Vánoční rybí polévka: Jak ji vaří Dyk, Jirešová a Ruml?
-
Stejně jako na bramborový salát i na tradiční rybí polévku má každá rodina svůj vlastní recept. Jak ji má rád muzikant a herec Vojta Dyk a co chutná herci Matouši Rumlovi? S receptem své maminky se pochlubila herečka Ivana Jirešová.
- 1.
Kapří polévka maminky Ivany Jirešové
Herečka Ivana Jirešová doporučuje rodinný recept své maminky. „Rybí hlavu pořádně omyjeme a vydrbeme drátěnkou a solí (pro ostranění slizu a pachutě rybiny). Rybí hlava a ořez při filetování ryby (páteř, ocasní ploutve) se vaří ve vodě, kde je sůl, bobkový list, nové koření a celý pepř," popisuje Ivana.
Vaříme asi 20 minut. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer) nastrouháme nahrubo a osmažíme na másle. Stejně tak osmažíme na másle jikry nebo mlíčí. Na další pánvičce usmažíme z hladké mouky a másla jíšku. Po uvaření rybí hlavu vyndáme a oddělíme maso (kůže vyhodit).
Vývar přecedíme a zavaříme do něj osmaženou zeleninu a mlíčí, podle potřeby zahustíme jíškou a přidáme maso z hlavy. Dochutíme muškátovým oříškem. Polévku podáváme s osmaženými kostičkami pečiva (rohlíky...).
- 2.
Polévka dle Vojty Dyka
Potřebujete: 6 kapřích hlav, 2,5 kila kapřích vnitřností, ideálně co nejvíce jiker kvůli zahuštění, mrkev, celer, petržel, máslo, hladká mouka, masox, muškátový květ, sůl
Postup: Nejdříve ideálně 6 hodin necháme vařit hlavy a uděláme silný rybí vývar. Poté si na másle orestujeme nakrájenou zeleninu a zalijeme vařící vodou. Uděláme zeleninový vývar a na konci velké kusy rozmixujeme, tudíž nám vlastně vznikne zeleninové pyré.
V prázdném hrnci si rozpustíme máslo a nasypeme hladkou mouku, vytvoříme tím jíšku, kterou dotvoříme vlažným rybím vývarem, posléze vývar z ryb a pyré vmícháme do sebe, tudíž vývar zeleninou opět lehce zahustíme.
Mezi tím můžeme povařit vnitřnosti a vlít do rybího základu nebo je vařit přímo v rybím základu. Dochutíme lehce masoxem, solí a muškátovým květem. Jikry se v polévce lehce rozdrolí a tím nám ji také zahustí. Ideálně podáváme s orestovanou houstičkou a majoránkou. A pod talířem šupinu.
- 3.
Lososový krém Matouše Rumla
„Každý rok rádi vaříme lososový krém s ricottovými kuličkami," porzradil herec Matouš Ruml.
Jak na to? Na ghí se na cibulce osmaží 150 g mrkve a 150 g řapíkatého celeru, pár kusů kořene petržele, to se zalije vývarem a chvíli se to celé povaří. Poté přidáme 200 g lososa bez kůže, nakrájeného na kostky, a povaříme 15–20 minut. Na konci vše rozmixujeme a do polévky přidáme smetanu a prolisovaný česnek.
K tomu máme rádi ricottové kuličky – smícháme ricottu s bylinkami a vajíčkem, vytvarujeme malé kuličky, obalíme v trojobalu, osmažíme a dáme do polévky místo krutonů.
Inspirace na rybí polévku není nikdy dost.
VideoVideo se připravuje ...Rybí polévka: vánoční klasika krok za krokem