Nabídku firmy The Best Vouchers investovat do kryptoměn viděl pan Valter v roce 2020 jako skvělou šanci zhodnocení svých úspor. „Poradce mi vše vysvětlil a přidělil kolegu Marečka, se kterým jsem měl řešit případné potíže, kdyby se nějaké vyskytly,“ začíná senior.

Poradce Mareček fungoval skvěle. Přes telefon ochotně vysvětlil vše, co potřeboval pan Valtr vědět, a investicím nestálo nic v cestě. Snadný obchod Nákup kryptoměn probíhal lehce. „Pokaždé se mi někdo ozval, zda mám zájem například zakoupit kryptoměny za 1000 korun, a když jsem souhlasil, dovezl mi kurýr balíček, který jsem zaplatil v té částce, kterou jsem předtím telefonicky odsouhlasil, a to bylo vše. Někdy mi to přišlo i přes Českou poštu,“ popisuje »svoje nákupy« senior.

Konec rad

Za dva měsíce linka na poradce Marečka oněměla. „Už jsem se mu nedovolal. Nabídky ale chodily dále a já nakupoval další balíčky kryptoměn. Dohromady jsem investoval 11 tisíc korun,“ přiznává pan Valtr. Poté, co zjistil, že nemůže ani založit účet, kam by své kryptoměny uložil, došlo mu, že se stal zřejmě obětí podvodu. Poslední komunikace s firmou The Best Vouchers proběhla 15. dubna 2021, kdy pan Valtr zaplatil 1 500 korun za poradenství.

Následně jsem zjistil na internetu, že několik lidí je v podobné situaci a podávají žalobu na jednání této společnosti. Zkusil jsem proto poslat několik předžalobních upomínek , “ popisuje senior, jak se pokusil sám problém vyřešit, a zároveň se ptá: „Pomůže mi Ombudsman Blesku?"

Co jsou to kryptoměny?

Kryptoměna se nejčastěji označuje jako virtuální (digitální) měna, objevují se ale také výrazy jako elektronické peníze či novodobý druh měny. Podle vyjádření Generálního finančního ředitelství se však nejedná o měnu, ale o nehmotnou movitou věc. Nejstarším a zároveň nejznámějším a nejrozšířenějším a nejdražším zástupcem je Bitcoin.

Podvedení

Pan Valtr není v boji o svá práva sám. Podle informací Blesku se na firmu The Best Vouchers chystá nespokojených víc v čele s panem Václavem Jáchimem. „Trestní oznámení jsem sepsal sám a postupně se nabalovali další a další lidé. Zatím je částka, kterou lidé zainvestovali přes tuto společnost, 2 miliony a vše má v rukou náš právník,“ potvrdil Blesku Jáchim.

„Hlavní problém je v tom, že společnost lidem nabízí investování, ale už jim neřekne, že poté, co jim přijde domů potvrzení nákupu kryptoměny (modrá kartička – pozn. red.), je nutné ji aktivovat a převést do virtuální peněženky. A na to je 6 měsíců,“ vysvětlil Jáchim. „O těch 6 měsících ale nikdo neví. Naopak lidem říkají, že se jedná o bezpečnou peněženku a že si kryptoměny mohou držet, jak dlouho chtějí, a kdyby chtěli něco prodat, pomohou, což se neděje,“ dodal.

Firma The Best Vouchers mlčí

Spojit se s kýmkoliv ze společnosti The Best Vouchers je téměř nemožné. Webová stránka je zablokovaná a společnost neodpovídá nikomu na e-mail, pokud jeho adresa není v systému společnosti.

Ombudsman Blesku: Nakupujte jen u ověřených »směnáren«

Mgr. Lukáš Zelený nevidí šanci pana Valtra získat peníze zpět jako příliš reálnou. „Problém je, že není jasné, kdo kryptoměnové balíčky prodává a kdo za celým modelem stojí, jinak řečeno po kom požadovat vrácení peněz,“ říká. Situaci panu Valtrovi komplikuje i fakt, že ve lhůtě 6 měsíců nepožádal o zakoupení kryptoměn, které jsou součástí pořízeného balíčku (pan Valtr jako ostatní o této možnosti zřejmě nevěděli).

Zákazník, který by si o kryptoměny z balíčku do šesti měsíců od zakoupení požádal, by mohl část peněz dostat zpět. „V balíčku je plastová kartička s nápisem The Best Vouchers, na níž je uveden osobní kód. Je tak třeba navštívit webové stránky The Best Vouchers, přes které se kartička pomocí osobního kódu aktivuje. Problém je, že na tuto šestiměsíční lhůtu nebyli (zřejmě úmyslně) zákazníci upozorněni. A tak i v tomto případě panu Valtrovi již uvedená lhůta uplynula,“ radí.

Závěrem je třeba říct, že kryptoměny jako takové ani samotný prodej takzvaných kryptoměnových balíčků nejsou či nemusejí být podvodem. Ovšem pro nezkušeného spotřebitele to je vysoce rizikové a mnohdy nevýhodné. Chce-li si někdo kryptoměny pořídit, je lepší, pokud se nejprve poradí s odborníky a využije ověřené »směnárny«,“ uzavřel Ombudsman Blesku.

Očima guvernéra: Kryptoměny z hlediska ČNB

Video
Video se připravuje ...

Očima guvernéra: Kryptoměny z hlediska ČNB Videohub

Fotogalerie
4 fotografie