Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vánoční recepty slavných: Kapr třikrát jinak a drůbeží polévka Dagmar Patrasové

/
  • Slavné osobnosti se podělily o své recepty na kapra.
    21. prosince 2021 ● 05:00

    Máte raději vánoční klasiku, nebo se o svátcích nebojíte experimentů? Slavné osobnosti se podělily o svá oblíbená slavnostní jídla. Zatímco Dagmar Patrasová (65) připravuje drůbeží kaldoun, herci Pavel Nový (73) a Ha Thanh Špetlíková (32) si kapra dopřávají po asijsku. Zpěvačka Světlana Nálepková (61) naopak vsadila na irský styl.

  • 1.

    Irský rybí speciál Světlany Nálepkové

    Suroviny:  vývar z kapra  1 cibule  1 pórek  2 mrkve  1 stonek řapíkatého celeru  máslo  olej  hladká mouka na zaprášení

     

    Postup:  Uvaříme rybí vývar z hlav a odřezků z kaprů. Nakrájíme cibuli, pórek, mrkev a řapíkatý celer na větší kusy. Rozpálíme máslo a olej a zeleninu opečeme. Přisypeme mouku a zalijeme vývarem – raději vystydlým, aby se nenadělaly žmolky. Zamícháme a necháme povařit.  Tato hustá polévka chutná často i těm, kteří ryby většinou moc nemusí.

  • 2.

    Kapr na zeleném čaji Ha Thanh Špetlíkové 

    Suroviny:  80 g uzeného špeku  2 lžičky zeleného vietnamského sypaného čaje  4 filety z kapra  2 cm čerstvého zázvoru  2 cm galangalu  2 stonky citronové trávy  2 čerstvé chilli papričky  4 stroužky česneku  1 světlé pivo  2 lžíce rybí omáčky  sůl a pepř  med  2 jarní cibulky  1 svazek čerstvého koriandru  uvařená rýže

    Postup:  Nakrájíme špek na tenké plátky a vyložíme jimi celé dno malého, ideál ně litinového hrnce nebo zapékací misky s pokličkou. Zasypeme lžičkou zeleného čaje.  Na slaninu položíme filety z kapra bez šupin a opět lehce zasypeme čajem.

     

    Zázvor a galangal nakrájíme na tenké plátky. Jednotlivé filety kapra proložíme plátky zázvoru a galangalu a vše zasypeme nasekanou citronovou trávou, chilli papričkami a plátky česneku.

     

     Připravíme si zálivku z vody a piva v množství podle velikosti hrnce tak, aby byl kapr do dvou třetin ponořený. Poměr vody a piva je půl napůl. Přidáme dvě lžíce rybí omáčky, osolíme, opepříme a můžeme trochu osladit medem.  Kapra zalijeme připravenou omáčkou a vaříme asi 5 minut bez pokličky, pak kapra otočíme. Když se voda vypaří, přiklopíme hrnec pokličkou a necháme dojít.

     

     Nakonec kapra zasypeme nasekanou jarní cibulkou, koriandrem a servírujeme s vařenou, nejlépe jasmínovou rýží.

  • 3.

    Kapr po asijsku  Pavla Nového

    Suroviny:  filet z půlky kapra  wasabi  česnek  hladká mouka na obalení  koření dle libosti (červená paprika, koriandr…)  olej

     

    Postup:  Půlku kapra stáhneme z kůže a uděláme malé zářezy – mělké, podél žeber. Osolíme a zářezy vytřeme japonskou hořčicí – wasabi. Zářezy vyložíme na plátky nakrájeným česnekem.

     

     Takto připravenou půlku kapra obalíme v hladké mouce smíchané s kořením podle libosti a prudce osmažíme na rozpáleném oleji.  Podáváme rozdělené na jednotlivé porce třeba s vařenými bramborami.

  • 4.

    Drůbeží kaldoun Dagmar Patrasové

    Suroviny:  skelet z kachny  sůl, pepř  skelety ze dvou kuřat  250 g kuřecích srdíček  250 g drůbežích jater  drůbeží žaludky  drůbeží krky  kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)  2 cibule  kus másla  zelená petrželka  libeček  hladká mouka na zaprášení  špetka muškátového oříšku

    Postup: Skeletyy a krky z kachny a dvou kuřat dáme i se srdíčky do hrnce na trochu rozpáleného oleje a opečeme s polovinou drůbežích jater a jednou cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme a opepříme, do poloviny zalijeme vodou a necháme vařit.  Mezitím si nakrájíme mrkev, celer, petržel a druhou cibuli a opečeme dozlatova ve druhém hrnci na másle se zbytkem jater.

     

     Zaprášíme moukou a podusíme v silném vývaru ze skeletů. Do polévky pak přidáme obrané maso ze skeletů, libeček a petrželku a ještě chvíli krátce povaříme.

     

    Vyzkoušejte také vánočního kapra podle tradičního receptu.

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční kapr podle tradičního receptu 

    Fotogalerie
    8 fotografií

Dnešní horoskopy