Suroviny:  80 g mouky z lněných semínek  1 kypřicí prášek do pečiva  50 g nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí  1 sáček proteinového nápoje s příchutí vanilky  30 g psyllia  150 g tučného jogurtu (nejlépe řeckého)  4 vejce  6 vrchovatých lžic xylitolu (březového cukru)  1 žloutek na potření štóly  práškový xylitol na pocukrování  hrst rozinek či hořká 70% čokoláda (nemusí být)

Postup:  Do misky vyklepneme vejce, přidáme jogurt (ten můžeme kombinovat s tvarohem či čerstvým sýrem) a vsypeme březový cukr. Vše promícháme ručním mixérem.

 Ve druhé misce smícháme všechny suché ingredience: proteinový prášek (můžeme nahradit 2 odměrkami proteinového smetanového nápoje), lněnou mouku, psyllium, prášek do pečiva, oříšky, případně rozinky a kousky čokolády. Obě směsi pak důkladně smícháme dohromady a těsto necháme chvíli odpočinout.

 Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvoříme navlhčenýma rukama z těsta štólu. Pokud je těsto příliš tekuté, přidáme trochu psyllia. Mělo by držet tvar, neroztékat se. Štólu potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C cca 1 hodinu.

Upečenou, ještě teplou štólu posypeme práškovým březovým cukrem a necháme vychladnout.

Tajemství českých vánočních pohádek: Co jste o nich nevěděli?

Video
Video se připravuje ...

Tajemství českých vánočních pohádek: Co jste o nich nevěděli? Videohub

Fotogalerie
9 fotografií