Na Štědrý den bývalo u Werichů obzvlášť rušno. Vařili se šneci, uzené koleno, párky s křenem a také legendární šoulet. Paní Tůmová vzpomíná, že se ve vile přes den vystřídalo až 150 návštěvníků. I kdyby jen na chvíli, zastavili se popřát si hezké Vánoce a vypít skleničku. „Dopoledne to ve vile žilo, odpoledne však už probíhaly oslavy v rodinném kruhu,“  řekla Blesku mluvčí Werichovy vily Tereza Bolfová.

Staré zvyky nerezaví

Každý Werichův návštěvník se musel o Štědrém dnu povinně podepsat na ubrus. Ty se pak pečlivě označené letopočtem skladovaly. „Již dříve jsme ve vile na Štědrý den pořádali akce, letos však poprvé obnovujeme werichovskou tradici vánočního ubrusu,“ dodala Tereza Bolfová. Staronový zvyk bude cílen jak na zvědavé kolemjdoucí, tak na návštěvníky domu. Ubrus, na který se lidé mohou podepsat, bude připravený venku před vilou. 

Bude se tu také podávat čaj. Ideální prý bude, když si každý přinese vlastní oblíbený hrníček. Vilu navšítí Jiří Pospíšil (TOP 09), předseda správní rady nadace Jana a Medy Mládkových. „Jako každý rok chci dodržet tradici a zajít do vily. Připomenout si Werichovy Vánoce,“ říká. Vila totiž byla o svátcích centrem společenského života v Praze, codila sem řada osobností české kultury. 

„Z Muzea Kampa přijdeme před budovu a budeme rozlévat čaj,“ dodává Jiří Pospíšil, který se chce s Pražany pozdravit mezi dvanáctou a druhou hodinou. Ze slavných lidí v současnosti do vily neproudí o Štědrém dnu tolik významných osobností jako kdysi za Wericha, nicméně i dnes představuje vila významné kulturní a společenské místo v Praze. 

Nový kousek na výstavu

V místním obchodě si můžou návštěvníci i na Štědrý den pořídit dárky na poslední chvíli a otevřeno bude mít i nová kavárna kavárny IF od Ivety Fabešové. Otevřená bude i místní expozice. I o Vánocích platí klasické vstupné - dospělý 100 korun, senioři a studenti 60 korun, děti do 15 let 50 korun. V létě sem přibyl nový odlitek dvojbusty Voskovce s Werichem od Otakara Švece. Originál tu měl původně vystavený Jan Werich. Domů se tedy busta vrátila alespoň jako odlitek.

I o vánocích je Werichova vila otevřena široké veřejnosti. Nabízí expozici Jana Wericha
Autor: Jan Dařílek

Video
Video se připravuje ...

Projděte si Werichovu vilu Eva Fornálová