Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bílý dům už má vánoční strom. „Je krásný,“ rozplývala se první dáma Jill. Jak ho ozdobí?

Autor: mav - 
23. listopadu 2021
17:23

Podle tradice manželka prezidenta Spojených států Jill Bidenová v pondělí převzala oficiální vánoční stromek pro Bílý dům. Jako obvykle jde o výstavní kus. Tu čest dodat sváteční zelenou dominantu do Modrého salonku Bílého domu získal se svým synem Beauem Rusty Estes, který v horách Severní Karolíny vede farmu na vánoční stromky už od roku 1979, jak píše na svém webu.

Zvítězili v soutěži Národního svazu vánočních stromů, a to nikoli poprvé: Parádní jehličnan už od nich přebíraly první dámy Laura Bushová a Michelle Obamová. Konkrétní exemplář si na farmu trojnásobných šampionů jeli vybrat Dale Haney, odpovědný za pozemky Bílého domu, a šéfzahradník James Pinkerton. Vybrali pět a půl metru vysokou jedli Fraserovu.

K Bílému domu přijela stylově na zeleném povozu, koně ozdobení rolničkami, vyhrávala koleda O Tannenbaum (Christmas Tree). „Je krásný, je ohromný,“ libovala si Bidenová a s chutí si přivoněla k jehličí. Podle CNN tradici „inspekce“ vánočního stromku v Bílém domě zavedla první dáma Claudia Alta "Lady Bird" Johnsonová, která nahradila Jacqueline Kennedyovou po atentátu na J. F. K.

Jako obvykle půjde vánoční strom do Modrého salonku v prvním patře centrální části Bílého domu, kde prezident s první dámou bydlí. Salonek je oválný, vychází se z něj do ikonického Jižního sloupoví. Používá se pro recepce a menší večeře a od roku 1912 právě pro vánoční výzdobu. Jako vždy se kvůli stromu musí sundat lustr, uměleckého dílo z Francie z raného 19. století, které do Bílého domu přišlo za Kennedyho vlády.

Strom a všechny prostory vánočně ozdobí zástupy dobrovolníků tento prodloužený víkend, ve čtvrtek slaví Američané Den díkůvzdání a v pátek mají také volno. Nejen v Bílém domě se takto zahajuje advent.

Video Bidenová zkontrolovala vánoční strom. - Bílý dům
Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 23. listopadu 2021 18:28 )

nevím kdo píše popisky fotek ale takovou borovici jsem ještě nikdy neviděla

Zobrazit celou diskusi