Naše prozkoumání nabízí nejen přehled, ale i hlubší pochopení aktuální daňové situace v České republice, což je nezbytné pro efektivní navigaci v komplexním světě daní.

Daňový systém v Česku

V naší zemi se setkáváme s různými druhy daní, které se dotýkají jak obyčejných lidí, tak i firem. Když mluvíme o příjmových daních, jedná se o daně platné z příjmů fyzických i právnických osob. U jednotlivců je daněno progresivně, kde základní sazba činí 15 % a pro vyšší příjmy nad určitý limit se využívá sazba 23 %. Firmy se potýkají s korporátní daní, která je stanovena na 19 % z čistého zisku.

Od 1. ledna 2024 došlo k významným změnám v sazbách DPH. Základní sazba DPH zůstává nezměněná na úrovni 21 %. Významnou změnou je však zjednodušení snížených sazeb – místo dosavadních dvou sazeb (15 % a 10 %) bude nyní pouze jedna snížená sazba ve výši 12 %.

Tato snížená sazba se vztahuje na řadu položek, jako jsou potraviny, kohoutková voda, zdravotní a sociální péče, domácí péče o děti, staré a nemocné, pohřební služby, ubytovací služby, stravovací služby (s výjimkou nápojů), vstupy na kulturní představení, živé dřeviny a jiné rostliny, zdravotní prostředky, dětské sedačky do automobilů, odvádění a čištění odpadních vod, pozemní hromadná pravidelná doprava cestujících, osobní doprava lyžařskými vleky, vodní hromadná doprava cestujících, některé tiskoviny, příležitostná hromadná autobusová doprava osob, úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí, půjčování nebo nájem novin, časopisů a jiných periodik, poskytnutí oprávnění ke vstupu na sportovní akce, služby tureckých lázní, saun, parních lázní a solných jeskyní.

Jak na daňové přiznání

Při sestavování vašeho daňového přiznání pro tento rok je dobré zaměřit se na několik základních aspektů. Tyto aspekty nejenže zajistí, že vaše daňové přiznání bude správně vyplněno, ale také vám umožní efektivně využít dostupné daňové odpočty a slevy, čímž optimalizujete svou celkovou daňovou zátěž. (Pokud si budete muset na daně půjčit, nejdříve se podívejte na toto srovnání půjček.)

Odpočty a slevy pro jednotlivce

  • Sleva na dítě: Sleva na první vyživované dítě zůstává 15 204 Kč, pro druhé dítě 22 320 Kč a pro třetí a další 27 840 Kč ročně.
  • Sleva na manžela/manželku: Tato sleva ve výši 24 840 Kč ročně bude dostupná jen pro manželské páry, kde jeden z partnerů pečuje o dítě do tří let.
  • Zrušení školkovného a dalších slev: Sleva za umístění dítěte v mateřské škole (školkovné) a sleva pro studenty s přivýdělkem byly zrušeny.
  • Zrušení odpočtů za členské příspěvky odborům a další vzdělávání: Tyto odpočty již nebudou možné uplatnit od roku 2024.
  • Odečtení úroků z hypotéky - při předložení potvrzení o zaplacené výši úroků lze o tyto úroky snížit daňový základ

Specifika našeho daňového systému

Podle informací z článku na E15.cz došlo v roce 2024 k aktualizaci systému paušální daně pro OSVČ v České republice. Změny se týkají především výše paušálních záloh a pásem, ve kterých jsou OSVČ zařazeny. Zde je stručný přehled:

Kdo může využívat paušální daň:

  • OSVČ s ročními příjmy do 2 milionů Kč.
  • Systém není dostupný pro plátce DPH.

Pásma a výše paušální daně
Autor: Bc. Václav Brynda

Jak na daňové přiznání ze zahraničí?

Když jako Čech pracujete v zahraničí a přichází čas na podání daňového přiznání, je důležité se zaměřit na několik základních bodů. Nejprve je nutné určit, zda jste považováni za daňového rezidenta České republiky, nebo země, ve které pracujete. Toto určení ovlivní, kde a jak budete daňové přiznání podávat.

Pokud jste daňovým rezidentem České republiky, je nutné zahrnout vaše zahraniční příjmy do daňového přiznání podávaného v ČR. Česká republika má s mnoha zeměmi uzavřené dohody o zamezení dvojího zdanění, což může mít vliv na to, jak budou vaše příjmy zdaněny.

Vždy je vhodné konzultovat vaši situaci s daňovým poradcem, který vám může poskytnout specifické rady a doporučení. Kromě toho existují i aplikace, které mohou usnadnit celý proces podání daňového přiznání. Tyto aplikace vám mohou pomoci s evidencí příjmů a výdajů, fakturací, výpočtem daní a správným vyplněním daňového přiznání. Avšak i při použití těchto aplikací je dobré mít podporu daňového poradce, abyste se vyvarovali nepříjemných překvapení při vyplňování daňových formulářů. Pro další informace a detailní přehled o daních pro Čechy pracující v zahraničí navštivte stránky specializovaných právních kanceláří a daňových poradců, jako je například TJ-Legal.

Zde jsou důležité odkazy, které se vám mohou hodit:

  1. Daně Německo
  2. Daně Rakousko
  3. Daně Nizozemsko

Autor: Martin Semerád

Stará se o rozvoj marketingových aktivit pro fakturační systém Vyfakturuj.cz a platformu pro prodej digitálních produktů SimpleShop.

Martin Semerád
Autor: Bc. Václav Brynda