Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tři skvělé recepty na vaječný likér: Jeden zvládnete už za 15 minut!

/
  • 14. prosince 2021 ● 08:41

    Vaječný likér k Vánocům patří, a to nejen k těm českým. Mnoho rodin si hýčká svoje vlastní recepty, aby byl ten jejich co nejvychytanější, bývá to i oblíbený vánoční dárek mezi přáteli. Chcete letos vyzkoušet něco jiného?  Tady je inspirace!

  • 1.

    »Patnáctiminutový« vaječný likér

    POTŘEBUJETE: 3 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru, 250 ml hnědého rumu, 1 plechovku kondenzovaného mléka

     

    POSTUP: Žloutky ušlehejte s vanilkovým cukrem do pěny, přidejte kondenzované mléko a pak šlehejte cca 3 minuty, nakonec přilijte rum a lehce prošlehejte. Nalijte do lahve a nechte vychladit v lednici.

  • 2.

    Eggnog 

    POTŘEBUJETE: 6 velkých žloutků, ½ šálku krystalového cukru, 1 šálek husté smetany ke šlehání, 2 šálky mléka, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, špetku soli, ¼ lžičky vanilkového extraktu, mletou skořici na posypání, rum, brandy nebo whisky (přidáváme nakonec podle chuti)

     

    POSTUP: Žloutky a cukr šlehejte v míse, dokud nevznikne krém. V hrnci na střední teplotu smíchejte smetanu, mléko, muškátový oříšek a sůl. Míchejte, dokud směs nedosáhne pouhého varu. Přidejte velkou lžíci horkého mléka do vaječné směsi a intenzivně šlehejte.

     

    Postup opakujte. Jakmile se k vejcím přidá většina horkého mléka, vlijte směs zpět do hrnce na sporáku. Pak šlehejte několik minut, dokud směs mírně nezhoustne. Odstavte a vmíchejte vanilku.

     

    Pak nalijte vaječný koňak do džbánu nebo jiné nádoby a přikryjte jej plastovou fólií. Nechte v lednici vychladit, podávejte posypaný skořicí a případně s čerstvou šlehačkou.

  • 3.

    Vaječný likér podle tety Světlany

    POTŘEBUJETE: 6 žloutků, 250 ml rumu, 100 ml kondenzovaného mléka (9 % tuku, neslazené), 250 ml šlehačky, 200 g moučkového cukru, 10 g vanilkového cukru, můžete použít i vanilkový lusk nebo extrakt

     

    POSTUP: Do kastrolu se silným dnem dejte smetanu, kondenzované mléko, 100 g cukru a vanilkový cukr. Rozmíchejte a přiveďte k mírnému varu. Odstavte. Do mísy dejte žloutky a přidejte zbylý cukr. Metličkou nejprve rozmíchejte a vyšlehejte, dokud žloutky nezesvětlají. Směs horké smetany vlijte za stálého míchání ke žloutkům a rozmíchejte.

     

    Vlijte zpět do rendlíku a ohřívejte při nižší teplotě. Za stálého míchání pomalu přiveďte krém ke zhoustnutí při teplotě okolo 75 až 80 °C. Zabere to 5 až 10 minut. Jakmile zhoustne, stáhněte ze sporáku a dál míchejte. Do krému přidejte rum a promíchejte. Pokud máte v likéru nějaké malé hrudky, sceďte. Pak likér nalijte do čisté nádoby a dejte do lednice.

    Víte, že...

     

    ...původ vaječného koňaku se datuje ze šestnáctého století? Vznikl z possetu, nápoje z alžbětinské éry, který se vyráběl z koření, mléka, vajec a alkoholizovaného vína, jako je madeira. Podával se hustý, horký a poněkud hrudkovitý (mléko se sráželo horkým kořeněným vínem).

     

    Podívejte se, jak vypadaly Vánoce našich babiček.

    Video
    Video se připravuje ...

    Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem  Věra Exnerová

    Fotogalerie
    5 fotografií

     

Dnešní horoskopy