Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prahu zaplavily stánky s vánočními stromky. Kupte raději ty české, jsou čerstvější a kvalitnější

/
  • vánoční stromky
    16. prosince 2021 ● 06:30

    Tradiční prodej vánočních stromků opět odstartoval. Oproti loňskému roku si ale nejen Pražané za tento typický symbol Vánoc připlatí a to v průměru asi o pět procent. Zdražení se nejvíce dotkne prémiových stromků vyšších než dva metry. Koupit je Pražané mohou na klasických místech - před hobby markety, většími supermarkety v širším centru a na pražských náměstí. Hitem letošního roku je nákup stromku online.

    Ani letos nenechala pandemie koronaviru prodejce vánočních stromků v klidu. Oproti loňsku však vláda dopředu avizovala, že i když ze dne na den zrušila vánoční trhy, prodej vánočních stromků, doplňkového zboží a také kaprů bude probíhat bez omezení. 

    Stejně tak jako v minulých letech zůstává nejpopulárnější jedle kavkazská, která tvoří asi cca 75 % z celkové poptávky a smrk pichlavý, který ji doplňuje asi 15 %. „I letos se potýkáme s nárůstem dovozu nepříliš kvalitních vánočních stromků z Polska a Dánska, které některé velké firmy používají jako marketingový tah pro přilákání zákazníků do svých prodejen. To vytváří velký tlak na naše pěstitele, přestože jsou schopni nabídnout mnohem kvalitnější stromky, je pro nás stále obtížnější těmto řetězcům cenově konkurovat,“ říká tiskový mluvčí Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman.

  • 1.

    Anděl

    Prodej vánočních stromků u Anděla
    Autor: Veronika Foltová

    U Anděla se stromky již tradičně prodávají na třech místech. Před stanicí metra, na rohu, u prodejny rychléjho občerstvení KFC a také před obchodním centrem Nový Smíchov. Tam byla druhou adventí neděli i největší nabídka. Kromě nejoblíbenější jedle kavkazské, která se pohybuje ce novém rozpětí 399 - 1590 korun, jsou zde ke koupi také stromky v kontejneru. Ty se cenově pohybují mezy 399 - 599 korunami. Nechybí ani stromky se stojánkem, chvojí a různé druhy jmelí. Balení a frézování stromků se pak platí zvlášť. Výhoda je, že zdejší stromky jsou stoprocentně české, pocházejí z plantáží v jižních Čechách.

     

  • 2.

    Tylovo náměstí

    Prodej vánočních stromků na Tylově náměstí
    Autor: Veronika Foltová

    Daším typisckým místem, kde koupit vánoční stromek je Tylák. Stejně jako na Smíchově zde mají ke koupi jedli kavkazskou za 375 - 1399 korun, borovice a smrčky jsou levnější, jejich cena se pohybuje od 199 - 699 korun. V nabídce jsou také stromy v kontejnerech, jmelí a další doplňkové zboží. Frézování a balení stromků se platí zvlášť, cena se pohybuje v nižších desítkách korun.

  • 3.

    Stromky z vysočiny

    vánoční stromek
    Autor: istock.cz

    Firma Abies, která prodává stromky z plantáží na Vysočině má v Praze asi jedno z nejpočetnějších zastoupení. Stánky s jejich stromky najdeme hned na 18 místech po celé Praze. Nechybí mezi nimi Karlovo náměstí, Jiřák, Kubáňské náměstí, Europark ve Štěrboholech, Budějovická nebo shoping park Hostivař. Přesný seznam míst lze najít na jejich webu. „Oproti loňsku zůstaly ceny víceméně stejné," říká pro Blesk vedoucí obchodní sekce Robert Šíma „Stejně tak ceny na jednotlivých místech se přílis neliší,“ dodal. Klasická jedlička se dá pořídit od 390 do 750 korun, jedle kavkazská od 850 do 2300 korun, smrček pak vyjde asi na 250 korun. Koupit lze i jmelí nebo větve, frézování a balení je za příplatek.

  • 4.

    Lesy hl. m. Prahy

    Lesy hl. m. Prahy nabízejí jedličky v květináči, po Vánocích je pak můžete zasadit.
    Autor: LHMP

    Lesy hl. m. Prahy už popáté přiúravily možnost koupit si sazenici jedle bělokoré, která může po svátcích putovat zpět do přírody. „Opět se jedná o lesní sazenice , které příliš nesplňují tradiční parametry dokonalého vánočního stromu, a to ani velikostí, ani tvarem, zato ale mají jednu ohromnou výhodu – jsou to stromky přímo vypěstované a určené pro výsadbu v krajině, a nemusí proto po Vánocích skončit u popelnic,“ říká mluvčí LHMP Petra Fišerová. Jeden stromek stojí 150 korun a k dispozici je tisíc sazeniček, které lze koupit hned na šeti místech po celé Praze. Přesné adresy najdete na webu LHMP.

  • 5.

    Ikea

    Vánoční stromečky je možné zakoupit u obchodního domu IKEA na Zličíně.
    Autor: Blesk:David Malik

     

    Oblíbeným místek, kam vyrazit pro stromek bývá i obchodní dům Ikea. S koupí stromků se dá v oblíbeném obchodu s nábytkem a doplňky pořídit i několik vánočních dárk, případně doladit prostírání sváteční tabule. Obě pražské Ikey hlásí stromků dostatek, cena je jednotná - 499 korun, na osobu lze vzít maximálně deset stromků.

  • 6.

    Bauhaus

    vánoční stromek
    Autor: istock.cz

    Vánoční stromky z Dánska se dají koupit i u dvou pražských prodejen hobymarketu Bauhaus. Jedličky mají v několika kategoriích. V té nejlevnější stojí stromek okolo 298 korun, čím je stromek vyšš a hustší, tím je cena vyšší a vyšplhat se může až ke 4 tisícům. Zlatý střed se pak pohybuje okolo šesti stovek.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy