„Určitě už ne, tohle je stoprocentně konec. Vždycky říkám, že úspěch se neměří podle toho, kolik máte provozoven – i v těch dvou neustále tvoříte nové věci a laťku stále posouváte dál výš a výš. Pro mě je tohle rozhodně cíl a teď bych už chtěla jen zlepšovat to, co se děje uvnitř těch míst,“ řekla Blesku Fabešová, která na nadcházejícím Makro Czech Gastro Festu představí svoji velkou novinku.

„Téma pro letošní rok je krev, takže moje surovina byla intuitivní, a to červený, vlastně krvavý pomeranč. Na festivalu ho návštěvníci ochutnají poprvé, a když jim bude chutnat, tak ho zařadíme do stálé nabídky. Byla by škoda ho tam nemít,“ má jasno cukrářka.

Nejprodávanějším dezertem je v jejích podnicích citron a pistáciový entremet. I když oba stojí okolo dvou set korun, jdou na dračku. „Inspiraci hledám všude, ať už na sociálních sítích, nebo při cestách v zahraničí. Ale i moje děti mě inspirují, třeba pro dceru vznikl dezert popcorn a pro syna planeta Saturn. Ty myšlenky chodí okolo mě, a když mě nějaká zaujme, uložím si ji v hlavě a mám takové pravidlo, že když se k tomu za tři měsíce vrátím, tak ta myšlenka je dobrá,“ prozrazuje své tvůrčí nápady Fabešová.

Za svou cukrářskou éru prodala Fabešová desítky tisíc oblíbeného dezertu Pistácie. „Týdně se těchto dezertů prodá skoro tisíc,“ započítala si sympatická cukrářka.

Pistácie – to je dort, se kterým Iveta Fabešová rozjela svou kariéru. „Už je to asi jeho desátá verze. Mění se většinou máslový a žloutkový krém, který byl velmi tučný, těžký a sladký. Teď je to opravdu nadýchaná pěna. Předtím nebyl tak intenzivně pistáciový, jako je nyní. Je tam pistáciová poleva, pistáciový korpus, uvnitř pistáciová pěna, od shora až dolů je to prostě pistácie. Základem pěny je samozřejmě smetana, pak na korpus je potřeba mouka normální, ale i mandlová. Logicky jsou potřeba pistácie, pak čokoláda, protože ta poleva je čokoládová a pistáciová pasta,“ svěřila se Blesku Iveta Fabešová, kterou jsme zastihli v její cukrárně na Masaryčce. Tam se normálně zapojuje do provozu a řídí svůj nový byznys.

Ikonický citron

Ten asi vznikl jako druhý a dodnes je to jeden z nejoblíbenějších dezertů. Známá cukrářka si troufá tvrdit, že jde o druhý nejprodávanější dort. Co se týče výroby tohoto dortíku, je citron trochu náročnější než ostatní dezerty. Třeba Pistácie je forma, ze které se dort vyklopí.

„Citron se namáčí do čokoládové polevy, pak jsou tam dvě vrstvy další polevy, které se stříkají pistolí, pak se tam stříká cukrová poleva a nakonec se stříká vodka se stříbrem. Ta vodka samotná vyprchá, takže v tom dezertu není žádný alkohol a zůstane tam jen to stříbro,“ popsala celkem náročnou výrobu ikonického citronu, který nedokáže vytvořit jen tak někdo.

„Myslím, že tak půlka týmu to umí, což jsou čtyři lidé. Výrobek umí všichni, ale finální dekoraci dělají čtyři lidé,“ prozradila Iveta a posteskla si, že ona sama má mnoho práce s řízením rozjetého byznysu a už nemá tolik času, aby se zapojila do samotné výroby.

Popcorn i větrník

Přes nové moderní dezerty ale oko každého milovníka sladkého vždy zabloudí k oblíbeným větrníkům a ty nechybí ani v kavárně Ivety Fabešové.

Tento dort ve tvaru popcornu vytvořila cukrářka pro svou dceru. „Chtěla jsem vytvořit dezert, který bude chutnat jako popcorn a zároveň bude vypadat jako popcorn. Děláme si popcorn, který přes noc necháme vyluhovat v mandlovém mléce. Vznikne taková infuze, kterou smícháme a rozmixujeme s bílou čokoládou a vzniklou ganáž pak vyšleháme. Uvnitř je pak ještě slaný karamel s mučenkou,“ prozradila výrobu ikonické krabičky s popcornem Iveta. Není to však jen dort určený dětem, v nově otevřené cukrárně na Masaryčce si ho s oblibou dávají i dospělí.

Video
Video se připravuje ...

Cukrářka Iveta Fabešová: Nový dezert inspirovaný krví! Markéta Reinischová

Makro Czech Gastro Fest

Makro Czech Gastro Fest letos vstupuje do svého třetího ročníku a přivádí do Prahy světovou špičku v oblasti gastronomie. 4. a 5. dubna se v pražském O2 universu uskuteční dvoudenní festival plný inspirace, jedinečných kulinářských show, odborných diskuzí, prestižních soutěží a zážitků pro profesionály i širokou veřejnost.

Hlavními ambasadory jsou: Za profesionály v gastronomii Zdeněk Pohlreich a Iveta Fabešová, za amatérské kuchaře a milovníky dobrého jídla Karel Kovy Kovář (28). Moderování se na hlavním pódiu ujmou herečka Markéta Hrubešová (52) a Pavel Cejnar (48). Nebude chybět gastrolabužník Lukáš Hejlík (42) či spousta uznávaných kuchařů z celého světa.

Fotogalerie
90 fotografií