Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby zazní v podání orchestru Praga Sinfonietta, sboru Vox Pragae a sólistů v Kostele československé církve husitské v Dejvicích. Koncert na první svátek vánoční připravila městská část Praha 6. Vstup je zdarma, kvůli covidovým opatřením bude omezená kapacita prostor. Koncert se proto bude zvukově přenášet do Šabachova parku, uvedla radnice.

Česká mše vánoční je součástí programu i nedělního Adventního koncertu v Národním divadle, kde se představí Kühnův dětský sbor, Orchestr Národního divadla a Pražský žesťový soubor. Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK si připravil Rybovu mši v úpravě režiséra Matěje Formana. V kostele sv. Šimona a Judy ji symfonici odehrají 20., 21., 22., 23. a 25. prosince. Doprovázet je bude mimo jiné Kühnův smíšený sbor.

Rybovu mši si budou moci lidé 21. prosince poslechnout v Kulturním centru Zahrada v Praze 11 a o čtyři dny později i v Kostele sv. Václava na Smíchově, v němž koncert spolupořádá radnice Prahy 5. Skladbu Hej, mistře! představí v Praze 11 Symfonický orchestr Uměleckého sdružení ČVUT a pěvecký sbor ČVUT, v Praze 5 ji posluchači uslyší v podání komorního sboru a orchestru Bach-Collegia Praha.

V kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí bude vánoční koncert sopranistky Markéty Fassati. Kostelní slavnosti v sakrálních stavbách v Praze 1 připravuje pěvkyně ve spolupráci s první městskou částí pravidelně. Letos je v plánu na středu 22. prosince. Vstupné je dobrovolné, vybraný obnos bude věnován kostelu.

V Chodovské tvrzi v Praze 11 jsou na 22. prosince plánované Barokní Vánoce s Jaroslavem Svěceným. Kromě sváteční hudby Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha nebo Georga Friedricha Händela houslista přislíbil i vánoční melodie a koledy. Na české koledy se lidé mohou těšit i na dnešním vánočním koncertě v kapli sv. Kříže na Pražském hradě, kde hrají komorní soubory Hudby Hradní stráže a Policie ČR.

Očekává se méně turistů

Adventní koncerty oproti minulosti letos nepořádá pražská organizace PCT. Důvodem je covid-19, sdělila ČTK mluvčí Malá. Organizace podle ní omezila i akce na památkách, které spravuje, jako pražské věže nebo Staroměstská radnice. PCT, která má na starosti turistický ruch v hlavním městě, odhaduje, že by o vánočních svátcích mohlo Prahu navštívit asi 200 000 turistů. Například v předpandemickém roce 2019 do české metropole přijelo svátky oslavit 700.000 návštěvníků, dodala Malá.

Rybí polévka se bude rozlévat v Praze 9. Radnice akci pořádá poosmé. Letos se bude pokrm podávat ve středu 22. prosince od 11:00 a pro svou porci si mohou zájemci přijít na náměstí OSN. Loni se akce kvůli pandemii covidu-19 nekonala, i letos ji radnice kvůli situaci v zemi pořádá v omezené podobě. Lidé si tak budou moci polévku odnést s sebou v uzavřené nádobě. Rozlévání do vlastních talířů a nádob nebude možné, stejně jako konzumace polévky na místě, jak radnice deváté městské části avizovala na webu.

Štědrý den na Hradě

Od Štědrého dne bude v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v areálu Pražského hradu k vidění betlém s 25 figurami z keramiky a v klášterním kostele Panny Marie - U kajetánů na Malé Straně dřevěný betlém z dílny Ferdinanda Stuflessera z přelomu 19. a 20.století.

Betlém z Stuflesserovy řezbářské dílny lze obdivovat i v Bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Tamní betlém tvoří 13 postav včetně Svaté rodiny v životní velikosti a pět figur zvířat. Betlém z dřevěných figurek, přičemž některé pocházejí zřejmě z konce 19. století, bude vystavený v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí.

Malovaný betlém a jesličky lidé uvidí v kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně. Tamní jesličky navíc dozdobily děti, které se zúčastnily předvánočních programů. Perníkový betlém je od soboty umístěný v kostele sv. Matěje v Dejvicích. Betlém se skládá asi z 300 ručně zdobených perníkových figurek, které jsou oblečené do krojů. Betlémy jsou nyní k vidění také v Betlémské kapli, kde se lidé v rámci pořádané vánoční výstavy seznámí i s některými tradičními řemesly.

Fotogalerie
95 fotografií