Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Den na ARO stojí i 100 tisíc. Ludvík o omikronu, urážkách i Vánocích v Motole

Autor: Nikola Forejtová - 
25. prosince 2021
05:00

Vánoce v českých nemocnicích jsou každý rok podobné - zaseklé kosti, popáleniny a nyní i covid-19. Šéf Motola a exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) si myslí, že Štědrý den se ještě stihl bez varianty omikron. Zmiňuje ale, že se musí zaktivovat celé české zdravotnictví, včetně ambulantních specialistů a praktiků. Pro Blesk Zprávy také okomentoval, kolik stojí den nemocného na lůžku, ale také že i on se potkává s urážkami ve své schránce. 

Vaše nemocnice pravidelně zveřejňuje počet covidových pacientů. Teď, 20. prosince, je na kyslíku 31 osob, na umělé plicní ventilaci 6 lidí a na HFNO 9 osob. Co se za těmi čísly skrývá, co veřejnost nevidí? 

Lze říci, že v podstatě sledujeme typický průběh delty. Ta měla na začátku náběh, kdy jsme děsili, protože to vypadalo, že křivky rostou rychle. Teď ale vidíme tu pomalou stolovou horu a jen čekáme, co udělá omikron.  

Měla jsem na mysli třeba příběhy pacientů...

To je otázka spíše na lékaře z ARO. Já je znám jen zprostředkovaně, jelikož jsem s nimi v kontaktu. Nechci vám tu ale vyprávět pohádky. 

Den na ARO i za 100 tisíc. A převaha neočkovaných

A co otázka financí? Kolik stojí v průměru den covidového pacienta v nemocnici? 

To je otázka, která má mnoho různých odpovědí. Standardně by to mělo být 50 tisíc, ale pacient může mít jakoukoliv komorbiditu, může být imunosuprimovaný, může to být hemofilik a pak se vám z toho stanou částky stotisícové. Máme tady pacienta, který za 14 dní stál milion. Opravdu se to špatně počítá.

Přednosta z ARO říkal, že je to v průměru kolem 100 tisíc za den. A to je ještě důležité, co do toho vlastně počítáte - zdali počítáte jen materiál, nebo i mzdy a nebo k tomu můžete počítat i odpisy přístrojů. Kalkulace jsou složité a navíc jsou to hlavně věci, které nám platí pojišťovny a tam je to zase o úhradové vyhlášce. 

Jen pro úplnost, tady není rozdílu, zdali je člověk očkovaný nebo ne. 

Pravdou je, když se podíváte na ta čísla, která jsou tam dneska, tak v těžkém stavu je tam 17 osob a z toho 5 očkovaných a na UPV z těch 6 jsou dva očkovaní.

Přeci jenom ta převaha nenaočkovaných tam je. A vezměte si, že hlavně neočkovaných je již v populaci menšina. Je naočkováno 6,5 milionu lidí, takže zhruba 4 miliony lidí není. 

Často se mluví o tom, že stagnující epidemie se v nemocnicích projeví až s třeba dvoutýdenním odstupem. Sedí to? 

Sedí. Komplikuje to ale jedna věc, kolísá počet testů. 

A uklidňuje se tedy nyní situace v Motole?

Teď ano, v tuto chvíli máme 65 nakažených a měli jsme přes 110. Ten vrchol byl asi před 14 dny.

A kdy byla nejhorší situace?

Letos na jaře. To byl únor/březen.

„Lockdown není řešením. Musíme zaktivovat praktiky“

Blíží se varianta omikron, očekáváte boom?

To je otázka. Já už jsem říkal, že si nemyslím, že lockdown je nějaké řešení, protože je to extrémně nakažlivé, ale může nastat situace, že se týdně nakazí statisíc lidí, což někdy chřipka umí. A teď si představte, že i kdyby se jen 10 % z nich vydalo do nemocnice, tak můžeme mít problém.

Takže v této situaci je podle mě důležité, že by mělo být aktivováno celé české zdravotnictví. Nejen nemocnice, které už to táhnou skoro dva roky, ale celý ten ambulantní terén.

Ředitel Fakultní nemocnice Motol a exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) Ředitel Fakultní nemocnice Motol a exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) | Blesk - Nikola Forejtová

Mluvíte o enormní zátěži za poslední dva roky?

Já bych to korigoval. Zátěž se týkala intenzivní péče, to je bez debaty. Když jste na ARO, tak se tam musí neustále fungovat. Je to šílená práce, tam se sleduje všechno. Polohujete pacienta, kontrolujete, kolik pacient přijme tekutin, kolik toho z něj odejde, xkrát denně se dělají laboratorní testy. To je alchymie a dobrá ARO se pozná tak, že zde máte nízkou úmrtnost. Na tom se to dá hezky porovnat. A na intenzivní péči je to podobné. Ale když máte pacienta na standardním pokoji, tak má pravděpodobně podpůrnou dechovou terapii, ale spíše jen sledujete jeho stav. Já bych tak řekl, že opravdu velké zatížení je tam, kde je intenzivní péče.

Jak jste na tom s personálem? Nerozhodli se někteří, že kvůli této zkušenosti odejdou, že jsou unavení?

To jsem moc nezaznamenal, to opravdu ne. Jiní kolegové říkají, že to tak je, ale já si to nepamatuji. Třeba na dětské pohotovosti odešly dvě lékařky, že toho mají dost. Lékařská služba první pomoci je problém, covid je něco, co ty doktory nebaví. Navíc je teď v praxi běžné, že praktický lékař je lékař na telefonu. 

Jak to myslíte?

Ve chvíli, kdy tu máme omikron, který je extrémně nakažlivý, a máte stovky tisíc lidí, tak nám někdo musí pomoci. V Česku máme nějakých 170 nemocnic a tohle nejsou schopny zvládnout bez aktivace těch cca 6-7 tisíc praktiků a dále také ambulantních specialistů. Teď ten systém je takový, že zavoláte praktikovi a on řekne, běžte do nemocnice...

A také třeba pomoc armády?

Co by armáda udělala? Pokud se ukáže, že je omikron také nebezpečný, tak to opravdu bude pozdrav panbůh. Ta data ale spíše mluví o nakažlivosti, nicméně teď možná nastane situace, že se zdvihne obří vlna a my budeme potřebovat, aby nám do špitálů proudili ti lidé, kteří to opravdu budou potřebovat. Dělo se nám, že na urgentní příjem přišli lidé, kteří jen dostali kapačku, poleželi si a šli domů - tu hospitalizaci nepotřebovali. To potřebujeme odstínit. Oni se samozřejmě a pochopitelně bojí, teď po roce a půl mediální masáži se bojí každý. 

Prostě jenom říkám, že tu máme kolem 170 nemocnic a bez ambulantního terénu to nejde. Zkuste si přes Vánoce obvolat, kolik praktiků bude ambulovat a přitom tu máme nastupující omikron. To prostě nejde.

A právě praktik zná nejlépe svého pacienta...

Přesně tak. Od toho tu jsou, ale teď musíte zavolat a oni najednou do telefonu říkají, jděte do nemocnice, protože to může být covid. Je to na bedrech nemocnic už vlastně rok a půl, přesněji na bedrech částí intenzivních jednotek, kde by měli dělat jinou práci, jsou to ortopedi, chirurgové. Mezi nimi prostě je rozdíl. 

Na Vánoce kosti v krku, popáleniny i covid

Jak budou vypadat Vánoce v Motole?

Budou vypadat jako vždycky. Máme obří urgentní příjem a bude tu veselo a bude to klasika. Zaseknuté rybí kosti, veselosti a popáleniny.

Budete posílení?

To jsme každý rok. V tuto chvíli, kdy to i pár dní před Vánoci zatím na omikron nevypadá, bychom to mohli zvládnout se standardními službami. Nevím, jak bude vypadat první týden po Vánocích

A kdy se třeba i obecně situace v nemocnicích uklidňuje?

Vždycky o prázdninách, ale letos to tak nebylo. Obvykle máte ve zdravotnictví silné první pololetí a pak je to slabší díky červenci a srpnu. A to jsme specifický i tím, že máme tu dětskou část. I tak ale obecně platí, že nejklidnější jsou červenec a srpen.

A mohlo by to být konečně i letos? Jste v tomto optimistický?

Já jsem vždycky optimista. Kdybych nebyl...no život prostě optimistům patří. Pesimisté jsou pouhými diváky. 

Přeci jenom, už jsou to téměř dva roky. Dva roky zmiňoval i epidemiolog Roman Prymula v souvislosti s epidemií a cestováním na samém počátku. Co by se teď mohlo dít?

Myslím že různé státy k tomu mají rozdílný přístup. Čína je ochotná zavřít největší přístav na světě a pokud se k tomu nebudeme chovat jako k normální chřipce, tak ty problémy budou trvat dál. Je otázka, co s tím udělají nastupující léky od Pfizeru a to by byla značka ideál, když se dostane boj s nemocí na úroveň, že dostanete prášky. 

Nepodceňoval by se potom covid?

To nevím, ale máte spoustu podobných chorob, které se takto řeší léky. .

Když se ohlédnete, nepodceňovalo se to na začátku?

Ne, spíše se to někdy přehánělo. Když se podíváte na grafy za první půlrok 2020 a srovnáte je s koncem roku, nedává to logiku. A opatření byla v obou případech. Ale myslím, že až s odstupem 5-10 let se na to můžeme podívat a zhodnotit to. 

Já si myslím, že co je nejdůležitější, je asi zdravý lidský rozum. Nepodlehnout atmosféře, ať jsou lidé pro nebo proti. Ty tábory bývají nyní tak vyhraněné, že ve středu nezbývá nikdo, chtělo by to zklidnit emoce a začít používat rozum. 

A co na ten boj říkáte vy.

No, i já mám plnou stránku řekněme drsnějších komentářů.

Líbivé dopisy?

(smích) Třeba co jsem za idiota.

A co personál? Potkáváte se zde s odpírači?

Kdybych řekl že ne, tak bych lhal, ale mohu říci, že jich je méně, než by lidé očekávali.

jiznicechy ( 26. prosince 2021 02:08 )

Odpovím i Vám - máte naprostou pravdu, nevšimnou si Vás vůbec. Kromě ARA. Tam sestra nedělá nic jiného, než že se stará o toho pacienta a udělá mu naprosto vše, co potřebuje. Navíc jsou přívětivé a milé. Na ARECH jsou ti lidé v takové pr...li, že to není o tom, že by frčela ventilace a sestra sledovala píp...tam pacienta musí krmit, mýt, vzorky všeho možného se odebírají každou hodinu nebo 2, nad pacientem stojany plné infuzí - na jednoho pacienta je tam jedna sestra a má celý den co dělat. To je horší než s miminem, tam jsou lidé v totálním hajzlu.A oni je z toho tahají. To vůbec není o píp. Nepřál bych Vám se tam dostat, fakt ne.

jiznicechy ( 26. prosince 2021 02:03 )

Nemusíte vidět rudě, skutečně to pravděpodobně tak je - uvádí se, že péče pacienta na ARO stojí 100.000 Kč denně bez mezd personálu. Já zdravotník nejsem, ale viděl jsem, jak to na ARU vypadá - nikoli v souvislosti s covidem. Tam je na jednoho pacienta jedna sestra - a má co dělat, protože ti lidé jsou v takovém stavu, že se nejsou schopni ani najíst. Nad pacientem baterie infuzí, pořád něco pípá, zvoní, bliká - do pacienta hromada hadic přes central, pořád mu něco odbírají, měří, chodí k němu - pokus jste viděla jen standardní oddělení nemocnice, to se vůbec nedá srovnat. Zaškolit sestru na ARU trvá rok - říkala mi to primářka jednoho ARa okresní nemocnice. Tam jsou pacienti v takových stavech, že se nejsou schopni ani otočit v posteli - to se tečko popisuje, když to člověk neviděl. Ale ta cena určitě odpovídá - tam mají vybavení, které samozřejmě na jiných odděleních nevidíte ani vzdáleně. Tam je každý příjemný, sestra vlídné a vstřícné. Nepokrývají pacienty plátkovým zlatem, ale ani bych Vám nepřál, abyste tu péči někdy potřebovala. Až Vás na ARU postaví na nohy, tak zjistíte, že neumíte chodit. Protože to těle je v takové p***li, že odpojí všechno, kromě mozku a dýchání aby přežilo. Tam jsou lidé v totálním, ale totálním hajzlu. Vůbec nevíte, o čem to vlastně mluvíte.

Uživatel_5560144 ( 26. prosince 2021 00:02 )

Teda, to pacienta na ARO pokrývají plátkovým zlatem? Moc by mě zajímalo přesné vyčíslení celé péče. Možná bychom se dobrali k tomu, kdo z celé této péče profituje. Po přečtení
Takového článku vidím rudě a určitě nejsem sama.

krtek. ( 25. prosince 2021 19:28 )

a kolik nás denně stojí ten pacient v Lánech nenapíšou

laskava ( 25. prosince 2021 17:38 )

A co očkovaní s těžkým průběhem? Ti by měli od pojišťovny ještě peníze dostat, neboť třeba v letácích VZP, kterými "oblažovali" své klienty se psalo, že vakcína je účinná a bezpečná... Nebo jak to vlastně je?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa