Mladí ani důchodci se omezovat nenechají

Podle průzkumu se 59 % z dotázaných Čechů nehodlá o letošních svátcích uskromňovat. Nejčastěji si svátky bez omezení hodlají dopřát mladí ve věku 18 až 35 let (98 %) a překvapivě i vysoký počet seniorů (63 %). Naopak k nějakým úsporným opatřením musí sáhnout lidé ve věku 36 až 45 let (45 %).

Rádi jíme z rodinou

Největší radost během vánočních svátků udělá Čechům jídlo a pití (84 %), setkávání s rodinou a přáteli (83 %) a sváteční volné dny (77 %). Těch ale letos bohužel bude poskrovnu, protože dva sváteční dny připadají na víkend.

Vánoce +6 %

Máte pocit, že všechno je stále dražší a dražší? Nejde jen o pocit! Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 6 %. Tento růst cen sice nevypadá nijak zle, jenže pokud vám zůstal loňský plat a žijete »nadoraz«, může to váš život ovlivnit.

Navíc 6 % je jen průměr. Ten můžou »kazit« ceny zboží, které nenakupujete pravidelně. Blesk se na základě údajů spotřebních košů ČSÚ pokusil spočítat, o kolik dražší budou letos oblíbená vánoční jídla. Pokud položka v koši statistiků chyběla, nahradili jsme ji nejpodobnější (majonéza místo tatarské omáčky). A protože letos statistici změnili obsah koše, chybějící listopadová data nahradil odhad Blesku podle aktuálních cen.

Zahrajte si na důchodce

Díváte se s úsměškem na seniory, kteří nakupují podle slevových letáků? Dělají dobře! Tímto způsobem se dají ušetřit stovky korun měsíčně. Například nyní, těsně před svátky, je možné koupit levně v akci majonézu, kuřecí řízky a další nezbytnosti pro přípravu pochoutek na vánoční stůl.

U stolu nejčastěji ve třech nebo ve čtyřech

Češi nejspíš rezignovali na tradici sudého počtu lidí u štědrovečerního stolu. Nejčastěji budou podle průzkumu u slavnostní večeře sedět sice se svými nejbližšími, ale nejčastěji ve třech (23 %) nebo čtyřech (22 %) lidech. Každý sedmý (15 %) Čech pak povečeří u sváteční tabule jen s jedním nejbližším.

Kde šetřit nebudeme

Zatímco v některých oblastech jsou Češi ochotni se o svátcích výrazně omezit (návštěva restaurací a sportovišť), na řadu jiných si nenechají sáhnout. Nevzdají se setkání s rodinou a dodržování vánočních zvyků. A více než polovina se nehodlá omezovat ani ohledně množství dobrot na svátečním stole.

Jak vypadají Vánoce v průměrné české rodině?

Video
Video se připravuje ...

Vánoce v průměrné české rodině Videohub

Fotogalerie
4 fotografie