Suroviny: 80 g mouky z lněných semínek 1 kypřicí prášek do pečiva 50 g nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí 1 sáček proteinového nápoje s příchutí vanilky 30 g psyllia 150 g tučného jogurtu (nejlépe řeckého) 4 vejce 6 vrchovatých lžic xylitolu (březového cukru) 1 žloutek na potření štóly práškový xylitol na pocukrování hrst rozinek či hořká 70% čokoláda (nemusí být)
Postup: Do misky vyklepneme vejce, přidáme jogurt (ten můžeme kombinovat s tvarohem či čerstvým sýrem) a vsypeme březový cukr. Vše promícháme ručním mixérem.
Ve druhé misce smícháme všechny suché ingredience: proteinový prášek (můžeme nahradit 2 odměrkami proteinového smetanového nápoje), lněnou mouku, psyllium, prášek do pečiva, oříšky, případně rozinky a kousky čokolády. Obě směsi pak důkladně smícháme dohromady a těsto necháme chvíli odpočinout.
Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvoříme navlhčenýma rukama z těsta štólu. Pokud je těsto příliš tekuté, přidáme trochu psyllia. Mělo by držet tvar, neroztékat se. Štólu potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C cca 1 hodinu.
Upečenou, ještě teplou štólu posypeme práškovým březovým cukrem a necháme vychladnout.
Tajemství českých vánočních pohádek: Co jste o nich nevěděli?
Tajemství českých vánočních pohádek: Co jste o nich nevěděli? Videohub