Za minulý rok přišlo v Česku o věci ze svého auta přibližně 15 tisíc řidičů. Po odeznění prvotního šoku a nahlášení události policii většinou vyvstane otázka, kdo zaplatí mi zaplatí ukradené věci?

Povinné ručení na zloděje neplatí

Pokud nemáte žádné lepší autopojištění, ale pouze povinné ručení, nemáte na náhradu škody od pojišťovny nárok. Musíte tedy doufat, že se zloděje podaří vypátrat. Nicméně ani jeho dopadení nemusí nutně znamenat výhru. Stává se, že pachatel nemá žádné peníze ani majetek, a tudíž nemá z čeho škodu uhradit.

Krádež v noci? Pojistka nemusí platit

Možností, jak po krádeži neutrpět velké ztráty, je samostatné pojištění zavazadel, které stojí pár set korun ročně. Pokud jste před podpisem smlouvy pořádně nezkontrolovali podmínky, můžete být při uplatňování nároků u pojišťovny nemile překvapení.

Nikdy se nevztahuje na cennosti, jako jsou šperky, a často ani na elekroniku. Vyloučeny bývají i noční krádeže, obvykle mezi 22. hodinou večerní a 6. hodinou ranní, a situace kdy byly věci mimo zavazadlový prostor. U pojistných smluv je potřeba vždy hlídat detaily, které vás ve finále mohou stát dost peněz. Největší jistotu získáte, když necháte smlouvu zkontrolovat nezávislými odborníky, kteří vás na jejich nedostatky upozorní,“ říká Aleš Žárský ze služby RIXO.cz, která je specialistou na kontrolu pojistných smluv.

Pozor také na částku, na kterou zavazadla pojistíte, aby byla pro vaše účely dostatečná. Jinak pojišťovnou vyplacená částka nemusí pokrýt celou škodu.

Pátrejte v majetkových pojistkách, může se to vyplatit

Málo se ví, že majiteli vozidla může v případě krádeže pomoct i pojištění jeho majetku, konkrétně domácnosti. „Téměř všechny pojišťovny přidávají pojištění věcí ve vozidle do majetkového pojištění. Klienty na to upozorňujeme, velmi často o tom totiž nevědí. Některé pojišťovny, jako je třeba Generali Česká pojišťovna nebo Direct pojišťovna, ho mají volitelné. Jiné, jako je ČPP či ČSOB pojišťovna, ho dávají klientům do vybraných balíčků dokonce automaticky. U Allianz toto pojištění klienti získávají zdarma a vždy v rámci programu Allianz PLUS, pokud mají jakkoli pojištěné auto a zároveň majetek. V rámci majetku má také většinou více výhod než samostatné pojištění zavazadel z autopojištění,“ doporučuje Aleš Žárský z RIXO.cz, která zdarma hodnotí kvalitu pojistek.

Nejen v případě pojištění majetku se vyplatí nechat pojistku zkontrolovat experty. Můžete tak jednoduše zjistit, na co vše máte nárok.

Jak zjistím, na co vše platí moje pojistka?

Běžte na www.rixo.cz, zdarma se zaregistrujte, nahrajte své pojistné smlouvy a máte hotovo. RIXO.cz za vás vše zdarma zkontroluje a dostanete zhodnocení, jak si vaše pojistka stojí. „Zvládne to opravdu každý a díky pár minutám, které tomu věnujete, můžete ušetřit spoustu peněz a nepříjemností při řešení škodních událostí,“ radí Žárský.

U každé pojistné smlouvy se srozumitelně dozvíte její klady a zápory, porovnání s jinými možnostmi na trhu.

Vykradli mě a pojištění mám. Kolik peněz dostanu?

Pokud si váš vůz vybrali zloději, v první řadě je potřeba volat policii a škodu nahlásit. Pro pojišťovnu budete potřebovat policejní protokol s popisem odcizených věcí. K nim byste měli mít v ideálním případě i doklady o nákupu, případně fotografie věcí, které vám byly odcizeny.

Pokud splníte všechny podmínky ze smlouvy, pojišťovna by vám měla vyplatit náhradu. O tom, kolik přesně peněz dostanete, opět rozhoduje smlouva. „Záleží, jestli máte věci pojištěné na tzv. novu cenu, nebo na tzv. cenu časovou. U první se opotřebení nepočítá, u druhé ano. V rámci autopojištění bývá častější časová s vlivem opotřebení. U pojištění domácnosti cena nová, která je samozřejmě výhodnější pro klienta. Někdy ale může být třeba váš kabát pojištěný na novou, ale firemní služební telefon na časovou. Zkrátka, číst podmínky nebo se zeptat profesionálů je často nutnost,“ dodává Aleš Žárský.

Češi přeplácí tisíce za špatně nastavené pojistky. Zjistěte, zda se to týká i vás!

Češi začínají řešit koronavirus i ve spojitosti s životním pojištěním

Srážka s autobusem vás může přijít na miliardu