1) Instalujte mechanické zábranné prostředky

Ty mají za úkol především zloděje zdržet. K nejznámějším a zároveň nejlevnějším patří odnímatelné uzamykatelné páky a tyče na volant, nebo zámky pedálů. Účinnější ochranu vám však zajistí zámky převodovek.

Nejčastěji se používají dva systémy: zařízení na zablokování a uzamčení řadícího táhla, které uzamkne pohyblivou část řazení. Druhým způsobem je pak závorový zámek řazení blokuje mechanismus řazení převodovky.

2) Zabezpečte i jednotlivé části auta

Pokud se zlodějům nepodaří odjet, spokojí například se zpětnými zrcátky, autorádii stěrači, disky kol, autoanténami, střešními nosiči, náhradní pneumatikou...  „Jsou to vyloženě krádeže na zakázku. Teď je takový fenomén, že se už nekradou tolik celá vozidla, ale třeba jen pravé zadní dveře a podobně,“ potvrdila mluvčí  policie Prahy-venkov Štěpánka Zatloukalová. Na zloděje však můžee vyzrát! Existují nejrůznější uzamykatelné druhy ráfek a matice kol, pojistné šrouby kol či uzamykatelné střešní nosiče. Dá se také nainstalovat tajný vypínač, který ovládá například startování, přívod paliva do motoru nebo elektroniku vozu.

3) Využijte moderní techniku VIN kódu a mikroteček

Velmi oblíbený způsob, který má velké využití zvláště při vyšetřování odcizených aut, je pískování VIN kódu na skla vozu. VIN kód je pro každý vůz unikátní a obsahuje mnoho důlžitých informací. VIN kód se u vozu vybrousí do takové hloubky, kdy už je prakticky neodstranitelný. Pokud by se zloděj snažil kód odstranit, sklo praskne.

Podobně populární variantou je aplikace okem neviditelných mikroteček s číselným kódem na několik pevných částí auta. Tento číselný kód se zobrazí pouze při dopadu UV světla. Při případném prověřování původu takového vozidla se dá zjistit nejen to, že je kradené, ale lze dohledat i majitele.

4) Nezapomeňte na alarmy a imobilizéry

Imobilizéry zablokují neoprávněnému nastartování motoru, tedy pokud není vložen originální klíč. Imobilizéry jsou podle nařízení EU již povinnou součástí nově vyráběných vozidel. Autoalarmy jsou takřka běžným prostředkem k ochraně vozidla. Stále ale zabírají.

 5) Nebojte se využívat zařízení GSM a systém GPS

S moderní technikou přicházejí vyhledávací zařízení GSM a družicový systém GPS, které umožňují auto vyhledávat. Instalace těchto zařízení vaší peněženku zasáhne nejvíce, ale jak ukazují statistiky, úspěšnost nalezení ukradeného auta je vysoká, proto se tato investice vyplatí zvláště u dražších modelů aut.

V dnešní době vám tato zařízení umožní nejen přesně určit polohu vašeho vozidla, ale v případě mimo dosahu telefonního signálu máte k dispozici i celou historii pohybu. Lze už také odstavit vozidla na dálku. Často jsou vyhledávací systémy propojeny s mobilem, majitel tak dostane okamžitou zprávu, že se jeho vůz dal neoprávněně po pohybu. Pokud máte takto zabezpečený vůz, pojistné vás navíc  vyjde znatelně levněji.