Dělali jste si řidičský průkaz jen na auto, a tak na motorku vůbec nepomýšlíte? Zkontrolujte si řidičák, zda tam máte zapsané skupiny AM a A1, které se dávají k běžnému oprávnění na auto (skup. B).

Skupinu AM můžete získat už od 15 let a zahrnuje motorky i speciální auta s konstrukční rychlostí do 45 km/h a objemem u spalovacího motoru do 50 ccm, elektrické stroje pak s výkonem do 4 kW.

Skupina A1 už umožňuje řídit motorky do 125 ccm a 11 kW nebo tříkolky do 15 kW. Od 21 let věku s řidičákem B můžete řídit i tříkolky nad 15 kW.

Úplně bez průkazu

Některé elektrické mopedy se papírově tváří jako elektrokola, a tak na ně nepotřebujete žádné řidičské oprávnění. Stačí, když jezdí maximální rychlostí do 25 km/h a mají výkon do 250 W.

Pozor na čtyřkolky

U čtyřkolek hodně záleží na tom, jaký stroj chcete osedlat. Ty nejmenší s motorem do 50 ccm spadají pod oprávnění AM, tedy jako malé motorky. Větší pak mohou být jako auta ve skupině B. Některé silné pracovní čtyřkolky ovšem mohou být homologovány třeba jako traktor, a to už byste potřebovali řidičák T.

ŘIDIČÁK: A1

HONDA SH 125i

Skútr Honda SH125i má čtyřtaktní motor s objemem 125 ccm, výkonem 9,2 kW a automatickou převodovku. Najdete u něj i řadu vymožeností, jako je kontrola trakce, dvoukanálové ABS nebo start-stop systém. Průměrná spotřeba paliva je 2,4 l na 100 km. 

ŘIDIČÁK: B

PIAGGIO MP3 300 HPE

Je to motorka, nebo auto? Tak trochu obojí, protože od 21 let věku vám na to stačí řidičský průkaz B, jinak byste potřebovali řidičák na motorku A. Tříkolka Piaggio MP3 300 HPE má motor s výkonem 19,3 kW a automatickou převodovku. Umí jezdit až 120 km/h.

ŘIDIČÁK: BEZ NIČEHO

E-BABETA

Stroj E-Babeta od výrobce Raceway můžete osedlat i bez jakéhokoliv řidičského oprávnění. Díky pedálům a nízkému výkonu se totiž papírově jedná o elektrokolo, přestože šlapání je to poslední, co byste na něm chtěli dělat. Má maximální rychlost 25 km/h a dojezd až 95 km. Najdete u něj třeba i dálkové ovládání nebo alarm.

Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají?

Video
Video se připravuje ...

Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? Videohub