Jaké je podle vás nejspolehlivější vůz. Diskutujte pod článkem.

Žebříček spolehlivosti se sestavuje podle výsledků 7,7 milionu technických kontrol vozidel, které byly provedeny na 201 různých modelech vozidel ve stáří od dvou do jedenácti let. Vítězi letošního ročníku jsou opět Japonci – na špičce s modelem Toyota Corolla Verso. Konec pomyslného žebříčku tvoří korejský model Kia Carnival – technickou kontrolou neprošlo každé čtvrté vozidlo této modelové řady. Hned za Toyotou se s minimálním počtem výskytu závad umístili němečtí výrobci. Mezi 51 modely prvních desíti nejlepších vozidel každé skupiny je 32 japonských a 19 německých výrobků. Na vedoucích místech německých výrobců jsou Porsche a Ford.

Model Boxter firmy Porsche si zajistil první pozici hned ve dvou kategoriích, a to ve skupině vozidel starých čtyři až pět let a osm až devět let. K velmi mladým německým vítězům patří model Ford Fusion, který se opakovaně umístil na třetí pozici. U vozidel starých deset až jedenáct let první místo opět uhájila firma Porsche se svým klasickým modelem 911.

A jaké nejčastější závady mají starší vozidla? Na prvním místě seznamu závad přitom figuruje osvětlení vozidla. Tyto vady vykazoval téměř každý třetí osobní automobil v kategorii vozidel starých deset až jedenáct let. Vady však vykazovaly i podvozky a výfuky.

Tabulka spolehlivosti aut
Stáří 2-3 roky Stáří 4-5 let
umístění značka/model umístění značka/model
1 Toyota Corolla Verso 1 Porsche Boxter
2 Mazda 2 Porsche 911
3 Porsche 911 3 Subaru Forester
Ford Fusion 4 Honda Jazz
5 Mazda 3 5 Audi A8
Ford Fiesta 6 Opel Meriva
7 Porsche Boxter Mazda 2
Subaru Forester 8 Toyota RAV4
9 Toyota Avensis 9 Mazda MX-5
Toyota Yaris 10 Audi A4
Honda Jazz
--------------- ---------------
59 Škoda Fabia 63 Škoda Octavia
Škoda Octavia 74 Škoda Fabia
Poslední: 117 Kia Carnival Poslední: 109 Kia Carnival
Stáří 6-7 let Stáří 8-9 let
umístění značka/model umístění značka/model
1 Porsche 911 1 Porsche Boxter
2 Porsche Boxter 2 Porsche 911
3 Subaru Forester 3 Toyota RAV4
4 Toyota RAV4 4 Mercedes SLK
5 Mercedes SLK 5 Mazda Demio
6 Mazda Demio 6 Subaru Forester
7 Toyota Yaris 7 Toyota Yaris
Mazda MX-5 8 Mazda MX-5
9 Audi A4 9 Toyota Avensis
10 Honda Accord 10 Toyota Corolla
--------------- ---------------
38 Škoda Octavia 39 Škoda Octavia
60 Škoda Fabia 85 Škoda Felicia
Poslední: 94 Kia Carnival Poslední: 87 Alfa Romeo 145/146
Stáří 10-11 let
umístění značka/model
1 Porsche 911
2 Toyota RAV4
3 Toyota Starlet
4 Mercedes SLK
5 BMW Z3
6 Toyota Corolla
7 Mitsubishi Space Wagon
8 Toyota Carina
9 Mazda MX-5
10 Mitsubishi Pajero
---------------
20 Škoda Octavia
64 Škoda Felicia
Poslední: 68 Ford Ka

Octavie podle TÜV: Starší jsou na tom lépe než ty novější modely

Je to paradoxní – čím je Škoda Octavia starší, tím lépe v hodnocení TÜV Auto report dopadá. Patří většinou mezi polovinu aut, která mají menší procento vážných závad. Přesto její žebříčkové postavení není úplně skvělé – mezi dvou- až tříletými jí patří až 59. místo. Naopak v hodnocení těch úplně nejstarších je už na velmi solidním 20. místě. Zajímavé je i to, že škodovky patří v Německu k autům s největším počtem najetých kilometrů. Konkrétně v kategorii osmi- až devítiletých mají octavie, které přijedou na STK, v průměru najeto 140 tisíc kilometrů, což je více než Mercedesy S a o hodně více než golfy či Opely Astra a Vectra.

Experti TÜV zkoumají na kontrolách čtyři technické oblasti auta – podvozek, osvětlení, brzdovou soustavu a výfuky. Jak tedy octavia dopadla? Dvou- až tříleté nemají vážné závady – s jedinou výjimkou, a to jsou světla. Ani starší octavie nemají problémy s korozí, dobře brzdí a i řízení bývá většinou v pořádku. Naopak u velké části aut se najdou problémy se světly a ve špatném stavu mají výfuky.