Kvůli řadě novinek se letos přiznání týká většího počtu majitelů nemovitostí, např. majitelů objektů, které jsou v katastru nemovitostí zapsané jako garáž, nebo majitelů rodinných domů pronajímajícím místnost třeba turistům.

„Pokud vlastníci garáže, která je i takto uvedena v katastru nemovitostí, nemovitost v minulosti zdaňovali jako jiný druh stavby (protože ji například využívají jiným způsobem), musí do konce ledna vyplnit daňové přiznání a prostor zdanit jako garáž,“ vysvětluje Jana Melicharová ze společnosti Kodap.

Nově se povinnost týká i lidí, kterým stavební úřad povolil výstavbu nové stavby na již zastavěném pozemku. Výměru budoucí stavby musí zdanit jako stavební pozemek.

Kdo musí podat přiznání

Majitelé, u kterých v roce 2023 došlo k nějaké významné změně, jako je např. nákup, prodej či směna nemovitých věcí, nově vybudované zpevněné plochy sloužící k podnikání nebo nově vydané stavební povolení k výstavbě zdanitelné stavby. Platí také pro ty, kteří na nemovitosti provedli nějakou úpravu či její část zlikvidovali.

Platí povinnost i pro dědice?

Ano, pozor by si měli dát i noví spoluvlastníci. „K platbě daně z nemovitosti se totiž musí přihlásit i v případě, že získají podíl na určité nemovitosti – třeba části pozemku nebo bytové jednotky,“ upozorňuje Lucie Starovičová z portálu Bezrealitky.

Kam se přiznání podává?

Na finanční úřad, pod který daná nemovitost spadá, nikoli podle vašeho trvalého bydliště. Daňové přiznání lze odevzdat osobně na podatelně příslušného územního pracoviště, poslat jej poštou nebo jako datovou zprávu.

Kde seženu formulář?

Na všech finančních úřadech, elektronickou podobu pak na webu Finanční správy. Daňové přiznání lze také vyplnit elektronicky prostřednictvím aplikace elektronického podání (EPO) na www.mojedane.cz v sekci Elektronická podání pro Finanční správu – Elektronické formuláře – Daň z nemovitých věcí.

Dokdy je nutné přiznání podat?

Lhůta pro podání je 31. ledna.

Jak zjistím, kolik budu platit?

Výši daně určí finanční správa podle údajů, které jste vyplnili ve formuláři. O částce vás může informovat e-mailem, složenkou či datovou schránkou.

 

Dokdy musím zaplatit?

Vyměřenou daň byste pak měli zaplatit nejpozději 31. května. Pokud by částka přesáhla pět tisíc korun, lze platbu rozdělit do dvou splátek a druhou provést nejpozději 30. listopadu.

KDY HROZÍ POKUTA

Pokud nepodáte daňové přiznání k nemovitosti včas, hrozí vám pokuta ve výši 0,05 procenta z výše daně za každý den zpoždění. „Počítá se ale až šestý pracovní den po uplynutí lhůty pro podání – tedy od 8. února 2024. Pokuta za opožděné podání přiznání se nevyměřuje, jestliže nepřesáhne 1000 korun,“ dodává Jana Melicharová.

Video
Video se připravuje ...

Ekonom o letošním výhledu: Odrazili jsme se ode dna. Češi pomalu začínají bohatnout Bára Holá