Jste podpojištění

Nejčastějším problémem je podpojištění, kdy je dům, byt nebo jejich zařízení pojištěné na nižší částku, než je skutečná hodnota, za kterou by šly znovu pořídit nebo postavit. U špatně nastavených smluv pojišťovny krátí plnění a vyplácí jen část očekávaných peněz.

Zaměníte nemovitost a domácnost

Pojištění nemovitosti a domácnosti není totéž. „Pokud si klient pojistí jen nemovitost, ale úder blesku poškodí televizi anebo mu dírou ve střeše naprší do obýváku a voda zničí nábytek, pojišťovna hradí pouze škody na nemovitosti. Škody v domácnosti musí zaplatit ze svého,“ říká expert na pojištění Martin Ždímal z pojišťovací služby Rixo.cz.

Autor: Shutterstock

Nenahlásíte změny

Když nemovitost zateplíte nebo postavíte garáž, zvýší se její hodnota. Ta se mění i v závislosti na cenách bydlení. Všechny změny je potřeba hlásit pojišťovně a údaje ve smlouvě aspoň jednou za 2 roky kontrolovat.

Nepojistíte vedlejší stavby a zahradu Takzvané vedlejší stavby obvykle bývají součástí pojištění nemovitosti. Ale třeba taková zahrada osázená drahými rostlinami nebo drahé zahradní vybavení se většinou musí připojišťovat zvlášť.

Pletete si povodeň se záplavou

Povodně vznikají tím, že se rozlije voda z koryta řeky nebo potoku. Záplava vzniká při silném dešti a voda s bahnem se může přiřítit i ze sousedního pole. Dnes už většinou nejde pojistit jedno bez druhého, problém může být ve starších smlouvách. Raději je zkontrolujte.

Neznáte výluky

Každé pojištění obsahuje soupis výluk, tedy situací, při kterých nefunguje. Jde například o škody způsobené úmyslně, nebo pod vlivem alkoholu či drog. Pojišťovny ale často mají různé vlastní výjimky, třeba, že musíte zavřít hlavní uzávěr vody vždy, když opouštíte obydlí na déle než tři dny.

Zapomenete na pojištění odpovědnosti

Smetla vichřice část vaší střechy na sousedovo auto? Škodu na cizí věci neřeší majetkové pojištění, ale pojištění odpovědnosti. Často se přidává přímo do smlouvy k pojištění majetku.

Neukládáte si účtenky

Pokud vám výboj blesku zničí televizi, nebo v bytě vypukne požár, bude pojišťovna žádat doklady od zničených věcí. Bez nich pak může krátit náhradu. Vyplatí se uchovávat účtenky a faktury v elektronické podobě nebo alespoň mimo pojištěný objekt. Jako důkaz někdy stačí i fotky.

 

Video
Video se připravuje ...

Expertka: Škody napáchané povodněmi jsou v řádech stovek milionů. Pojišťovacích podvodů přibývá Blesk TV