Automobilka tak reaguje na klesající prodej. Oznámila to dnes firma, která je stejně jako česká Škoda Auto součástí německého koncernu Volkswagen.

Seat plánuje v období od 2. února do 30. června pozastavovat na různé časové úseky produkci na různých linkách hlavní továrny, která celkově zaměstnává 9700 lidí. "Seat upraví výrobu v továrně v první polovině roku 2009 kvůli trvalému a širokému poklesu na trzích, zejména ve Španělsku," uvedla společnost.

Prodej automobilky Seat ve Španělsku se za 11 měsíců letošního roku snížil o 25 procent na 96.900 vozů. Celková poptávka po automobilech v zemi se v samotném listopadu propadla zhruba o polovinu. Plány na omezení výroby ve Španělsku již v uplynulých týdnech ohlásily také americké automobilky General Motors a Ford Motor.

Automobilka Škoda Auto minulý týden oznámila, že omezí kvůli hospodářské krizi od ledna do června výrobu na čtyři pracovní dny v týdnu. "Důvodem je pokles poptávky po našich vozech, především na nejdůležitějších západoevropských trzích," zdůvodnil rozhodnutí firmy její mluvčí.

Prodej automobilů ve vyspělých zemích již delší dobu klesá a poptávka začíná v poslední době ochabovat rovněž na rozvíjejících se trzích. Za slabou poptávkou po automobilech stojí mimo jiné zhoršení přístupu k úvěrům a zpomalení ekonomického růstu v důsledku finanční krize.