Vánoční recepty slavných: Kapr třikrát jinak a drůbeží polévka Dagmar Patrasové
-
Máte raději vánoční klasiku, nebo se o svátcích nebojíte experimentů? Slavné osobnosti se podělily o svá oblíbená slavnostní jídla. Zatímco Dagmar Patrasová (65) připravuje drůbeží kaldoun, herci Pavel Nový (73) a Ha Thanh Špetlíková (32) si kapra dopřávají po asijsku. Zpěvačka Světlana Nálepková (61) naopak vsadila na irský styl.
- 1.
Irský rybí speciál Světlany Nálepkové
Suroviny: vývar z kapra 1 cibule 1 pórek 2 mrkve 1 stonek řapíkatého celeru máslo olej hladká mouka na zaprášení
Postup: Uvaříme rybí vývar z hlav a odřezků z kaprů. Nakrájíme cibuli, pórek, mrkev a řapíkatý celer na větší kusy. Rozpálíme máslo a olej a zeleninu opečeme. Přisypeme mouku a zalijeme vývarem – raději vystydlým, aby se nenadělaly žmolky. Zamícháme a necháme povařit. Tato hustá polévka chutná často i těm, kteří ryby většinou moc nemusí.
- 2.
Kapr na zeleném čaji Ha Thanh Špetlíkové
Suroviny: 80 g uzeného špeku 2 lžičky zeleného vietnamského sypaného čaje 4 filety z kapra 2 cm čerstvého zázvoru 2 cm galangalu 2 stonky citronové trávy 2 čerstvé chilli papričky 4 stroužky česneku 1 světlé pivo 2 lžíce rybí omáčky sůl a pepř med 2 jarní cibulky 1 svazek čerstvého koriandru uvařená rýže
Postup: Nakrájíme špek na tenké plátky a vyložíme jimi celé dno malého, ideál ně litinového hrnce nebo zapékací misky s pokličkou. Zasypeme lžičkou zeleného čaje. Na slaninu položíme filety z kapra bez šupin a opět lehce zasypeme čajem.
Zázvor a galangal nakrájíme na tenké plátky. Jednotlivé filety kapra proložíme plátky zázvoru a galangalu a vše zasypeme nasekanou citronovou trávou, chilli papričkami a plátky česneku.
Připravíme si zálivku z vody a piva v množství podle velikosti hrnce tak, aby byl kapr do dvou třetin ponořený. Poměr vody a piva je půl napůl. Přidáme dvě lžíce rybí omáčky, osolíme, opepříme a můžeme trochu osladit medem. Kapra zalijeme připravenou omáčkou a vaříme asi 5 minut bez pokličky, pak kapra otočíme. Když se voda vypaří, přiklopíme hrnec pokličkou a necháme dojít.
Nakonec kapra zasypeme nasekanou jarní cibulkou, koriandrem a servírujeme s vařenou, nejlépe jasmínovou rýží.
- 3.
Kapr po asijsku Pavla Nového
Suroviny: filet z půlky kapra wasabi česnek hladká mouka na obalení koření dle libosti (červená paprika, koriandr…) olej
Postup: Půlku kapra stáhneme z kůže a uděláme malé zářezy – mělké, podél žeber. Osolíme a zářezy vytřeme japonskou hořčicí – wasabi. Zářezy vyložíme na plátky nakrájeným česnekem.
Takto připravenou půlku kapra obalíme v hladké mouce smíchané s kořením podle libosti a prudce osmažíme na rozpáleném oleji. Podáváme rozdělené na jednotlivé porce třeba s vařenými bramborami.
- 4.
Drůbeží kaldoun Dagmar Patrasové
Suroviny: skelet z kachny sůl, pepř skelety ze dvou kuřat 250 g kuřecích srdíček 250 g drůbežích jater drůbeží žaludky drůbeží krky kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) 2 cibule kus másla zelená petrželka libeček hladká mouka na zaprášení špetka muškátového oříšku
Postup: Skeletyy a krky z kachny a dvou kuřat dáme i se srdíčky do hrnce na trochu rozpáleného oleje a opečeme s polovinou drůbežích jater a jednou cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme a opepříme, do poloviny zalijeme vodou a necháme vařit. Mezitím si nakrájíme mrkev, celer, petržel a druhou cibuli a opečeme dozlatova ve druhém hrnci na másle se zbytkem jater.
Zaprášíme moukou a podusíme v silném vývaru ze skeletů. Do polévky pak přidáme obrané maso ze skeletů, libeček a petrželku a ještě chvíli krátce povaříme.
Vyzkoušejte také vánočního kapra podle tradičního receptu.
VideoVideo se připravuje ...Vánoční kapr podle tradičního receptu