Erik si s partou kamarádů šel na fotbalové hřiště zakopat. Vztyčili branku, která ležela na zemi právě kvůli bezpečnosti. Na vztyčené brance se pak Erik rozhodl zhoupnout, a to se mu stalo osudným. Branka se na něj zřítila a usmrtila ho. Přestože to zatím vypadá, že za tragédii nenese nikdo odpovědnost a policie ji uzavře jako nehodu, i tak mají pozůstalí nárok na náhradu za Erikovu smrt.

„Podle mého názoru, pokud někdo instaluje nebezpečnou branku v místě, kde se pohybují děti, které (jak je obecně známo) se na brankách rádi houpají, ačkoliv musí vědět, že takové zhoupnutí může mít pro houpající dítě fatální následky, měl by být za újmu takto způsobenou odpovědný,“ uvedl včera pro Blesk advokát Roman Moussawi. A nic na tom nemění fakt, že policie třeba ani nikoho neobviní. Pozůstalí by i tak mohli na majitele branky podat žalobu na náhradu újmy na životě.

„Nový občanský zákoník zakotvuje obecnou prevenční povinnost, tj. povinnost, chovat se tak, aby nedocházelo k újmě na zdraví či na majetku. Pokud tedy někdo instaluje nebezpečnou branku v místě, kde se pohybují děti, tak tuto obecnou povinnost zakotvenou občanským zákoníkem jednoznačně porušuje a měl by pak být odpovědný za následky takového porušení,“ vysvětluje advokát Moussawi.

Finanční částku sníží odpovědnost

Tím, že se Erik na brance houpal, i když k tomu není branka určená, má ze zákona na své smrti určitý podíl. Podle paragrafů se stává spoluviníkem na vzniklé újmě a snižuje se odpovědnost majitele branky. Takže pak například může soud rozhodnout, že za újmu způsobenou dítěti může jak zraněné dítě, tak i ten, kdo branku instaloval, a to každý z jedné poloviny. Protože kdyby byla branka připevněna, tak by se to nestalo, ale kdyby se dítě nehoupalo, tak by se to taky nestalo. A tak například zraněnému dítěti, kterému vznikla újma 400 000 může soud přiznat »jen« částku 200 000 korun.

Branku už řešil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud už v minulosti řešil případ, kdy na dítě na dětském táboře spadla branka a těžce ho zranila. Dítě bylo vedoucím opakovaně upozorněno na to, že se na brance nemá houpat. Přesto bylo dítě se svým nárokem na náhradu újmy úspěšně, a to ze 75 procent.

Cena života je 10 milionů

Cena za smrt se podle nového občanského zákoníku může vyšplhat až na několik milionů. Cena ztráty lidského zdraví je totiž nově podle doporučení Nejvyššího soudu 10 051 200 korun. Přitom ještě před rokem to bylo pouhých 240 000 korun.

Fotogalerie
3 fotografie