspěvek nově zažádat. Pokud se rodině po zániku sociálního příplatku sníží její příjem pod úroveň životního minima rodiny, může požádat o dávky pomoci v hmotné nouzi.