Dříve platilo, že povinné ručení pomáhá při havárii jiným, havarijní pojištění mně. Dnes už některé pojišťovny samostatně tyto produkty ani nenabízí. Nahradilo je komplexní autopojištění, plné různých připojištění v mnoha variantách. O to těžší je se v nich vyznat,“ říká expert Aleš Žárský z nezávislé pojišťovací služby RIXO.cz, díky které si můžete své pojistky nechat zkontrolovat zdarma a online.

Povinné ručení je základ

Nejnižší částka, na kterou se v Česku musíte pojistit povinným ručením, je 35 milionů korun. Ne každý však ví, že při nehodě může být za újmu na zdraví nebo i smrt odškodněný každý poškozený zvlášť, a to až do pojištěné výše. V případě majetku se škoda sčítá pro všechny poškozené věci.

Může se stát, že zaviníte vážnou havárii autobusu, ve kterém cestuje 45 lidí. Pak pojišťovna může vyplatit za újmu na zdraví či smrt až 1 575 milionů korun, tedy až 35 milionů zvlášť za každého cestujícího. K tomu je souhrnně vyčíslena škoda na majetku. V tomto případě jak na autobusu, tak i věcech lidí, kteří v něm cestují. Jakkoliv se tedy může částka 35 milionů korun zdát vysoká, lze ji přesáhnout i v normálním provozu,“ vyjmenovává Aleš Žárský z pojišťovací služby RIXO.cz.

Kdy má smysl havarijní pojištění

K povinnému ručení nebo i samostatně si můžete pojistit také další rizika, kterým se souhrnně říká havarijní. Z nich se pro změnu platí škody na vašem autě.

Mezi základní patří havárie, srážka se zvířetem, překousané kabely, krádež vozidla a vandalismus. Důležitá je i ochrana před živly, kam spadá například poničení karoserie kroupami. „Pojistit se pro tato rizika by mělo být samozřejmostí pro nová auta do 7 let stáří. U starších vozidel si pojištění rizik dobře promyslete a zvažte, zda nejsou zbytečná nebo zbytečně drahá,“ radí Aleš Žárský z RIXO.cz.

Podívejte se na příklad: I na stará vozidla se montují nové díly, ale pojišťovna v rámci havarijního pojištění nezaplatí za opravu víc, než je aktuální cena vozidla. To znamená, že když na vůz v hodnotě 50 tisíc korun pořídíte nové dveře v ceně 60 tisíc korun, od pojišťovny dostanete maximálně těch 50 tisíc. Proto už se stará auta mnohdy nevyplatí pojišťovat havarijně.

Přímá likvidace chrání vaše nervy i peněženku

Může se stát, že vás někdo nabourá. V lepším případě je to jen odřený nárazník, v horším může vaše auto zrušit úplně. Říkáte si, no, sice to bude spoustu zařizování, ale škodu mi proplatí jeho pojišťovna z jeho povinného ručení. Jenže pak zjistíte, že řidič šetřil a pojistil se u pojišťovny, která je známá tím, že často plní až na soudní příkaz. Nebo hůř, narazil do vás někdo, kdo povinné ručení vůbec nemá. Byť je povinné, podle odhadů České kanceláře pojistitelů je nepojištěných stále 143 000 vozidel. Co teď? Shánět drahého právníka?

Pro tyto případy je tu služba, která se odborně jmenuje přímá likvidace. Samotné pojišťovny jí říkají třeba „pomoc s majetkovou škodou u jiné pojišťovny“, „napřímo“ nebo „pohoda bez povinností“.

Jak funguje? I v případě, že vás někdo nabourá, jdete za svou pojišťovnou, u které máte auto pojištěné. S tou vše vyřešíte a ona už si peníze od konkurence nebo z garančního fondu přefakturuje sama. Z logiky věci ji nabízejí jen renomované pojišťovny.

Službu lze sjednat většinou jako připojištění k povinnému ručení. Není moc známá a často se ve smlouvě schovává pod jiným názvem, je proto dobré si zkontrolovat s profesionály, zda zrovna vaše pojistka přímou likvidaci obsahuje,“ vysvětluje Aleš Žárský ze společnosti RIXO.cz.

Srážka s autobusem vás může přijít na miliardu
Autor: rixo.cz

Jak ušetřit za autopojištění

Všechna vozidla by měla být dobře pojištěna, ale pro každé to znamená něco jiného. Pro nová a do 7 let stáří se doporučuje plnohodnotné pojištění havarijních rizik. Neplatit si pojištění neznamená úsporu, ale hazard.

Jak vozidlo stárne, měla by se jeho ochrana pojištěním přizpůsobit situaci. Pokud neaktualizujete smlouvu, nejspíš zbytečně pojištění přeplácíte. Proto se hodí si zkontrolovat, zda neplatíte velké peníze za něco, co vám reálně nepřinese velký užitek,“ dodává Aleš Žárský z online služby RIXO.cz, která vám zdarma zkontroluje vaše pojištění.

Jak na to

Běžte na www.rixo.cz, zdarma se zaregistrujte, nahrajte své pojistné smlouvy a máte hotovo. RIXO.cz za vás vše zdarma zkontroluje a dostanete zhodnocení, jak si vaše pojistka stojí. „Zvládne to opravdu každý a díky pár minutám, které tomu věnujete, můžete ušetřit spoustu peněz a nepříjemností při řešení škodních událostí,“ radí Žárský.

U každé pojistné smlouvy se srozumitelně dozvíte její klady a zápory, porovnání s jinými možnostmi na trhu.